Nejsme proti EU, jsme proti její nespravedlnosti vůči Česku, tvrdí komunisté

18.10.2012 19:40

ROZHOVOR – Soňa Marková, poslankyně za KSČM, se od počátku působení ve sněmovně věnuje otázkám zdravotnictví. Kromě toho, jako pedagog se často dostává do varu kvůli takzvaným reformám ve školství, nebo i pro sociální důvody a rovné příležitosti, jako například u sociálních karet, které, mimo jiné, dají okamžitě celému okolí najevo, že jde o člověka na sociálních dávkách.

Nejsme proti EU, jsme proti její nespravedlnosti vůči Česku, tvrdí komunisté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soňa Marková

Soňa Marková kandiduje na svém Náchodsku a po duelu s dosavadním hejtmanem Královohradeckého kraje Lubomírem Francem, poskytla pro ParlamentníListy.cz rozhovor.

Byl to náročný duel?

Pana hejtmana považuji za vážného soupeře, zejména v tom smyslu, že je to velmi zkušený krajský politik. Je to člověk, který čtyři roky působil ve významné funkci. Takže, mám-li to shrnout, nebála jsem se duelu s ním, ale byla jsem si dobře vědoma, že je to člověk, který věcem, které dělá, rozumí a snažil se ji vždy dělat tak, aby proti sobě nikoho nepopudil.

Povězte, proč by měli voliči upřednostnit právě Vás? V čem se lišíte od svého oponenta?

Tak především on není politikem za Komunistickou stranu Čech a Moravy (směje se). Ale pravdou je, že chci posílit řady KSČM, abychom mohli i v senátu vytvořit senátorský klub, což zatím nebylo možné. Klub je tvořen minimálně pěti senátory a KSČM zatím měla pouze jednu senátorku, paní Martu Bayerovou. Naše snaha o klub není samoúčelná. Klub dává přece jenom větší možnosti k prosazování těch myšlenek a zásad, pro které nás lidé do těchto funkcí volí. Tím bychom totiž mohli nutit především sociální demokraty, aby se drželi skutečně levicové politiky, kterou deklarují. To si myslím je velmi důležité, a už proto by bylo dobré, kdybychom v senátu svůj klub skutečně měli. I to byl jeden z důvodů, proč jsem do těchto senátorských voleb vstoupila.

Co by byly Vaše priority, kdybyste vyla do senátu ve finále zvolená? V poslanecké sněmovně jste se věnovala oblasti zdravotnictví, ale také jste například vzděláním pedagog.

Myslím, že není důvod, abych od priorit, které jsem měla nastavené v poslanecké sněmovně, jakkoli ustupovala. Právě naopak, posílením našeho přístupu ke zdravotnictví, které je pro KSČM i v senátu velmi důležité, myslím, že mohu udělat také hodně práce. Nejde jen o čisté zdravotnictví, ale také například o související sociální služby, které jsou neméně závažné.

Tak jak sleduji počínání současné pravicové vlády, je skutečně mou hlavní prioritou, aby se těm „dolním“ deseti milionům lidí vedlo lépe. A k tomu bych právě ráda v senátu využila zkušeností z poslanecké sněmovny a fungovala dál jako tvrdý kritik a oponent stávajících kroků současné vlády Petra Nečase.

No, a vzhledem k mé „civilní“ profesi, bych se ráda věnovala také školství a rovným příležitostem. A věřte, že práce je tam hromada. Například, ve školách jsou stále ještě celé skupiny obyvatel, které jsou v rámci školství diskriminovány. Samozřejmě, že stranou nemohou zůstávat takové asociální věci, jako jsou takzvané sociální karty, nebo druhý dobrovolně-povinný druhý pilíř důchodového spoření. To vše, až se například v novelizovaných normách dostane opět do senátu, musí být také velmi dobře zváženo, protože právě senát je pojistka, aby se do zákonů nedostávaly legislativní či věcné zmetky.

V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl předseda agrární komory, a také kandidát do senátu Jan Velebný, že další vývoj Evropské unie nevidí zrovna v růžových barvách. Jaké je Vaše stanovisko?

Víte, o KSČM se říká, že odmítá Evropskou unii, že je proti ní, a podobně. Ale my nejsme proti evropské integraci, naopak. Považujeme ji za velmi důležitou, ale tak, jak je nastavená v rámci EU, se nám velmi nelíbí, protože nejsou vytvořené stejné podmínky pro všechny. To víte, já jsem přes ty rovné příležitosti, zatímco EU k nim má zatím dost daleko, (směje se poslankyně). Je-li tedy Česká republika členem tohoto společenství, pak my, KSČM, považujeme za nezbytné vytvoření stejných příležitostí pro všechny členy sedmadvacítky.

Není-li tomu tak, a to skutečně není, a není to jen zemědělství, které se s tou nerovností potýká, ale i řada dalších oblastí, pak nejsme rovnoprávní s ostatními členy, zejména s těmi původními 15 členy EU, takzvanými „starými“ členskými zeměmi. A proti tomu musím samozřejmě důrazně protestovat, takže i v této oblasti bych ráda v senátní práci přispěla svým dílem.

Chcete tedy na EU působit prostřednictvím senátu?

Jde samozřejmě o to, do jaké míry může senát tyto věci ovlivnit. Senát má svůj výbor pro evropské záležitosti, a my jako sněmovní výbor jsme s nimi hodně spolupracovali. Můžeme tak prostřednictvím obou parlamentních výborů lépe tlačit na vládu, aby prosazovala postoje, které jsou České republice prospěšné.

Vlastně by to měla být priorita každého politika, dokonce nejen vrcholového – hájit české zájmy. To se týká všech oblastí, ale pokud jde o Evropskou unii, pak je tu navíc kromě českých zájmů také potřeba skutečné rovnoprávnosti, nejen na papíře, a také rovné příležitosti pro všechny, a nejen pro „starou patnáctku“. Jsme čeští politici, takže by to každý měl mít na paměti, pokud se rozhodne do politiky jednou vstoupit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…