Ekonom: Fiskální politika fungovala jediný rok, a to se Kalousek spletl

07.03.2012 19:30

Podle Miroslava Zámečníka, člena Národní ekonomické rady vlády (NERV), se česká ekonomika dosud nezotavila z následků finanční krize. Na vině je dlouhodobě vládní daňová a fiskální politika.

Ekonom: Fiskální politika fungovala jediný rok, a to se Kalousek spletl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Zámečník

Česká národní banka vydala nedávno zprávu o tom, jakým způsobem je dělaná česká fiskální politika. Ve zprávě se ČNB zaměřuje na období od roku 2001 do roku 2011.

Ze zjištění ČNB vyplývá, že pouze ve čtyřech letech fiskální politika fungovala, jak by měla, tedy tak, aby podporovala ekonomický růst. A jen v roce 2009 dala česká fiskální politika ekonomice impuls, který byl pro růst skutečně podstatný.

Paradoxní přitom je, že tento úspěch byl vlastně nehodou. Rozpočet na rok 2009 byl připravován tak, že počítal s růstem HDP a tím, že se ČR finanční krize nedotkne.

Deficit z roku 2009, za který byl Miroslav Kalousek terčem posměchu, tak podle Miroslava Zámečníka a ČNB sloužil ke zpomalení dopadů krize. Ekonomika výjimečně fungovala proticyklicky. Naopak úsporné škrty Eduarda Janoty měly negativní dopad.

„Škrty propad prohlubují. Kalouskovy úspory z rozpočtu by mohly tuto situaci dál eskalovat,“ vyvodil v pořadu Impulsy Václava Moravce Miroslav Zámečník. Podotýká, že i Mezinárodní měnový fond opatrně doporučil nechat ekonomiku plavat a neškrtat.

Problém je, co ale dělat v roce 2014. Možná rozpočtová díra by na tento rok mohla dosáhnout výše 80 miliard. Tím by ČR porušila dohodu o restrikci rozpočtových schodků v rámci EU, ke které se zavázala. Za porušení této dohody už přitom Brusel začal rozdělovat sankce. Maďarsku byly například zmrazeny dotace z evropských fondů.

Zámečník: Odboráři můžou znít stejně jako já, ale mají jiná východiska

Stejně jako Miroslav Zámečník čtou přitom zprávu i odbory. Ty chtějí podle jejich ekonoma Martina Fasmana především zastavení důchodové reformy, znovuzavedení progresivního zdanění a podporu ekonomického růstu od státu.

„My můžeme znít s Martinem Fasmanem podobně, ale odboráři mají jiná východiska. Já na rozdíl od nich po druhém důchodovém pilíři toužím, ale ne takovým způsobem, jak nyní vypadá,“ podotýká na adresu důchodové reformy Zámečník.

Podle něj cokoliv, co nám prohlubuje deficit, je potřeba zvažovat vícenásobně. „Reformy musí být prováděny s citem,“ upozorňuje člen NERV, který si všímá negativní nálady mezi lidmi.

Zámečník přitom dodává, že rovná daň založená na zdanění superhrubé mzdy byl nesmysl. „Nikdy jsem za to vládu nechválil. Byla to chyba,“ uzavírá Miroslav Zámečník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…