Další útok na Johna. Volební noviny Vlastní Voči

03.05.2010 15:15

V těchto dnech vycházejí volební noviny Vlastní Voči, které má redakce ParlamentníListy.cz k dispozici.

Další útok na Johna. Volební noviny Vlastní Voči

Na lídra strany Věci veřejné Radka Johna míří po čtvrteční inzerci ČSSD v deníku Právo další útok - tentokráte to jsou noviny, které se tváří jako volební. Autor není znám.

Osmistránkové noviny mají údajně dostat do rukou obyčejní lidé, aby se jim na "Vlastní voči" a v uceleném balení dostalo ponaučení, "kdože to vlastně ten bývalý mravokárce z televize Nova je."

Název plátku je zkomoleninou Johnova bývalého pořadu Na vlastní oči.

Noviny například nabízí vysvětlení, proč John odešel z Novy. Anebo také, že "udělal 20 besed za 4 milióny." Pod textem je pak natištěná otázka - Radek John: Chystá největší tunel na českou veřejnost?  Nechybí tu ani ofocené články, které se zaobíraly jeho údajným propojením na podnikatele Romana Janouška či primátora Pavla Béma.


Kromě novin i zbrusu nové webovky

Neznámý autor zároveň vyrobil internetové stránky http://www.nespaltese.cz/ a http://www.priznaniradkajohna.cz/. Tam jsou kromě internetové podoby Vlastních Vočí přepsány některé výroky Radka Johna v časových odstupech tak, aby potvrzovaly, že John buď nikdy neví, co říká, anebo aby to vypadalo, že ke všem sporným otázkám kolem svého podnikání lže.

Za inzeráty chce žalovat ČSSD. Ale co Vlastní Voči? 

John již řekl, že za inzeráty ve čtvrtečním Právu stojí ČSSD. Právě proto ji chce žalovat.

„Podávám žalobu na ochranu osobnosti. Neustálé lživé mediální útoky, které vedení ČSSD vydává za pravdu, už musí někdo zarazit," uvedl John ve čtvrtek jak pro ParlamentníListy.cz, tak pro server iDnes.cz.

Související:

Aktuální plátek Vlastní Voči ale zatím neviděl, informoval ParlamentníListy.cz. Zda dotyčný materiál přičte k původní žalobě proti ČSSD, se šéf VV teprve rozhodne. "Žaloba zatím leží u notáře, zda k ní něco přidám, se rozhodnu, až to uvidím."

John: Jen ať ty bludy ČSSD šíří

I když šéf "Véčkařů" noviny zatím neviděl, ParlamentníListy.cz ho s obsahem v rychlosti seznámily. "Autorem je určitě ČSSD. Jen ať ty bludy šíří, před volbami se tím poškozuje sama," zhodnotil John.

Politik je veřejná osoba a tak musí snést více, říká právník

"I Evropský soud ve Štrasburku žaloby na ochranu osobnosti posuzuje u politiků mírněji, než kdyby je podal běžný občan. Podle článku 8 Evropské úmluvy totiž politik musí snést všeobecně tolik, jako například osoba pohybující se v šoubyznysu. Na veřejně známé osoby, které dávají žalobu na ochranu osobnosti, je tak i českými soudy pohlíženo poněkud benevolentněji. Politik musí podle evropského práva snést více, než běžný člověk, proto je tak u nich těžké se žalobu na ochranu osobnosti uspět," řekl ParlametnímListům.cz Karol Hrádela.

Jednu možnost ale pro Radka Johna přece jen vidí. A to, kdyby podal žádost u soudu na předběžné opatření. Musel by ale zaplatit kauci 50 tisíc korun. "I tak pochybuji, že by do voleb nějaký soud v této věci rozhodl. Stát se to ale může, v tom případě by dostal nakázáno ten, kdo si inzeráty v novinách zaplatil, aby je už déle nešířil. Soud ovšem i v tomto případě musí zjišťovat, kdo si inzerci, případně tisk novin objednal a tam už běží nějaký čas," dodal Hrádela.

Všeobecně podle právníka může kdokoli o komkoli říkat v podstatě cokoli. Každý má totiž právo vyjádřit svůj názor, tedy i politická strana. A pokud za inzeráty a za novinami Vlastní Voči stojí opravdu ČSSD, musel by to soudu John dokázat. "Musel by dokázat, že jde o úmysl poškodit Věci Veřejné těsně před volbami," doplnil Hrádela.

FOTOGALERIE: Volební noviny Vlastní Voči

                   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…