Cizinci demonstrovali za svá pracovní práva

06.06.2010 18:30

Před ministerstvem práce se v neděli demonstrovalo za práva cizinců. Shromáždění zorganizovala iniciativa Za práva pracovních migrantů a migrantek a obešlo se bez incidentů.

Cizinci demonstrovali za svá pracovní práva

Asi stovka demonstrantů před ministerstvem práce volala po dodržování pracovních práv cizinců a migrantů. Průvod se pokojně vydal z Palackého náměstí, doprovázelo ho deset policistů. Před sídlem úřady přečetli petici za dodržování práv cizinců.

"Před začátkem ekonomické krize bylo v ČR zaměstnáno 140.000 cizinců z EU a 130.000 ze zemí mimo EU. Počet zaměstnanců z EU zůstal víceméně stejný, ale počet cizinců ze třetích zemí poklesl na 60.000. Tento rozdíl nemůže být způsoben pouze ekonomickou krizí, ale i státní restrikcí. Pokud by úřady cizincům dovolily najít si novou práci, mnoho cizinců by mohlo pracovat legálně," uvedl právník Pavel Čižinský z iniciativy.

Neprokázalo se, že cizinci berou práci Čechům

Podle Čižinského úřady nyní téměř neprodlužují ani nevydávají cizincům nová povolení. A to ani těm, kteří tu dlouhodobě žijí a mají tu práci. Neexistuje prý žádná studie prokazující, že by cizinci "brali" práci Čechům, ani že by současná údajně restriktivní politika českým nezaměstnaným nějak prospěla.

"Právě během krize začali policisté hledat každou skulinku v zákoně, jak cizincům zrušit povolení k pobytu anebo je alespoň pokutovat za úplné banality," doplnila ho Eva Dohnalová ze sdružení Berkat.    

Jestliže v prosinci 2007 ministerstvo práce v Česku registrovalo mezi zaměstnanci asi 240.200 cizinců, o rok později se toto číslo zvýšilo na téměř 284.600. K prosinci loňského roku ale opět kleslo na 230.700. Do letošního května se jejich počet dále snížil na 217.900.

Více: Cizinci ze zemí mimo EU nebudou dostávat pracovní povolení

Foto:mpsv.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…