Politolog chválí současný režim a účtuje se Slávkem Popelkou a řidičem Smetanou

12.10.2012 7:56

Polistopadový režim je na tom dnes prý špatně. Dvacet dva let od převratu se zdá, že většina obyvatel ho má plné zuby a není vidět příliš naděje, že by se to změnilo. Kritická veřejnost je ještě povzbuzována například spisovatelem, kterým prý při četbě novin cloumá vztek, či stařičký písničkář, který vidí nejsnadnější řešení v tom, že se vyhází z oken pár volů. Podobně pléduje za defenestraci například mladý zpěvák Vojtěch Dyk.

Politolog chválí současný režim a účtuje se Slávkem Popelkou a řidičem Smetanou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slávek Popelka

Na to podle komentáře Bohumila Doležala v MF DNES reaguje spousta dalších novodobých Jánošíků, například Slávek Popelka, který doporučuje všechno rozmlátit a až potom přemýšlet, nebo Roman Smetana, který reformuje systém malováním tykadel. I odbory se prý snaží proud lidového hněvu usměrnit, vědomy si, že sto tisíc řvoucích lidí na náměstí vydá za dva miliony voličů. Parlamentní opozice taky věří, že se s vlnou kritiky sveze, a ve sněmovně začínají znít podobné výrazy, jako na ulici. Ta doufá, že až se uvelebí u moci, lid ztichne.

Podle Doležala se při kritice současného systému zapomíná na to zásadní- že současný systém vznikl na troskách toho předešlého. Ten tloukl lidem do hlavy, že hybnou silou dějin je nenávist. Od převratu se snažíme propagovat tradiční hodnoty lásky k bližnímu. Podařilo se obnovit základní práva a svobody, tradiční politiku postavenou na souboji stran a soukromé vlastnictví.

Především ale byla vytvořena možnost režim, který nepochybně má nedostatky, reformovat. A tuhle výsadu je prý třeba bránit. "Kdyby toho všeho nebylo, sdíleli by dnes pánové Popelka, Smetana, Vondrouš, Viewegh, Dyk a další společnou ubikaci někde na Špilberku", uzavírá komentátor.   


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…