Arcibiskup Duka vychází Klausovi vstříc až příliš, míní Halík

30.11.2011 6:12

Katolický kněz a sociolog Tomáš Halík v poslední době vystupuje v médiích jako jeden z předních kritiků prezidenta Klause. Sám však zdůrazňuje, že prezidenta nekritizuje za každou cenu. Byli prý i chvíle, kdy se za něj postavil. V Klausův vstřícný obrat ke katolické církvi však Halík nevěří.

Arcibiskup Duka vychází Klausovi vstříc až příliš, míní Halík
Foto: halik.cz
Popisek: Filozof a katolický kněz Tomáš Halík

Katolický kněz a sociolog Tomáš Halík si posteskl, že ho novináři kontaktují vždy, když chtějí získat nějaké negativní vyjádření na adresu prezidenta Klause. Kněz přitom zdůrazňuje, že nevystupuje proti Klausovi vždy a za všech okolností. Jen nevěří v obrat prezidenta k církvi tak, jak ho hradní pán proklamuje v posledních měsících. Stejně tak má za to, že arcibiskup Duka vychází Klausovi vstříc až příliš. Prohlásil to v rozhovoru pro MF Dnes.

V Klausův obrat mohou věřit jen naivní katolíci

V témže rozhovoru ovšem Halík zdůraznil, že v časech politické krize roku 1997 byl jedním z mála lidí, kteří se Klause zastali. Proto ho zklamalo Klausovo vystoupení, ve kterém prohlásil toliko: jedeme dál.

„Tenkrát se od něj distancovali mnozí jeho souputníci a já jsem napsal, že mu děkuji za vše, co pro společnost vykonal. Protože jsem si myslel, že ten pád je pro něj šancí k zamyšlení nad sebou. Jenže on tenkrát vyšel ven, uviděl tam ty své fanynky a řekl: nic se neděje, jedeme dál. Nevěřím ani teď, že jde do sebe. To jen mnozí naivní katolíci si myslí, že pan prezident se nám obrátil, je morální a zbožný," prohlásil dále v rozhovoru Halík

Kněz v této souvislosti připustil, že církev musí s hlavou státu udržovat korektní vztahy, ale nynější pražský arcibiskup Dominik Duka to prý přehání. Halík má za to, že církev by si měla od politiky zachovat větší odstup, aby mohla vystupovat jako mluvčí pravdy.

Související:

Klausovy teologické posudky nebudu komentovat, říká Halík 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …