Debil a blbeček. Komentátor glosuje akci miliardáře

10.10.2012 11:01

Miliardář Karel Janeček spolu s iniciativou Vyměňte politiky apeloval na voliče, aby v nadcházejících krajských volbách nevolili zavedené strany, protože v těch sedí buď zloději nebo sluhové zlodějů. Místo toho mají lidé dát svůj hlas mimoparlamentním stranám. Komentátor Martin Weiss ve středečních Lidových novinách připomíná, že takové byly kdysi i Věci veřejné.

Debil a blbeček. Komentátor glosuje akci miliardáře
Foto: repro YouTube.com
Popisek: Podnikatel Karel Janeček

Iniciativ, usilující o změnu politiky, se v poslední době rodí jako houby po dešti. Je ale třeba zamyslet se nad tím, zda tyto iniciativy nabízejí životaschopnou alternativu. Komentátor Martin Weiss ve dnešních Lidových novinách dospívá k názoru, že bohužel ne. A cituje v této souvislosti klasický úroyvek z cimrmanovské hry, kde se praví, že ve školních lavicích sedí debil vedle blbečka.

Nedávno stály VV mimo parlament. Později skončil jejich guru Bárta před soudem

Zdá se, že kroužkování politiků v době parlamentních voleb nestačí. Ze sněmovny sice zmizel třeba Ivan Langer (ODS), ale to zřejmě k očištění politiky v očích veřejnosti nestačí. A tak miliardář Karel Janeček nasadil do boje těžší kalibr. Nevolte parlamentní strany, vzkázal voličům, to prý politiku pročistí. Problém je, že tato výzva před posledními parlamentními volbami mohla pomoci i Věcem veřejným, u kterých teprve čas ukázal, čeho všeho se může volič dočkat. To ale v červnu 2010 nemohl nikdo vědět, protože neviděl do budoucnosti.

"Což nevidíme (jak si jistě s hořkostí uvědomuje nejeden bývalý volič Věcí veřejných). Takže se celý sofistikovaný rozhodovací model nakonec scvrkne na to staré dobré kritérium debil, blbeček. A kmotr. To, že reformátoři neodolali lákadlu nejmanipulativnějšího pojmu současné politiky, mluví za vše," uzavírá Weiss.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…