Blbý předseda, blbý ksicht... Do televize přišli Jandák s Gazdíkem

04.04.2013 12:19

REVUE Nyní tolik diskutované sKarty, Klausová jako velvyslankyně na Slovensku, církevní restituce a také to, jestli mohou spolu jít na pivo, prodiskutovali spolu před diváky televize Barrandov v diskusním pořadu Témata týdne poslanci Vítězslav Jandák (ČSSD) a Petr Gazdík (předseda poslaneckého klubu za TOP 09/STAN).

Blbý předseda, blbý ksicht... Do televize přišli Jandák s Gazdíkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr kultury a exposlanec ČSSD Vítězslav Jandák

„Vy jste zástupci politických stran, které se nemají příliš v lásce. Tak mi řekněte – když jsou střety ve sněmovně, je to jen divadlo pro občany, nebo to jde na krev se vším všudy?“ tázal se ve středu v diskusním pořadu Témata týdne moderátor Zdeněk Šarapatka poslanců Vítězslava Jandáka a Petra Gazdíka. Chtěl tak zřejmě „zadělat“ na trošku vtipné odpovědi, které se alespoň v případě Jandáka daly očekávat.

„Tady se dělá strašná chyba v tom, že se politika personifikuje. To ale není pravda. My jdeme do nějakého boje a za námi stojí nějaké myšlenky a nějaké trendy, které chceme prosadit a nějaké způsoby myšlení. Pan Gazdík ale není mým nepřítelem, myslím, že i ti v TOP 09 chtějí, aby v této zemi bylo dobře. Jen jejich cesta je špatná,“ reagoval ale na to bez dvojsmyslů Jandák.

„Já zas můžu říkat, že cesta sociální demokracie je špatná a její vize míří špatným směrem. Ale to není nic osobně proti panu Jandákovi, či jakémukoliv jinému sociálnímu demokratovi,“ vypálil na to Gazdík.

Následně na to moderátor Šarapatka oběma pustil pasáž z jednání sněmovny, kde Jandák rozpáleně za sněmovním pultíkem hovoří o tom, že si Gazdíka sice kdysi vážil, ale to bylo v době, kdy byl Gazdík ještě mladý. „Ale nyní začínáte být blbý, nedělejte to!“ zvolal pak za pultíkem Jandák. Moderátor k tomu dovysvětlil, že šlo o sněmovní debatu, která se konala před několika dny na téma novoroční amnestie Václava Klause.

To slovo blbý byla jen okamžitá reakce

Jandák ale nyní připustil, že možná tehdy neměl říct slovo "blbý" - podle něj šo jen o okamžitou reakci na něco konkrétního ve sněmovně.

„Víte, já tam nechci zdržovat. Někteří zdržují, ale nikdo si z toho nic nepamatuje. Blbý je krásné české slovo. Já můžu mít blbý ksicht, blbý názor, ale přesto to není nic zlýho. Já jsem tušil, že přijdete s něčím takovým, ale to ze mne vytrysklo jak studánka, skutečně,“ hájil se Jandák.

„Myslím si, že na to pivo skutečně spolu můžeme nyní jít. Tehdy jsme si to vyříkali... To, že jsem blbý, to je věc názoru, ať si každý myslí, co chce. To lhaní se mě ale dotklo, neboť já jako správný skaut nelžu,“ dodal na to se zcela vážnou tváří šéf poslanců TOP 09/STAN Gazdík.

Televize Barrandov pak jako tečku za tímto tématem pustila do vysílání natočenou anketu s běžnými lidmi z ulice. Občané byli tázáni, kdo je podle nich největší slušňák a kdo největší sprosťák. Od lidí ale padala nejrůznější jména, dokonce jeden z nich zvolal: “...jsou to všichni kreténi!“

Na to ale nemohl nereagovat právě Jandák. „Já myslím, že by si čeští občané měli zajet do některého jiného světového parlamentu, třeba britského. O Britech se sice říká, že jsou slušní, ale já bych nechtěl překládat slova, která jsem tam slyšel. Víte, ono jde o to, že je to vždy (ve sněmovně) vypjatá atmosféra, neboť jde o moc. Takže i ty nervy tam hrají roli,“ uzavřel Jandák.

Jandák: Jakou diplomatickou akademii má Schwarzenberg?

Poté se oba politici přeli o to, zda jsou sKarty dobrým, či špatným nápadem, či zda by se měla velvyslankyní Slovenska stát Livia Klausová. Jde totiž o to, že si prezident Miloš Zeman přeje mít za velvyslankyni právě Klausovou, ovšem ministr zahraničí Karel Schwarzenberg chce do tohoto postu jmenovat někoho jiného.

„Jde tady o předpoklady, neboť v diplomatickém prostředí se to takto skutečně nedělá. Při vší úctě k paní Klausové jsem netušil, že by chtěla někdy vůbec vést kariéru kariérní diplomatky. Diplomaté by měli být ale vybíráni podle diplomatických zkušeností, podle toho, jak se osvědčili, podle odbornosti, podle toho, že prošli diplomatickou akademií.... Trochu mi to připomíná jako vděk prezidenta za její vstřícný postoj k němu během prezidentské kampaně,“ zmínil k tomu Gazdík.

