Boris Šťastný otevřeně: Už jen čekám, kdy Nečas se Svobodou ODS zničí

25.05.2013 23:59

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Boris Šťastný od začátku odmítal koalici ODS a TOP 09 na pražském magistrátu a nestandardní způsob jejího vzniku. Dnes za její podporu nešetří ani Petra Nečase. Poté, co byli ze strany vyloučeni dva jeho někdejší kolegové z pražského zastupitelstva a stranické buňky v Praze jsou vedením strany rušeny jako na běžícím pásu, přiznává, že mu některé praktiky v této straně začínají připomínat padesátá léta. ODS si podle něj musí uvědomit, že zamířila zničujícím směrem, musí zahájit změnu a lidem se omluvit.

Boris Šťastný otevřeně: Už jen čekám, kdy Nečas se Svobodou ODS zničí
Foto: hns
Popisek: Boris Šťastný v půlnočním rozhovoru

Pane poslanče, co obvykle děláte v sobotu o půlnoci, když vyjde tento rozhovor?
Obvykle sedím v křesle, mám před sebou skleničku dobrého červeného a přemýšlím. Dnes to bude dlouhé přemýšlení.

Nad čím?
Například nad tím, jak dlouho a proč bude Bohuslav Svoboda s Petrem Nečasem ničit pražskou ODS a jestli jí opravdu nakonec zničí. Dnes jsem se dozvěděl, že z ODS vyloučili dalšího pražského zastupitele. Takže v klubu jim na pražské radnici chybí už tři lidé. Také jsem se dozvěděl, že ODS poprvé od sametové revoluce ztrácí největší pražskou radnici, v Praze 4, což je pro informaci po Praze, Brně, Ostravě a Plzni se svými 130 tisíci obyvateli páté největší město v České republice. Bohuslav Svoboda totiž právě vyloučil z ODS jejího starostu a dva další zastupitele. Také jsme už zřejmě ztratili radnici v Kunraticích, tam vyhodili z ODS celou radu. Mám pokračovat? Nepochopitelné, zničující, doslova šílené. Jen proto, aby se Svoboda udržel u moci. Chápete něco takového? A Nečas to podporuje!

ParlamentníListy.cz v pátek přinesly text, ve kterém se představitelé pražské TOP 09 posmívají pražské ODS, která přišla o všechny své radní, ale díky tomu, že se neúčastnila hlasování, zůstali ve funkci radní za TOP 09, kteří tak nyní nad městem mají neomezenou moc a již avizují, že například provedou "noc dlouhých nožů" v městských akciovkách. Jak se na toto selhání díváte?
Ten článek jsem četl, a doporučil bych ho především všem členům Výkonné rady ODS, kteří předevčírem v Táboře neprávem vyloučili dva úspěšné komunální politiky a dlouholeté členy ODS Bohumila Zoufalíka a Ivana Vinše jenom proto, že hlasovali pro odvolání členů Rady za TOP 09. Bez možnosti obhajoby, jak v komunistických procesech v padesátých letech. Udělali jen to, na co den předtím poukazoval místopředseda ODS Pavel Blažek, který se účastnil jednání pražské regionální rady a upozornil, že je strategicky chybné zavazovat zastupitele usnesením nehlasovat pro odvolání všech radních, ale logicky jen těch našich.

Ale Kalouskův náměstek Zdeněk Zajíček a primátor Bohuslav Svoboda přesto takové usnesení přes regionální radu protlačili s tím, že případně bude operativně změněno, pokud by to bylo pro ODS výhodné. To se však nestalo a Bohuslav Svoboda pak vyvedl lidi ze sálu a podle mých informací je pod pohrůžkou vyloučení držel ve své kanceláři. A tím dokonal zkázu a poprvé v polistopadové historii poslal ODS na pražské radnici do opozice. Kdyby ty lidi nechal hlasovat, tak by nyní byli odvoláni i radní za TOP 09 a ODS by zůstala ve hře. Nebyla by rada a začalo by se jednat od zeleného stolu. Takto vše zadarmo převzala TOP09.

Ve zmíněném textu také zaznělo, že primátor Svoboda vyměnil svou záchranu za záchranu strany. Myslíte si to také?
Ano, se stoprocentní jistotou, a nebylo to poprvé. Už po volbách podvedl Zdeňka Tůmu, kterému do očí slíbil, že bude primátorem. Přitom jsme byli už v té době domluveni se sociálními demokraty. Následně podvedl jak sociální demokraty, tak i ODS, když účelově paralyzoval chod koalice a paralelně se potajmu domlouval s TOP09. V těchto tajných jednáních Svoboda ODS lacině prodal TOP09 a ta si ji ochočila a úplně rozložila. A teď Bohuslav Svoboda opět ve svůj vlastní prospěch potopil stranu, když nechal TOP09 v radě a navenek dělá ze sebe mučedníka. A doufá, že výměnou za to si získá nějakou popularitu a bude moct kandidovat jako lídr pražské kandidátky do sněmovny, o což prý usiluje. Nevylučuji i nějakou jeho dohodu s Petrem Nečasem, který logicky nemá zájem o vládní krizi způsobenou střetem s TOP09.

S odvoláním primátora Svobody souvisí i některé doposud neobvyklé jevy na mediální scéně. Jak se díváte na to, když člena ODS oplakává a vychvaluje například Marek Švehla z týdeníku Respekt?
Aby ne! Před rokem a půl se na pražské radnici odehrál převrat na bázi mediokracie a my staří pitomci v ODS jsme chtěli demokracii. Primátor Svoboda se už dávno rozhodl být součástí mediálního estabilishmentu a svou kariéru stavět ne na zřetelných ideových základech a každodenním dříčství v zájmu lidí, města, země či strany, nýbrž na osobní kariéře udržované na mediální vlně střetu nových pořádků s těmi starými a paušální fikci, že vše nové je vždy automaticky dokonalé a čisté. A některá média s ním stále ještě tuto hru přihlouple hrají.

Jaká je vůbec Vaše zkušenost s pražskou TOP 09?
Vesměs neutrální, protože tím, že trávím většinu času ve sněmovně, jsem s nimi nebyl ve větším kontaktu. Mám pocit, že její představitelé dost často neměli žádnou širší zkušenost z veřejné sféry, ale na druhou stranu je tam řada odborníků ze sféry profesní. Korektní jednání a profesionální spolupráci jsem zažil se Zdeňkem Tůmou, ale třeba i s docentem Martinem Dlouhým, který vedl zdravotnický výbor. Osobně se mi však vždycky protivilo, že pražská TOP09 na ODS prakticky pořád mediálně útočila. Velmi často neprávem.

Koho z TOP09 pokládáte za nejlepšího kandidáta na primátora po Bohuslavu Svobodovi?
Proboha, to není věc ODS. My jsme skončili v opozici. Ale když čtu, že o místo pražského primátora se vážně uchází obviněný radní Václav Novotný, kterého nepokládám za chlapa, ale za zbabělce, který si své pošramocené ego, pro neschopnost odvolaného manažera Pražské informační služby, ukájel šikanou, vydíráním a ponižováním ženské, úspěšné ředitelky Ramnebornové, a to jen proto, že nastoupila na jeho místo a byla úspěšnější než on, pak na takovou opozici se těším. Mít pražským primátorem tohoto člověka, který kupříkladu nejprve nechal za stovky milionů z veřejných peněz opravit statek na zámecký hotel, aby ho pak pronajal bez výběrového řízení za tisíc korun měsíčně neznámé firmě s anonymními akciemi nebo bez mrknutí oka prodělal městu miliardu odpuštěním náhrady škody za vyhořelý Průmyslový palác, to by byl pro opozici doslova dar z nebes. Ale chudáci Pražané.

TOP 09 má jak v pražském zastupitelstvu, tak v Poslanecké sněmovně poměrně početné zastoupení. A na to jak je silná, tak je až nezvykle názorově jednotná a ukázněná. Jak se díváte na to, že tolik lidí mluví jedním hlasem?
Mají silné vůdce, kterým věří a kteří se také jako opravdoví vůdci chovají. To znamená, že i oni se naopak ke svým zvoleným reprezentantům chovají mimořádně loajálně a svoji kariéru nestaví na profesní a falešné mediální likvidaci svých spolustraníků. Snaží se lidi spojovat a ne rozdělovat, své oponenty, které tam asi také mají, neporáží 100:0. Asi jim také kvůli udržení moci neruší stranické organizace a podobně. Mohu si o panu Kalouskovi a panu Schwarzenbergovi myslet ledacos, být s nimi v ideovém rozporu, což tedy setsakramentsky jsem, ale nemohu jim upřít loajalitu k vlastním straníkům. Drží s nimi v dobrém i ve zlém. A ti jim ji pak zdola zase vrací. Tohle je v politické straně nesmírně důležité. Tato zásada v ODS stoprocentně platila v dobách Václava Klause. U pánů Nečase nebo Svobody se na jakoukoli loajalitu nelze spolehnout, ani s ní počítat. Oni nic takového v sobě, bohužel, nemají.

