Cikáni mlátí lidi z radnic. A armáda je v Afghánistánu, zuří senátor

21.11.2011 4:44

Napadení místostarostky Albrechtic na Liberecku i jejího manžela příslušníky romské menšiny už obletěl republiku. Politici, které redakce ParlamentníchListů.cz oslovila, za případem vidí především nečinnost policie a justice a smutný obraz naší společnosti dvacet dva let po listopadu 1989.

Cikáni mlátí lidi z radnic. A armáda je v Afghánistánu, zuří senátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Doubrava

Romská rodina se nejprve zřekla ženy se schizofrenií, protože prý nebyla schopna se o ni starat. Romka tak byla svěřena do péče obci. Ovšem potom, co obdržela zpětně důchod ve výši asi 60 tisíc korun, rodina ji chce nyní do péče nazpátek. Když vedení obce odmítlo vydat peníze lidem, kterým nenáleží, chtěli Romové situaci vyřešit po svém. Fyzicky napadli nejdříve místostarostku obce a poté i jejího manžela, který ji chtěl bránit.

Psali jsme: Poslat Romy do Antarktidy. Politici zírají na nové požadavky menšiny 

Napadnout představitele obce? To už hraničí s únosností

Podle senátora za Severočechy.cz Jaroslava Doubravy je tento případ důkazem toho, že agresivita romské komunity neustále stoupá. „Už je opravdu nejvyšší čas s tím začít něco dělat, protože, když se dostaneme do situace, kdy je napaden představitel obce, tak to už hraničí s únosností. Já pevně doufám, že ta paní místostarostka na ty Cikány podá trestní oznámení pro útok na veřejného činitele," reagoval pro ParlamentníListy.cz senátor.

„Dostáváme se do situace, a já na to poukazuji delší dobu, kdy se lidé bojí takováhle napadení ohlásit ze strachu, že se Cikáni vrátí a zmlátí nebo okradou je znovu. A to vše v situaci, kdy si vláda pohrává s myšlenkou snižovat stavy policie. Sakra, ať stáhnou vojáky z Afghánistánu, kde nejsou stejně vůbec k ničemu a jenom tam zbytečně umírají a ušetřené peníze přesunou na naše domácí bezpečnostní složky," sděluje dále Doubrava.

Důsledek falešné pozitivní diskriminace

Všichni občané platící daně, si tím také platí svoji bezpečnost. A službu, kterou si platíme, máme také podle něho právo dostat. „Když si člověk někde něco vezme a nezaplatí, má pochopitelně průšvih a já se ptám, proč se stejným způsobem nechová také vláda?" ptá se senátor.

Čtěte také: Odvážný senátor: Seberte Cikánům dávky

Názor, že problémy s romskou menšinou stále narůstají, sdílí také senátor z ČSSD Vladimír Dryml. „V České republice jsou téměř čtyři sta takových potencionálních míst. O celé situaci jsem jednal jako člen branně-bezpečnostního výboru Senátu přímo i s ministrem. Hlavní důvod toho proč v současné době dochází k těmto excesům, je skutečnost, že se k romským spoluobčanům nepřistupuje stejně jako k ostatním, a je to důsledek té falešné pozitivní diskriminace. Sklízíme tu dnes plody některých pseudohumanistů," je přesvědčen Dryml.

„Zákony mají platit pro všechny, a jestliže je někdo porušuje, ať Rom nebo nerom, měl by za to být potrestán, ale hlavně co nejdříve. Je smutnou skutečností, že policie a česká justice pracuje, jak pracuje. Oni nesou hlavní podíl viny v tom, že někteří jedinci si myslí, že stojí nad zákonem, a to je špatně," dodal redakci senátor.

K tématu:

Cikánská zvěrstva. Lidé vezmou zákon do svých rukou, bojí se senátoři

V ČR je rasismus naruby

„Slovo politováníhodné ani nevystihuje všechno, co si o celé záležitosti myslím a soudím, že od toho máme orgány činné v trestním řízení, aby učinili vše proto, aby byl viník patřičně potrestán. A to nejen v tomto, ale v každém jiném případě," reagoval na kauzu poslanec z ČSSD Jiří Koskuba.

„V uvedeném případě je o to smutnější, že se zase jedná o určitou skupinu lidí, a pokud my druzí řekneme, o koho se jedná, jsme ihned obviněni z rasismu. Věřím, že viníci budou exemplárně potrestáni. A pokud je pravda, že pachatelé ještě nebyli ani zadrženi a jsou stále na svobodě, tak pro to mám jediné pojmenování. V této zemi se aplikuje rasismus naruby. Ve sněmovně jsem opakovaně říkal, že povinnosti platí pouze pro slušné lidi a práva mají převážně lidé, kteří se chovají neslušně. Dvacet dva let po vítězném listopadu je to velice smutné," dodal Koskuba.

Psali jsme: Ať se Šiklová do Bydžova k Romům nastěhuje, reaguje Kubera

Nevyvolávejme paniku, je to ojedinělý případ

Podle poslankyně z ODS Lenky Kohoutové máme jasně nastaven právní řád a jakékoliv napadení tedy bude vždycky potrestáno. A když se takto někdo provinil, musí být potrestán bez ohledu na to, jakou má barvu pleti.

„Nedomnívám se, že by tady došlo k nějaké liknavosti státních orgánů a tu situaci bych zbytečně nepřeceňovala. Je to víceméně ojedinělý případ. Nerozdmýchávejme paniku v tom, že je tady zase nová kauza a že jsou tady další vývoje. To je případ jedné rodiny, která řešila problém po svém. Tím, že se spousta věcí u Romů netrestala, jsme si věci nechali přerůst přes hlavu, což se koneckonců ukázalo už na Šluknovsku," řekla ParlamentnímListům.cz Kohoutová.

Čtěte také:

Nezaměstnala nastrčenou Romku a má problém. Rasistka nebo pokusný králík?

Drobil: Rady Evropy, jak se chovat k Romům, nepotřebujeme

Cikáni se vysmívají většinové populaci, říká šéf Severočechů.cz

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…