„My jsme zapomněli na to, že paní Klausová je Slovenka a má na Slovensku velkou popularitu. Navíc za prezidenta Klause se se Slovenskem výrazně změnily naše vzájemné vztahy. Je to dáma, která má ekonomické vzdělání a pracovala v ČEZu, a na významných postech, kde se velice osvědčila,“ hájil pak možné jmenování Klausové „oranžový“ Jandák.

Gazdíka popíchnul ale ještě jinými větami. „Když je řeč o té diplomatické akademii, tak jakou ji má pan Schwarzenberg?“ řekl třeba a připomenul, že hned dvacet ambasád nyní nemá své velvyslance, neboť je Schwarzenberg odvolal.

„Asi si myslel, že si jako budoucí prezident tam dodá své přátele. Proto jsou teď zádrhele, kdo teď kde bude sedět. On ale také říkal, že bude šetřit a zrušil ve světě třicet ambasád s tím, že se prodají a bude se tím financovat Ministerstvo zahraničí, hlavně jeho provoz. Ale dodnes není prodaná ani jedna ambasáda. Myslíte, že to je úspěšný tah? Já myslím, že ne,“ doplnil pak ironicky Jandák, jemuž ale Gazdík plamenně oponoval.

K sKartě Gazdík kupříkladu řekl, že ji vidí jako zbytečně zhysterizovaný problém, kde zejména kolegové Jandáka na tom mají velký díl.

Premiér je na odpis asi i ve své straně

„sKarta? Nápad to byl dobrý, měl ale přijít dřív. Opět byl špatně udělán. Já neříkám, že nemá někdy tahle vláda dobré nápady, ale na co sáhne, to zvojtí. Kdyby ty lidi alespoň mohli chodit s tou kartou přes přechod pro chodce jako to mají postižený v Singapuru,“ zalitoval Jandák.

„Já se s Kalouskem shoduji v tom, že pan premiér ten problém zbytečně zhysterizoval. sKarta se tak stává nyní dobrovolnou, jak to žádala mimo jiné i opozice. A jestli je premiér Nečas na odpis, jak to říká pan Kalousek? Ve své straně patrně ano! My vidíme, jak je zmítán poslanecký klub ODS značnou nejednotou a značnými vnitřními problémy, tak jako ostatně celá ODS. To, že pan premiér začne teď zhysterizovávat sKartu, proto nepovažuji za vhodné,“ doplnil Gazdík.

A nakonec to přišlo. Oba politici se totiž přeli o to, zda je i ministryně kultury Alena Hanáková tzv. na odpis.

„Paní ministryně určitě tápe v mediální prezentaci svých kroků, tam je co dohánět. Já jsem ale s ní o tomto problému mluvil. Musím však zdůraznit, že nyní nevedeme jednání o jejím odvolání,“ poznamenal Gazdík.

„Já bych se paní ministryně zastal. Ty její kroky jsou totiž něčím ovlivněné. Víte, to ministerstvo je plné lobbistů a tlaků z mnoha stran, tomu odolá jen velmi silná osobnost a za paní ministryni tady hraje roli v personálních záležitostech asi někdo jiný,“ překvapil Jandák.

Když budou chtít, tak udělají z vola i Einsteina

„Když budou ale novináři chtít, tak z vás toho vola také udělají, to se nedá svítit a může tam sedět Einstein či jiný génius, to je jedno. Ale ona by si měla na ministerstvu sjednat pořádek,“ dodal Jandák, který se však podivil nad tím, že Schwarzenberg vyjednává za Starosty už náhradu nového ministra. „No, on asi tady může všechno,“ neodpustil si invektivu.

Na konec si moderátor Šarapatka nechal otázku církevních restitucí. Oba dva politici pak vyjádřili naději, že Ústavní soud právě jejich stranám vyhoví, tedy Gazdík soudí, že stížnostem stran Věcí veřejných a sociální demokracie nevyhoví. “Já očekávám, že Ústavní soud ústavní stížnost ČSSD v tomto zamítne,“ poznamenal Gazdík.

„Já jsem potěšen, že byl zvolen papežem právě František. Dává totiž církvi jiný tón a jiného ducha – on ji naopak vrací ducha. Tady navíc lze očekávat, že dojde ke střetu s českými církvemi a možná i s Vatikánem, neboť to, co on rozjíždí na té ideové stránce, tak může právě  tam dojít k nějakým nesrovnalostem,“ řekl nakonec Jandák, aniž by ale vysvětlil, jaké nesrovnalosti má na mysli.

Politická diskuze Témata týdne přináší nejdůležitější události uplynulých sedmi dnů z pohledu významných osobností. „Moderátor Zdeněk Šarapatka si zve hosty, kteří hýbou děním v Česku,“ uvádí webová stránka televize Barrandov s tím, že Témata týdne vysílá v premiéře každou středu večer.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…