Koalice ODS a TOP 09 na pražské radnici se bouřlivě rozpadla a ozývají se hlasy, že se to podepíše i na vztazích ve vládní koalici. Jak bude podle Vás pokračovat soužití ODS a TOP 09 ve vládě?
Myslím, že se nic nestane. Dnes neexistuje koaliční smlouva a koaliční spolupráce je udržována především v zájmu zachování ekonomické stability země, což nekritizuji, naopak, za stávající situace je to potřebné a není jiné řešení. To všichni vědí.

Jak odhadujete vývoj ODS v nejbližší budoucnosti? Začne ta strana se sebou něco dělat?
Stále neztrácím naději, ale je to složité. Záleží na tom, jak rychle si ODS uvědomí, v jaké je situaci. Navenek se ODS v zájmu udržení moci v mnoha ohledech odklonila od autentické pravicové politiky. Dovnitř se ze stejných důvodů přiklonila k praktikám bolševismu padesátých let, kdy jsou lidé s odlišným názorem vylučováni bez možnosti obhajoby a kdy jsou pod pochybnými záminkami rušeny celé oblastní organizace strany. Taková budoucnost je zničující. Máme kvalitní ideový základ, netřeba něco dalšího vymýšlet. Máme kvalitní lidi, netřeba kdesi složitě hledat.

Prosazuji názor, že naše šance spočívá v realizaci tříbodového programu poslední záchrany. Bod jedna: uvědomění. Bod dva: přiznání. Bod tři: náprava. Musíme si uvědomit, že ODS se navenek odklonila od důsledného dodržování svých ideových principů a nastala tak krize důvěry voličů v ODS. Musíme si uvědomit, že ODS se uvnitř strany odklonila od důsledného dodržování zavedených principů vnitrostranické demokracie, nastala absence lídrů a autorit a nastala vnitřní krize loajality. Přiznání spočívá v uznání těchto chyb našimi vrcholnými představiteli i členskou základnou, veřejné omluvě veřejnosti, rezignaci vedení. Náprava spočívá ve zvolení přirozených a důvěryhodných autorit do nového vedení, návrat k ideovým principům ODS a odstranění chyb, které jsme si uvědomili a ke kterým jsme se přiznali. Pak budeme opět vítězit.

Vy jste poměrně důsledným obhájcem myšlenek ODS, které ale někdy nejsou až tak populární. Jak se s tím vypořádáváte?
Já se nebojím jít proti mainstreamu a říkat svůj názor. Takže třeba, když jsem po Svobodově převratu na pražské radnici řekl, že ODS tohoto laciného prodeje topce bude strašně litovat, přišel jsem o funkci pražského předsedy, v médiích se stal štvanou zvěří, jakýmže kmotrům tím postojem sloužím, ocitl se v ostrakizované menšině. Stal jsem se v ODS doslova disidentem. Pravda se teď ukázala. Já si vždy stojím za svými názory, a nehodlám je měnit podle toho, jestli je to pro mne osobně v tu chvíli výhodné.

Poslouchám, co lidé i média říkají, ale když jsem přesvědčen, že nějaká věc je v souladu s ideály ODS, obhajobou lidských svobod a konzervativně liberálním pojetím pravicové politiky, tak jsem přesvědčen, že za to bojovat se vyplatí.
A patřím holt k těm, kteří jsou ochotni různé funkce, prebendy či místa v dozorčích radách vyměnit za tuto nepopulární pozici. Možná i proto jsem se nikdy v ODS nepropracoval do nejvyšších funkcí nebo do vlády. Jsem opravdu přesvědčený, že politika se má dělat na základě ideálů. Právě to jsem se naučil od Václava Klause a odmítám z toho slevit.

Bavili jsme se o mediálním obrazu primátora Svobody. Na Vás mediální mainstream reaguje poněkud odlišně. Třeba komik Jan Kraus nedávno napsal, že ho děsí představa, že byste jej někdy měl léčit.
Já jsem kdysi v reakci na jeho výpady řekl, že se chová jako vypasený tukan obrovský. Tedy jako elitní a s obdivem pozorovaný, ale nafoukaný a zpupný pták. Myslím, že dnes bych to neřekl lépe.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…