Doktor Macek o knížeti: Jestlipak si novináři všimnou jeho průšvihu...

11.12.2012 10:41

Doktor Macek se tentokrát pozastavil nad výrokem ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který nás možná bude stát mnoho peněz v arbitráži proti francouzské společnosti Areva. Macek je prý velmi zvědav, zda populárního ministra budou grilovat stejně jako kohokoliv jiného.

Doktor Macek o knížeti: Jestlipak si novináři všimnou jeho průšvihu...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Ten již 4. října informoval francouzského premiéra, že francouzská firma Areva bude vyřazena z tendru na dostavbu Temelína. Jenže představenstvo ČEZ o vyřazení francouzské nabídky rozhodlo až následujícího dne.

Tím ministr zahraničí rozpoutal debaty, že o výsledku věděl předem a že vůbec možná celé vyřazení francouzské firmy bylo rozhodnuto jinde, než v kancelářích ČEZ. Sám k tomu pro magazín Týden bodře vysvětlil: „Dozvěděl jsem se to. Jak? To není vaše záležitost.“  

Naší záležitostí však podle Macka rozhodně je případná miliardová arbitráž proti českému státu, kterou francouzská firma začala vyhrožovat. A možná prý oprávněně, protože podle Macka „jeho slova zatraceně smrdí puchem politického vměšování do výsledku tendru“. Teď už prý jen stačí vybudit ve veřejnosti odpor k závislosti na Rusku, a zakázka tak spadne do klína americkému Westinghousu.

Macek je prý velmi zvědav, zda populární kníže bude za své miliardové faux pas grilován stejně, jako by byl kdokoliv jiný.   

Celá glosa M. Macka na téma Schwarzenberg a Areva:

Jsem velmi zvědav, zda budou media grilovat Karla Schwarzenberga stejně, jako by grilovala každého jiného, kdyby učinil a řekl totéž:
Karel Schwarzenberg 4. října informoval přímo ve Francii tamního ministra zahraničí Fabiuse, že francouzská firma Areva byla vyřazena z tendru na dostavbu Temelína. Francouzská firma se o tom ovšem oficiálně dozvěděla od firmy ČEZ až 5. října, kdy o tom rozhodlo představenstvo této firmy.
Na dotaz týdeníku Týden, jak mohl to rozhodnutí představenstva znát předem, Schwarzenberg odpověděl: „Dozvěděl jsem se to. Jak? To není vaše záležitost.“
Záležitostí nás všech ovšem je, že tím ministr zahraničí vložil Arevě do rukou velmi silnou zbraň pro případnou mezinárodní arbitráž, neboť jeho slova zatraceně smrdí puchem politického vměšování do výsledku tendru. Neboť vyřadit pak ruskočeské konsorcium a přihrát tak zakázku americkému Westinghousu, by u veřejnosti zásluhou vybuzení strachu ze závislosti na Rusku lehce prošlo, byť by Rusové nabízeli i mnohem nižší cenu a lepší podmínky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …