Rozhlas: Kabinet Nečase odmítl projednat změny zdravotního pojištění

17.10.2012 13:12

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) nemá žádné rezervy a vše, co teď vybere, přeposílá hned na úhradu poskytnuté péče. Přesto se podle informací Českého rozhlasu na dnešním zasedání vlády premiér Petr Nečas odmítl zabývat změnami zdravotního pojištění u živnostníků.

Rozhlas: Kabinet Nečase odmítl projednat změny zdravotního pojištění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Návrh ministra zdravotnictví Leoše Hegera, který mimo jiné počítá se zvýšením odvodů živnostníků i zaměstnanců, by podle Nečase mohl být přísnější. Návrhy ministra ale i tak dnes premiér odmítl - podle něj je systém veřejného zdravotního pojištění součástí veřejných financí a vláda tak bude situaci ve VZP ještě řešit.

Podle vlády je totiž řešení situace ve VZP nezbytné, rozhodně by ale nemělo vypadat pouze tak, že VZP přitečou další peníze. Změnit by se totiž mělo celkové hospodaření pojišťovny.

Jak informoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), vláda dnes neprojednávala žádné konkrétní návrhy, které by zvýšily spoluúčast pacientů – například zdražení zdravotního pojištění nebo poplatku ve zdravotnictví.

Ministr Heger totiž chystá změny i v regulačních poplatcích. Změny mají podle něj dopadnout na lidi, kteří chodí do ordinací moc často, nebo naopak vůbec.

„Pokud pacient chodí k lékaři moc často, zaplatí namísto třiceti hned sto korun za návštěvu specialisty bez doporučení. Ti, kteří zapomínají i na preventivní prohlídky, by měli nově dávat 60 korun,“ informoval Radiožurnál.

Jak uvedly dnes Hospodářské noviny, resort zdravotnictví si od toho slibuje hlavně větší odpovědnost lidí ke svému zdraví.

VZP je na tom podobně jako před nucenou správou

VZP je na tom nyní finančně srovnatelně jako v době před nucenou správou v roce 2005. Tehdy měla na účtech rezervu na jeden den péče o své klienty, dnes nemá na žádný a přeposílá vše, co přijde. Problém prohlubuje také to, že už není možné sahat ani do jiných pojišťoven. Jejich rezervy se z velké části rozpustily faktickým zestátněním letos v lednu, píše deník.

Podle zprávy o vývoji hospodaření systému veřejného zdravotního pojištění loni jeho výdaje přesáhly příjmy o více než pět miliard korun a všechny pojišťovny byly poprvé od roku 2008 v minusu.

Mezi ministrem zdravotnictví a ředitelem Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavlem Horákem dokonce kvůli ztrátovému hospodaření nedávno vypukl spor o to, kdo za vzniklou situaci může. Podle Horáka je na vině jednoznačně Ministerstvo zdravotnictví, které chce příští rok zvýšit platby za zdravotní péči.

Dění ve VZP Heger prý ovlivnit nemůže

Ministr zdravotnictví Heger těsně před posledními krajskými volbami pak v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu k potížím pojišťovny uvedl, že nemá vliv na to, co se uvnitř VZP vlastně děje. Nedokáže podle svých slov prosadit svůj vliv zejména proti předsedovi Správní rady VZP a poslanci z ODS Marku Šnajdrovi.

„Byl zvolen pan Šnajdr do čela správní rady, aby období zopakoval a pak bylo donominováno dalších 10 členů za vládu. Takže tam má ministerstvo velkou minoritu. Od začátku existence VZP tady nikdy nebyl ministr, který by neměl svého člověka ve vedení správní rady,“ řekl minulý pátek Heger. Situaci by podle něj mohly změnit právě výsledky krajských voleb a volební kongres ODS.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…