Babiš si dupnul na ČT kvůli pořadu Jílkové. Nejdřív ho odbyli, ale teď...

15.05.2013 6:01

Už od loňského září se snaží Andrej Babiš zjistit, proč mu Česká televize znemožnila vystoupit v pořadu Máte slovo těsně před jeho vysíláním. Předseda Rady ČT Milan Uhde to vysvětluje tím, že způsob, jakým se vylučují někteří kandidáti v předvolebním období z účasti na vysílání, není jednoznačný, a proto žádá po generálním řediteli ČT, aby zjednal nápravu. Rada by věc měla projednávat již na svém dnešním zasedání.

Babiš si dupnul na ČT kvůli pořadu Jílkové. Nejdřív ho odbyli, ale teď...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, majitel Agrofertu

Do pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou byl na 6. září minulého roku pozván i majitel agrochemického holdingu Agrofert Andrej Babiš, protože měl hodně co říci k nastolenému tématu „Zdražování je největší za poslední léta“. Těsně před začátkem vysílání mu však byla účast znemožněna s odůvodněním, že je v rozporu s Pravidly a Kodexem České televize. Přitom ještě těsně před vysíláním Česká televize na svých stránkách Babišovu účast slibovala.

Andrej Babiš, který je i předsedou hnutí ANO 2011, si takové zacházení nenechal líbit a už 10. září 2012 poslal Radě České televize stížnost na, že mu bylo znemožněno v pořadu vystoupit. „Stěžoval jsem si i na to, že zatímco mně nebyla účast v dotčeném pořadu umožněna, pan Vít Bárta, představitel Věcí veřejných, a pan Pavel Suchánek, zástupce ODS, v tomto pořadu vystoupili,“ píše Andrej Babiš předsedovi Rady České televize Milanu Uhdemu v dopise z 15. dubna letošního roku, v němž dává najevo nespokojenost nad tím, jak se přistupovalo k jeho původní stížnosti.

Véčka a ODS zastoupení mít mohly, hnutí ANO 2011 ale ne

Šlo o reakci na pět dnů starý dopis, v němž předseda Milan Uhde uvádí, že Rada České televize byla informována, že Andrej Babiš byl pozván do pořadu Máte slovo 14. 2. 2013 a že v něm vystoupil, a tudíž se Rada ČT domnívá, že je možno stížnost považovat za ukončenou. „V tomto pořadu jsem vystoupil, ale není mi jasná souvislost tohoto vystoupení s mojí stížností,“ reaguje Andrej Babiš v už zmíněném dopise z 15. dubna letošního roku.

V něm dále kritizuje, že osoby, které Uhdemu odpověď na stížnost připravovaly, přistupovaly k jejímu vyřízení nekompetentně a bez řádného se seznámení s podstatou stížnosti. „Podstatou mojí stížnosti byl dotaz, proč v pořadu Máte slovo odvysílaném dne 6. září 2012 mohl vystoupit pan Vít Bárta a pan Pavel Suchánek, když oba jsou zástupci politických stran, a mně toto bylo odmítnuto,“ vysvětluje Andrej Babiš opakovaně, o co mu ve stížnosti šlo.

S odpovědí na stížnost se Babiš nespokojil a stěžoval si dál

„Zároveň nemohu souhlasit s tím, aby moje stížnost byla vyřízena tak, že se odkazuje na umožnění mého vystoupení v některém z dalších dílů pořadu Máte slovo odvysílaném v pozdějším termínu. Požaduji proto řádné vyřízení mé stížnosti Radou České televize, nikoli zprostředkovaná sdělení Etického panelu, a věřím, že jako její předseda se o její řádné vyřízení zasadíte,“ obrací se Andrej Babiš osobně na Milana Uhdeho.

A od něj mu v nejbližších dnech přijde omluvný dopis. „O omluvu snad ani přímo nejde, i když ta odpověď, kterou pan Babiš předtím dostal, nebyla úplně v pořádku. Tu záležitost jsme vrátili do projednávání s generálním ředitelem, protože jsem dospěl k názoru – a doufám, že Rada mě v tom podpoří – že ten způsob, jakým se vylučují někteří kandidáti v předvolebním období z účasti na vysílání, není úplně jednoznačný a není definován tak, aby nemohlo docházet ke sporům,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz předseda Rady ČT Milan Uhde.

Generální ředitel ČT musí přijít s jednoznačným výkladem

Přestože pravidla jsou jednoznačná a říká se v nich, že kandidát ve volbách se nemá účastnit žádného vysílání, tak v praxi jsou určité odchylky, o nichž chce Rada ČT s vedením České televize jednat. „Proto žádáme po generálním řediteli, aby zjednoznačnil tento přístup. Až dostaneme odpověď, a pokud se s ní ztotožníme, tak napíšeme panu inženýru Babišovi konečné stanovisko,“ vysvětluje Milan Uhde.

„Nám nezbývá nic jiného než čekat, až nám generální ředitel ČT odpoví, protože náš názor je, že ta praxe není jednotná, a proto čekáme, zda to pan generální ředitel uzná, nebo podá nějaké jiné vysvětlení. Zkrátka tu záležitost – a v tom smyslu jsem panu inženýru Babišovi psal – nepovažujeme za uzavřenou. Požádal jsem ho proto, aby vyčkal, až se hlediska ujednotí, nebo až dojde k jasnému důkazu, že nejsou jednotná a že se musejí teprve ujednotit. A teprve pak mu napíšu závěr,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz předseda Rady ČT Milan Uhde.

Rada má svá stanoviska a neopakuje tupě to, co řekne vedení ČT

Zároveň ale upozorňuje, že odpověď generálního ředitele ČT Petra Dvořáka nebude pouze přesměrována na předsedu hnutí ANO 2011 Andreje Babiše. „Každopádně rada k jeho vyjádření zaujme stanovisko, zda je s jeho výkladem srozuměna, nebo ne. To se děje vždycky. Rada neopakuje slepě a tupě to, co generální ředitel nebo management České televize řekne. Rada má svá stanoviska a při prošetřování přihlíží ke stanovisku stěžovatele i stanovisku managementu ČT, ale výsledné stanovisko je dílem rady, nikoli opisem nějakého jiného,“ zdůrazňuje Milan Uhde.

Andrej Babiš zatím nejčerstvější dopis od předsedy Rady ČT nedostal, a tak se k němu nemohl vyjádřit. „Ale oni dobře vědí, že pochybili, a teď hledají cestu, jak z toho ven. Protože to byl úplný nesmysl, že do pořadu mohli jít zástupci ODS i Věcí veřejných, a já, který jsem v žádných těch volbách nekandidoval sám ani s hnutím ANO 2011, jsem tam nesměl,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz Andrej Babiš.

Na nevyváženost zpravodajství ČT si stěžuje i místopředseda Senátu Škromach

Nejaktuálnější je stížnost místopředsedy Senátu i ČSSD Zdeňka Škromacha, jemuž vadilo zpravodajství ČT24 ke slučování nemocnic ve Zlínském kraji dne 24. dubna v 11.35. „Považuji za naprosto nepřijatelné, aby v podobných reportážích nedostala stejný prostor na reakci i druhá strana sporu. Tento způsob tendenčního a jednostranného zpravodajství by neměl mít ve veřejnoprávní televizi místo,“ napsal Zdeněk Škromach Radě ČT a vyzval ji, aby se zpravodajstvím o dění v krajích zabývala.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…