TOP 09 se za zády směje ODS: Teď to teprve přijde

24.05.2013 15:01

Podle informací ParlamentníchListů.cz mají v pražském zastupitelském klubu TOP 09 legraci z toho, že ODS jim kvůli strategické chybě Bohuslava Svobody bez boje odevzdala radu hlavního města tím, že zastupitelé ODS při hlasování o odvolání odešli ze sálu.

TOP 09 se za zády směje ODS: Teď to teprve přijde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Hudeček

Kdyby totiž zastupitelé ODS zůstali v sále a hlasovali i pro odvolání radních za TOP 09, topka by nyní nekontrolovala radu a nemohla by čistit městské firmy a magistrát od lidí blízkých ODS.

Svoboda se bál, že ho potopí ODS. Obětoval město topce

„V našem klubu jsme značně pobaveni útěkem klubu ODS před tajným hlasováním o členech rady a primátorovi. Svoboda nechtěl prostě riskovat, že při tajném hlasování o jeho odvolání nejméně deset hlasů přibude – od zastupitelů ODS. A tak dal přednost před odvoláním šesti radních z TOP 09 'jednotě'. Těch šest radních TOP 09 ale zůstává akceschopných jako valná hromada městských společností a těší se na Bartolomějskou noc v dozorčích radách a představenstvech. Díky Svobodově ješitnosti si teď můžeme dělat, co chceme,“ řekl spokojeně ParlamentnímListům.cz zastupitel TOP 09.

A první vlaštovky už jsou tu. Pražská rada, kterou po rozpadu koalice ovládá jen TOP 09, odvolala z dozorčí rady dopravního podniku občanské demokraty Davida Vodrážku a Josefa Noska.

Blažek prý před vyklizením bitevního pole varoval

Zastupitelé ODS se zachovali podle usnesení regionální rady pražské ODS, která se sešla den před pražským zastupitelstvem. Podle informací redakce byl na zasedání tohoto orgánu přítomen místopředseda ODS a ministr spravedlnosti Pavel Blažek, který před tímto usnesením varoval a nabádal, aby zastupitelé ODS odvolali i radní z TOP 09, aby byla odvolaná kompletní celá rada. Bohuslav Svoboda za asistence místopředsedy pražské ODS Zdeňka Zajíčka prý ale prosadil usnesení právě o tom, aby zastupitelé ODS opustili sál.

„Jako jediní členové ODS jsme hlasovali pro odvolání radních za TOP 09. Ostatním zastupitelům za ODS to regionální rada po nátlaku Petra Nečase a Bohuslava Svobody zakázala a díky tomu nyní topka vede magistrát. Pro odvolání radních za TOP 09 hlasovalo 19 zastupitelů - 14 ČSSD, 3 KSČM, Vinš a Zoufalík. Kdyby 18 zastupitelů ODS hlasovalo také pro odvolání, byli by v tuto chvíli radní za TOP 09 odvoláni a topka magistrát neovládla. Jde o zradu, ve které Petr Nečas a Bohuslav Svoboda vyměnili rok vládnutí v ČR za pražskou radnici, kde ODS vládla 22 let. Byla to poslední kapka. Bez ohledu na to, jak dopadlo hlasování na výkonné radě, jsme se ještě před tím rozhodli ukončit naše členství v ODS,“ uvedli zastupitelé Bohumil Zoufalík a Ivan Vinš, kteří jediní z ODS hlasovali pro odvolání topkařů z rady.

Aleksandra Udženija a Roman Janoušek

Zoufalík ParlamentnímListům.cz ještě sdělil, že mu někteří členové ODS vyjadřují podporu: „Od včerejšího večera dostávám mnoho SMS reagujících na moje vyloučení z ODS, kde jsem byl členem 15 let. Jsem rád, že v ODS jsou i normální lidé. Odsuzují a nechápou krok pražské ODS, kde místo toho, aby vedení tohoto regionálního sdružení mělo zájem vyhodnotit důvody ztráty pražského magistrátu, tak se dvě hodiny zabývá vyloučením Zoufalíka a Vinše.“

„Někteří lidé poukazují na fakt, že mě vylučují lidé, jako je paní Aleksandra Udženija, která je blízkou přítelkyní pana Romana Janouška, se kterým pravidelně létá soukromým tryskáčem na dovolené. Máte lepší důkaz na propojení části pražské ODS na politické podnikatele? Pozastavuji se nad panem Zajíčkem, prvním místopředsedou pražské ODS, jenž je zároveň náměstkem u pana ministra Kalouska, který stojí za pádem pražské radnice. Jsou znechuceni poměry v ODS a někteří už toho mají dost,“ míní Zoufalík.

Ten vidí perspektivy pražské ODS pod vedením Svobody bledě. „Osobně se domnívám, že Bohuslav Svoboda za rok v pozici předsedy pražské ODS dokázal tuto nejsilnější stranickou buňku zcela rozvrátit a poslat na kolena. To vše za velké podpory premiéra Nečase. Mediálně se měsíce vykresluje jako slušný člověk, pravda je ale opak. Svobodův jediný krok byla kavárenská dohoda s panem Tomášem Hrdličkou, která ho vynesla do pozice pražského primátora. Dohoda, která ve svém důsledku pochovala pražskou ODS. A tito lidé navrhují rušení oblastí a vylučují dlouholeté členy ODS. Z toho jasně vyplývá, že ODS se zmítá ve smrtelné křeči a že ji vedou velmi zvláštní lidé. Nejde jim o stranu, ale jen své posty,“ uzavřel Zoufalík.

Zrada: Nečas a Svoboda nás prodali topce

„Nečas a Svoboda nás prodali topce. Je to jasná zrada ODS. Dva členové ODS, kteří hlasovali pro odvolání radních z TOP 09 byli za obhajobu zájmů ODS potrestáni a vyloučeni. To jsou normální bolševické čistky. To není demokracie, ale nomenklatura,“ zastal se vyloučených členů ODS bývalý předseda pražské ODS a poslanec Boris Šťastný.

Pražská TOP 09 kalkuluje také s tím, že aktuální mediální převaha Svobody skončí, jakmile Svoboda přijde o placené magistrátní mediální PR. „Navíc proti němu vystoupí jeho dosavadní podporovatelé, se kterými bude jako o kost bojovat o místo na kandidátce ODS do sněmovny. Po docentovi do tří měsíců ani pes neštěkne a máme to v suchu. Konec příběhu o čistém primátorovi,“ dodal zastupitel TOP 09.

ODS po 22 letech do opozice

Konec primátorování Bohuslava Svobody stvrdilo ve čtvrtek tajné hlasování pražského zastupitelstva. Na návrh Tomáše Hudečka z TOP 09 zastupitelé 41 hlasy ze 42 přítomných rozhodli o Svobodově odvolání. Z rady zároveň odvolali i jeho kolegy z ODS Alexandru Udženiju a Josefa Noska. Další dva radní z ODS, Ivan Kabický a Radek Lohynský, pak rezignovali sami. Zastupitelé občanských demokratů, kromě dvou, kteří za to byli později z ODS vyloučeni, se volby nezúčastnili.

Svoboda řekl, že takové „frašky“ se nehodlá účastnit a že společný postup TOP 09 s ČSSD a komunisty považuje za zradu. „ODS je po 22 letech připravená odejít do opozice,“ dodal. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…