Doktoři a nemocnice za socialismu? Komunisté láskyplně vzpomínají

20.02.2011 17:31

Ti dříve narození to znají – oprýskané zdi čekárny, nevrlý doktor a sestra co vrčí: Kdo je na řadě? V nemocnicích pak případně lůžka na chodbách, neboť míst v pokojích bylo málo a také injekční jehly, které se musely vyvařovat. Na složitější vyšetření se muselo do vedlejší nemocnice, neboť k tomu nebyl v té první ten správný přístroj. Tak takové bylo zdravotnictví před rokem 1989. Jenže komunisté to vidí jinak.

Doktoři a nemocnice za socialismu? Komunisté láskyplně vzpomínají

Podle představitelů Komunistické strany Čech a Moravy bylo to předlistopadové zdravotnictví mnohem lepší, než to nynější. Zajímalo se totiž o člověka, nikoliv o to, jak si naplnit kapsy.

„Zdravotnictví před rokem 1989 a dnes? To jsou dva odlišné systémy. Dřív ale bylo lepší," zmínil v této souvislosti pro ParlamentníListy.cz místopředseda KSČM Stanislav Grospič, který je ve straně přiřazován k takzvanému konzervativnímu křídlu, k němuž náleží například bývalý místopředseda strany Václav Exner, expředseda Miroslav Grebeníček, nebo nynější poslankyně Marta Semelová.

Mnozí pamětníci českých a slovenských nemocnic a zdravotní péče před rokem 1989 si ale nejspíše vybaví populární Dietlův seriál Nemocnice na kraji města, který v těchto dnech, kdy vrcholí souboj nemocničních lékařů s vládou o vyšší platy, reprízuje Česká televize. V něm exceluje Miloš Kopecký v roli doktora Štosmajera, který udivuje svou lidskostí, ale i odborností. Co by asi na dnešní protest lékařů vedený Martinem Engelem a Milošem Volemanem řekl?

Psali jsme:

„Dříve bylo zdravotnictví motivováno lidským přístupem. Navíc bylo zadarmo, takže bylo lidem přístupnější než dnes. Vždy se ale lidé léčili v souladu s postupy vědy ve světě, v souladu s lékařskými objevy, i když - pravda - někdy se k tomu nedostávaly přístroje. Dnes z pohledu vybavenosti to je lepší, na druhou stranu v něm vládne komercionalizace. Je zde velké spektrum přístrojů, to ale nese s sebou ´zdražování´ lékařské péče," uvedl dále Grospič.

S čím ale on, a ani KSČM nesouhlasí, to je spoluúčast pacienta. „I přesto je dnes řada lékařů, kteří nad ty komerční zájmy řadí spokojenost pacienta," dodal Grospič.

Kohlíček: Dnes nejsou krajští a okresní specialisté

Z jiného pohledu ale "socialistické zdravotnictví"  vidí europoslanec Jaromír Kohlíček (KSČM). „Zdravotnictví  z pohledu fungování celého systému bylo tehdy určitě dřív lepší, než dnes,"sdělil ParlamentnímListům.cz stejný názor. "Rozpadá se nám ale síť zařízení a vzdělávání lékařů," nadhodil problémy.

„Dřív byl ten systém jasný a jednoznačný. Zatímco dnes mají lékaři k dispozici přístroje, o nichž se jim dříve ani nesnilo, tak síť se naředila. Dnes nejsou krajští a okresní specialisté na to či ono, což je někdy velký problém. Přestaly také fungovat okresní hygienické stanice, které garantovaly očkování a od těchto stanic lékaři dostávali i očkovací látky. Stát na to bral dokonce garanci, dnes je to ale jiné. Lékaři odmítají kupovat očkovací látky, což se ukázalo jako problém v době chřipek," řekl dále  Kohlíček.

Je podle něj tristní stav i s laboratořemi, protože ty zanikají a lidé, nebo soukromí lékaři se nemají kam obrátit. „Problémem je tady dojezdová vzdálenost. Z pohledu Evropského parlamentu jsme nyní dostali ´flastr´ za to, že neaplikujeme dostatečně evropské směrnice na vodu pro koupání. Sice se u nás provádí kvalita vody, ale nedostatečně," zmínil Kohlíček.

