David Rath požaduje zastavení státních maturit

25.01.2010 19:44

Soukromé firmy budou prodávat zadání maturitních testů na černém trhu, obává se hejtman.

David Rath požaduje zastavení státních maturit

Hejtman středočeského kraje David Rath se ostře ohradil proti plánovaným státním maturitám. Projekt je prý špatně připraven a vydělají na něm akorát soukromé firmy. 

Podle ministryně školství je ale celý projekt v pořádku a není důvod k odkladu či rušení.

"Myslíme si, že státní maturita, tak jak je připravena, je obrovský podvod na občany a bude stát obrovské peníze," prohlásil hejtman Rath. 

Zastavit a potrestat 

Novou koncepcí maturit se v pondělí zabývala rada Středočeského kraje. Hejtman také připomněl, že zřizovatelem středních škol je právě kraj. Rathův náměstek Marcel Chládek z ČSSD sdělil novinářům, že kraj žádá ministryni školství Miroslavu Kopicovou, aby podnikla kroky k zastavení celého projektu. Zároveň by také měla být vyvozena osobní zodpovědnost za prostředky z EU, které již byly na přípravu maturit vyčerpány.

"Přípravné práce reformy postupují podle schváleného harmonogramu a v rámci schválených rozpočtů," oponuje ale Chládkovi Pavel Zelený, šéf centra které novou zkoušku dospělosti připravuje. Jeho slova potvrdila i ministryně školství. 

Ministerstvo školství chce státními maturitami sjednotit úroveň středních škol, navíc by zkouška měla suplovat přijímací řízení na vysoké školy. 

Účast firem je prý výsměch 

Hejtmanovi Středních Čech prý nejvíc vadí „privatizace" maturit. "Přestože se to jmenuje státní maturita, tak je to v podstatě připraveno jako privatizace celého maturitního procesu, což považujeme za věc, která je naprosto nepřijatelná," uvedl. 

Upozornil na fakt, že celý proces budou zajišťovat soukromé firmy, což prý považuje za výsměch. Připomněl, že v minulosti se zadání zkoušky vyhlašovalo rozhlasem a tento systém nestál ani korunu. Soukromé firmy budou podle Ratha pokoutně obchodovat se zadáním testů, na černém trhu ho prý snadno prodají rodičům maturantů. 

Na zakázky dohlíží nezávislá komise 

Na přípravu jednotlivých zkoušek je vypsán tender v ceně 328 milionů korun. Jde o zajištění logistiky a digitalizace odpovědních archů na příštích pět let. O zakázku projevilo zájem pět firem, jejichž nabídky nyní úřad vyhodnocuje. "Navíc jsem přizvala nezávislou komisi, která bude způsob výběru kontrolovat," hájí transparentnost Miroslava Kopicová. 

Státní maturity měly původně odstartovat v roce 2008, poté v roce 2010. Kvůli protestům studentů a celkové nepřipravenosti projektu byly ale odloženy až na rok 2011. Prvních mělo by se zúčastnit 107 tisíc studentů z přibližně 1300 škol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…