Rathův advokát: Zoufalá policie nemá důkazy, tak se podbízí

25.10.2012 11:22

Advokát Davida Ratha Adam Černý se prý nebojí toho, že podnikatelka Ivana Salačová učinila ve známé korupční kauze obsáhlou výpověď. Její počínání dokonce vítá, protože to dokazuje, že policie nemá proti jeho klientovi dost důkazů a jako tonoucí se chytá stébel. Je to pravda?

Rathův advokát: Zoufalá policie nemá důkazy, tak se podbízí
Foto: hns
Popisek: David Rath v cele, fotokoláž

Podnikatelka Ivana Salačová, která patří mezi spoluobviněné v korupční kauze Davida Ratha, se rozhodla prozradit vše, co ví o fungování celé korupční sítě. Podle informací deníku Právo Salačová za spolupráci žádá statut spolupracující obviněné a nižší trest. Na první pohled se zdá, že tato situace významně přitěžuje právě Davidu Rathovi, ale jeho advokát Adam Černý naopak v rozhovoru pro server Týden.cz prohlašuje, že výpověď Salačové vítá. Tvrdí totiž, že policie zřejmě nemá pádné důkazy, pokud musí spoléhat na výpovědi obviněných.

Kdo se podbízí

„Pokud by takové důkazy existovaly, nemuselo by se státní zastupitelství podbízet obviněné s nabídkou nižšího, eventuálně žádného trestu v případě její spolupráce. O hodnověrnosti takto získané výpovědi bude rozhodovat nalézací soud, ale věřím, že vlastní názor si učiní každý občan sám," dodal Rathův advokát.

Právní zástupce Salačové Vojtěch Veverka k tomu ale dodává, že policie nemá povinnost seznámit advokáty se všemi důkazy, které má v ruce. Podle advokátových informací mají kriminalisté k dispozici jak záznamy telefonických hovorů, tak prostorového odposlechu, a zvažují, co a kdy použijí. Nabízí se proto otázka, zda se na výpověď Salačové nelze dívat i tak, že pochopila váhu dostupných důkazů a spolupracuje. Tato možnost stojí v absolutním protikladu k vyjádřením Rathova advokáta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…