Vážné obvinění ministryně Hanákové. Jde o miliardy

08.05.2013 10:46

Připravované výběrové řízení na rekonstrukci Národního muzea o objemu 2,4 miliardy korun nese podle Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR typické znaky nešvarů, které se u výběrových řízení na rekonstrukci významných památek léta praktikují a jsou odborníky kritizovány. Podmínky jsou totiž šité na míru stavebním gigantům.

Vážné obvinění ministryně Hanákové. Jde o miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

Tvrdé kritice podrobila Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR ministerstvo kultury za to, jak nastavilo podmínky výběrového řízení na rekonstrukci Národního muzea v objemu 2,4 miliardy korun. Přestože v předkládací zprávě ministerstvo uvádí, že rekonstrukce národních kulturních památek vyžaduje specifické odborné znalosti, podmínky jsou nastaveny tak, že je mohou splnit jen velké stavební firmy typu Metrostav, Skanska, Průmstav, apod.

„Pro koho tentokráte ´nastavuje procesy´ za 2, 4 miliardy Kč na rekonstrukci Národního muzea ministryně kultury spolu s úředníky svého ministerstva? V programu ´Péče o národní kulturní poklad´ je stále nevyčerpáno cca 8 miliard korun. Mají procesy, které Hanáková, spolu s ministerstvem financí, nastavuje k čerpání těchto miliard, zajistit, aby na ony miliardy dosáhla jen předem určená klientela?“ ptá se ASORKD.

Celé podrobné prohlášení ZDE

Reakce Národního muzea ZDE

Podmínky jsou nastavené tak, že jednotlivé restaurátorské ateliéry nemají šanci

Podle Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR nemohou na účast ve výběrovém řízení ani pomyslet jednotlivé restaurátorské ateliéry, které většinou nemají požadovaný finanční objem tří posledních zakázek mezi 100 a 800 miliony korun. Zadavatel je tak předem diskvalifikuje v možnosti samostatné účasti ve výběrovém řízení.

Avšak ani žádná z velkých stavebních firem nemůže splnit požadovaný objem a odbornost restaurátorských prací, a tak se vše bude řešit jako obvykle tak, že účastník výběrového řízení se předem spojí s větší restaurátorskou firmou (u nás je to jen a pouze GEMA ART GROUP a.s.), která má dlouhodobé smlouvy s jednotlivými restaurátory, a může tak vykázat odbornost a požadovaný objem prací jak co do počtu, tak do objemu financí.

Po rekonstrukci Karlova mostu konstatovalo UNESCO nevratné poškození památky

„Často se za takových podmínek získávají ne zrovna ti nejlepší restaurátoři, a ti dobří jsou nuceni práci všelijak šidit, protože se nevejdou do finančního objemu určeného stavební firmou v tandemu s velkým dodavatelem restaurátorských prací. Dodavatelům jde totiž především o to, aby jim zůstala co největší marže z celkového objemu peněz. Kolísavá kvalita až nekvalita provedených restaurátorských prací u takto velkých zakázek na restauraci kulturní památky je patrná na mnohých realizovaných veřejných zakázkách,“ píše se ve stanovisku ASORKD.

Jako příklad uvádí Karlův most, u něhož UNESCO konstatovalo nevratné poškození památky. „Konkrétně GEMA ART má za sebou řadu neslavných pomníků. Za všechny můžeme jmenovat velmi špatně provedenou a památkáři kritizovanou restauraci kamenné bosáže budovy ministerstva průmyslu,“ upozorňuje Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR, a proto navrhuje ministerstvu kultury, aby rozdělilo výběrové řízení na část stavební a restaurátorskou.

Restaurátorské práce by se měly rozdělit mezi kvalitní malé ateliéry

A veřejnou zakázku na restaurátorské práce vypsat zvlášť na jednotlivé práce, což u Národního muzea činí 10 položek. „Ministerstvo kultury by pak vytvořilo placenou odbornou komisi, která by tyto práce řídila a koordinovala. Limity finančních objemů jednotlivých restaurátorských ateliérů by se měly pohybovat ve velikostech odpovídající realitě a nediskriminující malé, mnohdy však velmi kvalitní, restaurátorské ateliéry, ale i jedince,“ naléhá ASORKD s cílem, aby vidina miliardového sousta pro stavební giganty nepřevážila nad potřebou zachování národní kulturní památky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…