Odborníci: Prodej části ČSA společnosti Korean Air je jednoznačně perspektivní

13.03.2013 16:25

České aerolinky se budou po vstupu strategického partnera, tedy společnosti Korean Air Lines, rozvíjet velmi dobře. Pro Český rozhlas to uvedl generální ředitel Českého aeroholdingu Miroslav Dvořák a to krátce poté, co vláda schválila prodej podílu v Českých aeroliniích právě této korejské společnosti.

Odborníci: Prodej části ČSA společnosti Korean Air je jednoznačně perspektivní
Foto: Hans Štembera
Popisek: K výročí 76. Havlových nedožitých narozenin se pražské ruzyňské letiště přejmenovalo na Václav Havel airport Prague

Je rozhodnutí kabinetu Petra Nečase o prodeji strategického podílu v Českých aeroliniích dobrou zprávou, či je to informace znepokojující? Vláda totiž dnes rozhodla, že celkem 44 procent akcií aerolinek získá společnost Korean Air Lines a zaplatí za ně 67 a půl milionu korun.

„Smlouvu s korejským dopravcem má kabinet podepsat 9. dubna. Hodnota celých Českých aerolinií je podle posledního odhadu 148 milionů korun,“ zmínil k tomu Český rozhlas (ČRo) s připomínkou, že asijská společnost provozuje 140 letadel a zaměstnává šest tisíc pilotů.

Podle generálního ředitele Českého aeroholdingu Miroslava Dvořáka je ale prodej perspektivní a pro letiště i pro české aerolinky to bude znamenat jednoznačně rozvoj. Hlavní růst totiž letecká doprava v současné době zaznamenává právě na asijském kontinentu.

„Využití synergií v oblasti společné koncentrace nákupů nejenom techniky, zboží, ale i služeb. Korean Air je celosvětový hráč, to znamená určitě předjednání kontraktů, které dnes ČSA mají na různých letištích, bude významným příspěvkem do úspory nákladů,“ poznamenal Dvořák v rozhovoru pro Radiožurnál s tím, že si od podpisu smlouvy český dopravce slibuje mimo jiné úsporu nákladů. Cestujícím to pak prý přinese rozšíření nabídky destinací v oblasti jihovýchodní Asie.

„Celá řada destinací, která je operována společností Korean Air, bude ‚navěšena‘ na síť Českých aerolinií, budeme zde takzvaně sdílet kódy. Tím pádem nabídneme našim cestujícím daleko atraktivnější portfolio destinací,“ vysvětlil Dvořák. Podle něj to však není vše. Zákazníci se prý mohou těšit i na kvalitnější služby.

„Společnost Korean Air je dlouhodobě v první pětici nejlépe hodnocených společností, co se týče komfortu cestujících. Korean Air navíc pravidelně vyhrává ankety o nejlepší obchodní třídu. Obecně devět z deseti společností, které se drží na špičce nejlepších aerolinií, pochází z Asie,“ dodal šéf Českého aeroholdingu Dvořák.

Analytik: Korean Air a ČSA sladí letové řády

„ČSA jsou dceřinou společností aeroholdingu, tedy těch 68 milionů za akcie ČSA bude příjmem aeroholdingu. Ale to není vůbec podstatné. Podstatný je strategický záměr Korean Air Lines, který garantuje budoucnost a rozvoj Českých aerolinií i jejich zaměstnanost, a především garantuje velkou perspektivu a rozvoj Letiště Václava Havla,“ prohlásil po jednání vlády ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). S tím souhlasí i analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík.

„ČSA našly v Korean Air strategického partnera, který může významně posílit využití letadel, která ČSA momentálně provozují. Očekává se, že Korean Air a ČSA sladí letové řády a zrychlí a zefektivní přepravu cestujících,“ řekl pro Čro Menčík, podle něhož by českým aeroliniím měl vstup partnera pomoci také ve finančních výsledcích, čímž posílí svoji pozici na trhu. Navíc se na některých linkách zcela jistě sníží počet přestupů.

„Celková doba přepravy by se tak měla o něco zkrátit. To ale neznamená, že ceny letenek u ČSA klesnou. Ty ovlivňují jiné faktory, jedním z hlavních je cena ropy,“ dodal pro rozhlas Menčík.

České aerolinie, které patří mezi nejstarší letecké společnosti v Evropě, jsou členem mezinárodní aliance deseti leteckých společností – Sky Team.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…