Lékaři nedělají kolečko, to je problém

„Když lékaři protestovali za změnu systému, tak oprávněně. Dnes například ékaři už nemají povinnost si před atestací udělat takzvané kolečko v nemocničních zařízeních, a aby tak učinili dobrovolně, tak k tomu je nic nemotivuje," uvedl dále Kohlíček.

Pro KSČM jsou velkým problémem poplatky. Strana ostatně toto téma vždy otevírá na všech možných debatách o zdravotnictví. To, aby lidé v ordinacích nemuseli platit poplatky, tak to měli komunisté dokonce i ve svém volebním programu. "Zdravotnictví dostupné všem," hlásaly plakáty pak jejich plakáty loni.

„Doktor není hokynář. Dříve se sice čekalo třeba dlouze v ordinacích a dnes musíte napřed ukázat, že jste zaplatil 30 korun, aby vás ošetřili," zmínil k tomu Kohlíček rozhořčeně.

Podle něj je problémem a to skutečným, i velký počet pojišťoven. „V řadě států EU mají jen jednu pojišťovnu a pak také komerční, kde se mohou lidí připojistit. Tady v Česku máme také v porovnání s EU největší marže u léků," zdůraznil komunistický europoslanec. Podle něj ale žádný stát v EU není výjimkou. „Všechny státy mají problém se zdravotnictvím," dodal.

Marková prý lyžuje v Alpách

Hlavní garantkou zdravotní politiky strany a také stínovou ministryní zdravotnictví je poslankyně Soňa Marková, která je také místopředsedkyní sněmovního výboru pro zdravotnictví. Redakce ParlamentníchListů.cz jí volala nejméně sedmkrát. Do telefonu se vždy ozývala informace o vypnutí telefonu v němčině. „Paní poslankyně lyžuje na horách v Rakousku," prozradil pak ParlamentnímListům.cz zdroj z KSČM.

Na webových stránkách strany ale k rubrice Politika ve zdravotnictví (tu obhospodařuje  takzvané odborné zázemí strany, jemuž šéfuje výše zmiňovaný místopředseda Grospič, před ním Jiří Dolejš) lze najít jako „nejnovější materiály" jen ty z roku 2007 nebo 2006. „Základem přístupu KSČM je levicové pojetí zdravotnictví jako veřejné služby, nikoliv hospodářské soutěže," píše se tam například.

„Současné vkládané zdroje do zdravotní péče, asi 200 mld. korun ročně, jsou podle KSČM pro financování zdravotnictví dostačující. Problémem je jejich užití, či spíše zneužívání, což zatím nastavená pravidla umožňují, a proto je stávající systém neefektivní. Bez jeho změny bude docházet k opakování krizí...¸" tvrdí  na webu rudých třešní také materiál nazvaný „Konkretizace přístupu KSČM k řešení problematiky trvalé stabilizace zdravotnictví." I ten je ale z roku 2007.

Související:

  • Marková (KSČM): Přestaňte vést "dialog hluchých"
  • Marková (KSČM): Na neochotu vlády doplatí především pacienti
  • Dolejš: Marková ale pořád něco píše

    „Určitě tam jsou i jiné výstupy. Paní poslankyně Marková každou chvíli píše nějaké dokumenty a články, v nichž rozebírá problémy zdravotnictví dnešních dnů," podotkl k tomu poslanec Jiří Dolejš.

    „Co se týče medicíny, tak ta je za 20 let dál, ale jsou tu dysfunkce systému. Ten dnešní je absolutně hybridní. Není ani moc komerční a ani není veřejně spravován. Problémem je ta dostupnost pro starší občany, například z hlediska cen léků," dodal Dolejš. Jednoznačně však neřekl, zda bylo zdravotnictví lepší před rokem 1989 nebo nyní.

    Dále čtěte:

    Na Primě se řešili lékaři: Odborník čekal, kdy se poperou
    Bulvár se vysmál Engelovi. Šéfvyděrač má, co chtěl. Rath se obává
    Drama pokračuje: Z Engela je mučedník. A co ostatní?
    Lékaři odboráři se dostali na úroveň nádeníků, zoufá si Pirk

    Koláž: hns

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Olga Böhmová

    Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

    znásilnění

    Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

    8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

    Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…