Ekonom Páral píše o ČSSD: A přece považuje živnostíky za parazity

12.12.2013 10:11

Komentátor týdeníku Euro Pavel Páral pohostinsky publikoval v MF DNES svou glosu k chystanému ekonomickému programu nové vlády. Podle něj jednání ukázala, že předvolební vstřícnost ČSSD vůči živnostníkům a ujišťování, že osoby samostatně výdělečně činné opravdu nepovažuje za parazity, jsou dávno pryč.

Ekonom Páral píše o ČSSD: A přece považuje živnostíky za parazity
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Sociální demokraté jsou podle Párala notoricky posedlí zvyšováním daní. Povolební jednání vykrystalizovala tak, že cílem jejich posedlosti budou živnostníci. Právě ty se před volbami snažil předseda Sobotka vehementně přesvědčit, že výroky stranického ekonoma Mládka, který je označil za parazity, byly proneseny omylem a nikdo je nemyslí vážně.

Nyní podle Párala pro tuto skupinu nová vláda chce uchystat minimální daň ve výši dvacet tisíc, což prý nelze označit jinak, než jako extrémní nerozum. Tvůrci tohoto nápadu jako by prý vůbec nepochopili, jak u nás zdanění živnostníků funguje.

Je skutečně pravdou, že někteří živnostníci i s celkem vysokými tržbami neplatí téměř žádné daně. Příčinou ale nejsou jen tolik propírané výdajové paušály, ale rovněž zajímavé slevy na dani, zejména na rodinné příslušníky. Iniciativa lidovců, vydávaná za podporu rodin, tyto disproporce ještě zvýrazní.

Stejné benefity však mají čerpat i zaměstnanci, takže živnostníci, kterým za tyto úspory stát vyměří dvacetitisícové penále, budou potrestáni značně selektivně. Podle Párala je logické, že si to nenechají líbit, takže se můžeme dočkat toho, že začnou zatajovat tržby a ještě ve větším měřítku manipulovat s účetnictvím.

Stejně tak se, i na základě slibů Andreje Babiše, dá očekávat rázná odveta daňových úřadů. Výsledkem tedy bude, že tisíce kadeřnic, malířů pokojů nebo ševců se na svou živnost vykašlou a přihlásí se na pracák. V lepším případě budou svou ekonomickou aktivitu nadále provozovat načerno a nechají za sebe odvádět sociální a zdravotní pojištění, v tom horším úplně zmizí z trhu.

Zničené životy tisíců drobných řemeslníků, kteří místo bavoráků jezdí v ojetinách a nenosí Hugo Bosse, nýbrž montérky, je podle Párala projevem buď mimořádné hlouposti, nebo mimořádné závisti.    


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …