Rebel Fiala vystupuje z ODS, vadí mu zvyšování daní

31.10.2012 12:25

VÍME PRVNÍ Radim Fiala, jeden z rebelujících poslanců ODS, se rozhodl vystoupit ze strany. Důvodem jsou zásadní názorové rozdíly, zejména v otázce zvyšování daní. Ovlivnilo jej prý i to, že ODS není schopna vyvodit hlubší závěry z výsledků voleb. Poslanecký mandát si Fiala ponechává.

Rebel Fiala vystupuje z ODS, vadí mu zvyšování daní
Foto: ods.cz
Popisek: Poslanec Radim Fiala

„Odstupuji ze všech stranických funkcí - tj. člen Výkonné rady ODS, člen Regionální rady ODS Olomouckého kraje, a zároveň ukončuji členství v Občanské demokratické straně,“ uvedl Fiala v prohlášení pro ParlamentníListy.cz. V úterý prý své rozhodnutí oznámil předsedovi strany Petru Nečasovi a ve středu vedení své místní organizace v Prostějově.

Celé prohlášení ZDE

Fiala patři do šestičlenné skupiny ´rebelů´, kteří v posledních týdnech kritizovali vládní politiku, zejména ´daňový balíček´, jenž by měl zvyšovat DPH. Společně se svými kolegy vládní návrh již jednou odmítl. Podruhé o něm měla sněmovna hlasovat tento týden a hlasování bylo bedlivě sledované, protože vláda s přijetím balíčku spojila svou důvěru. Nakonec však projednávání daňových změn bylo odloženo na příští týden, po víkendovém Kongresu ODS.

„Schválení ´balíčku´ by vedlo k prohloubení recese české ekonomiky,“ varoval Fiala nedávno v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. „Máme jasnou zkušenost, že zvýšení sazeb nevede ke zvýšení inkasa daně. Řešit tímto příjmovou stránku rozpočtu je falešná cesta. Daňovou výtěžnost nelze počítat trojčlenkou a původní návrh vlády chce opakovat stejnou chybu,“ dodal.

V rozhovoru rovněž naznačil, že jeho rozchod s politikou ODS se netýká jen daňové zátěže. „Nedovedu si představit, že by ODS tak, jak ji formoval Václav Klaus, schválila takové věci jako Lisabonská smlouva, Evropský měnový stabilizační mechanismus,  nebo že by v ekonomické recesi zvyšovala daně,“ poznamenal. „Osobně jsem vstupoval do ODS v době, kdy ji Václav Klaus vedl a bohužel si myslím, že ODS a Václav Klaus se od sebe politicky vzdálili,“ obává se.

Fiala si uvědomuje, že hlasování proti vládě možná povede k předčasným volbám a vítězství levice. „Pád vlády si nepřeji, ani předčasné volby, kde by zřejmě zvítězila levice. Musím podtrhnout, že hlasování o balíčku bylo spojeno s hlasováním o důvěře vládě právě rozhodnutím této vlády,“ namítá.

V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz rovněž uvedl, že i řada dalších poslanců ODS má se schvalováním vládního balíčku velký vnitřní problém. „V klubu proti sobě stojí stranická loajalita a věcné ekonomické argumenty. Kolegům v klubu doporučuji zeptat se lidí, kteří volí nebo ještě nedávno volili ODS,“ uvedl.

Sám se tedy rozhodl toto dilema řešit vystoupením ze strany. Přidal se tak k poslancům Pavlu Bémovi a Michalu Doktorovi, kteří v průběhu volebního období rovněž vystoupili z ODS a nyní ve sněmovně působí jako nezařazení.

Jsem připraven podporovat kroky této koaliční vlády, pokud budou vycházet z programového prohlášení vlády a nebudou-li v rozporu se středopravým politickým konceptem vládnutí,“ ujistil závěrem svého prohlášení, ve kterém informoval o opuštění strany.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík, jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…