Takto si to důchodci a postižení vyřídili se zatčeným Drábkovým Šiškou

02.10.2012 12:51

Zatčením prvního náměstka ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Šišky byly zpochybněny projekty, které měl ve své funkci na starosti. Tvrdí to předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása, který se v té souvislosti obrací na premiéra Petra Nečase, aby byla zastavena distribuce karet sociálního systému, tzv. sKaret. Ministr Drábek dnes oznámil, že Šišku, který čeká na rozhodnutí o vazbě, odvolá.

Takto si to důchodci a postižení vyřídili se zatčeným Drábkovým Šiškou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdravotně postižení - ilustrační foto

Hlavní iniciátor projektu karet sociálního systému, tzv. sKaret, první náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška čelí trestnímu stíhání za podplácení a státní zástupce už obdržel od policie usnesení o jeho zahájení. „Podplácení se týká jedné veřejné zakázky, respektive způsobu vyhlášení této veřejné zakázky. Ke konkrétní zakázce se nebudeme vyjadřovat,“ uvedl k důvodům zadržení vysokého úředníka Jaroslav Ibehej, mluvčí protikorupční policie.

Anketa

Má v důsledku zatčení Šišky ministr Drábek odstoupit?

97%
3%
hlasovalo: 7137 lidí

Vladimír Šiška byl na ministerstvu zodpovědný za projekty související s informačními technologiemi a Nadační fond proti korupci s ním řešil několik sporných veřejných zakázek. Jednalo se zejména o zakázky na nový informační systém a na systemizaci v resortu MPSV, které podle Nadačního fondu proti korupci jevily znaky nestandardnosti.

Nešlo o komfort příjemců dávek, ale aby se někdo napakoval

„Zadržením pana Šišky protikorupční policií jsou zpochybněny projekty, které měl jako první náměstek ministra ve své gesci. Mám na mysli především projekt sKarta a obecně projekt výplat sociálních dávek. To si myslím, že jsou projekty, které jsou zatčením pana Šišky rozhodně zpochybněny a bylo by dobré, kdyby byly zastaveny. Já dnes budu ještě s dalšími v této věci oslovovat pana premiéra, protože si myslím, že to je velmi závažná věc,“ říká pro ParlamentníListy.cz předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

Vše k tématu zatčení Drábkova Šišky ZDE

„Vždy jsem říkal a byl jsem o tom přesvědčen, že cílem projektů, které jsou v souvislosti s IT technikou na Ministerstvu práce realizovány, není to, aby se zlepšil komfort příjemců dávek, ale to, aby na nich některé subjekty a někteří jednotlivci vydělali peníze. To jsem říkal veřejně a teď se má slova potvrzují,“ konstatuje Václav Krása.

Dalo se čekat, že na ministerstvo zavítá protikorupční policie

Faktem je, že Národní rada osob se zdravotním postižením od počátku nesouhlasila se zavedením karet sociálního systému, protože tvrdila, že zavedení sKaret nepřináší žádnou hodnotu navíc pro lidi se zdravotním postižením, naopak jim mohou některé věci znepříjemnit. Kartu sociálních systémů považovala Národní rada pouze za peněžní produkt, který má přinést zisk bankám a případně těm, kteří prosadili tuto myšlenku.

I když policie nechce prozradit, o jakou konkrétní zakázku se jedná, zdravotně postiženým je nejvíce trnem v oku projekt karet sociálního systému. „Proto se dnes obrátíme na pana premiéra se žádostí, aby byla distribuce sKaret pozastavena,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Václav Krása, pro něhož nebyl zásah protikorupční policie na ministerstvu žádným překvapením. „Čekal jsem, že k tomu jednou musí dojít,“ podotýká předseda NRZP ČR.

Vyrobily se karty pro všechny, spousta se jich vyhodí

„Pan Šiška byl organizátorem těch sKaret. My jsme byli od počátku proti a po řadě jednání i s ním nám bylo přislíbeno, že sKarty se budou používat jen na dávky v rámci hmotné nouze a na testování. A najednou slib dodržen nebyl a sKarty se rozšiřují na všechny sociální dávky kromě penzí, což jsme zásadním způsobem odmítli. A to on měl na starosti,“ kritizuje pro ParlamentníListy.cz předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes jeden z nejproblematičtějších projektů z Šiškovy dílny.

A poukazuje na to, jak nesmyslně se celý projekt realizoval. „Nejdříve se měli zeptat lidí, jestli tu kartu chtějí, nebo ne, a teprve potom výrobu sKaret zadat. Místo toho se nechaly vyrobit karty pro všechny a teprve potom jsou lidé dotazováni, jestli je chtějí, nebo nechtějí. A když je chtít nebudou, tak se karty vyhodí. Tím se zbytečně vynaložily velké prostředky,“ upozorňuje Zdeněk Pernes na možná pravý důvod toho, proč se postupovalo tak složitě.

Šiška skončí jako první náměstek na ministerstvu, které šetří jen na potřebných

Zadrženého Vladimíra Šišku se ministr Jaromír Drábek rozhodl odvolat z funkce svého prvního náměstka. Ani to však nesnižuje pikantnost toho, že byl jeho dlouholetý spolupracovník zadržen právě pro korupci. Vždyť vedení ministerstva nešetřilo halasnými vyjádřeními o nezbytnosti šetření v rámci resortu, což odnášeli především důchodci a osoby se zdravotním postižením. Ministrova pravá ruka tak zřejmě ve světle sděleného obvinění naplňovala známé rčení „Káže vodu, pije víno“.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…