Exministr Pecina: Jestli národ bláznů uvěří Kalouskovi, už mu nakecají cokoliv

05.02.2013 9:06

ROZHOVOR Moderátor Luboš Xaver Veselý tentokrát pro ParlamentníListy.cz vyzpovídal Martina Pecinu. Někdejší ministr vnitra Fischerovy vlády dnes působí jako manažer a ČSSD, za kterou byl v roce 2010 zvolen do dolní parlamentní komory, vyměnil za SPOZ. Dokonce prý nevylučuje, že by za stranu nově zvoleného prezidenta v příštích volbách kandidoval do sněmovny.

Exministr Pecina: Jestli národ bláznů uvěří Kalouskovi, už mu nakecají cokoliv
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Pecina

Co myslíte, že se může změnit v atmosféře české politiky v okamžiku, kdy Miloš Zeman definitivně dosedne na Pražský hrad?

Může se změnit to, že vláda začne trochu ztrácet půdu pod nohama a budeme mít prezidenta, který bude mít zájem, aby se tu poměry změnily. A myslím si, že ten posun může být významný.

A myslíte, že má dostatečné nástroje na to, aby se něco změnilo?

Myslím si, že to bude významné při volbách. Já jsem pesimista v tom, že si nemyslím, že tato vláda skončí dřív. Asi už vydrží do konce, protože volby už nejsou daleko. Takže si nemyslím, že by měl nástroje, aby shodil tuto vládu, ale určitě významně zasáhne například do podoby bankovní rady. Určitě významně zasáhne i do podoby jiných institucí, bude jmenovat velvyslance, nebo šéfy různých úřadů. To jsou všechno významné posty a prezident má tyto pravomoci poměrně velké a jeho jednání může mít na atmosféru v zemi velký vliv.

Nebylo zvolení Miloše Zemana pro Vás osobně impulsem k návratu do politiky?

Myslím, že na to je ještě brzo. Budu uvažovat, jestli nebudu chtít kandidovat ve sněmovních volbách, toho se nezříkám. Teď se však nemám kam vracet, protože ze Sněmovny jsem už odešel. Takže uvidíme za rok a půl.

A kandidoval byste za stranu Zemanovců?

Kandidoval bych asi za Zemanovce, protože z ČSSD jsem vystoupil a nenapadá mě, za koho jiného bych chtěl kandidovat. Ještě nevím, zda bych kandidoval jako  člen SPOZ nebo jako nezávislý kandidát, a nevím ani, zda mě Zemanovci budou chtít. Za nikoho jiného však nejspíš kandidatura nepřipadá v úvahu.

Jak jste hodnotil prezidentskou kampaň, tu hysterii lidí směrem ke knížeti Schwarzenbergovi. Co třeba říkáte na vyjádření režiséra Hřebejka, že prasata přivedla Miloše Zemana na Hrad?

Pokud mě někdo považuje za prase, tak se nad tím můžu leda pousmát. Je to samozřejmě nedůstojné vyjádření od kohokoliv, natož od režiséra. Pokud by ta čtrnáctidenní kampaň před druhým kolem měla  vést k tomu, že by se úplně změnilo veřejné mínění v této zemi, tak bych měl skutečně strach o naší demokracii. To není o panu Schwarzenbergovi, ale o tom, že tu byl pokus prosadit marketingový projekt, jako byly například Věci veřejné. A pokud by takový marketingový projekt získal přes padesát procent voličů, tak bych to skutečně považoval za tragédii pro tuto zemi a ohrožení demokracie.

Pak už bychom mohli neustále vymýšlet takové marketingové produkty a dělat z nich politické strany, nebo prezidenty, a to by k demokracii mělo poměrně daleko. Bylo to nechutné, uznávám, že to bylo občas přehnané z obou stran, ale to, co se dělo, jak se agitovalo na školách, co vykládali například mým dětem ve škole, to bych považoval skutečně za krajně nevhodné, kdyby se to mělo opakovat.

Mimochodem, považujete za podobný marketingový produkt i stranu TOP 09?

Typickým marketingovým produktem byla strana Věci veřejné, ta se dostala do parlamentu, i když neměla vůbec žádný program. TOP 09 nastoupila do voleb s poměrně jasným programem. Sice mě udivilo, že na něj dostali tolik hlasů, ale měli jasný program, a ten se teď snaží nějakým způsobem prosazovat. Já s ním sice hluboce nesouhlasím, ale je to politický program.

Kdežto pan Schwarzenberg, proti kterému lidsky nic nemám, nastoupil do prezidentské kampaně s tím, že představuje změnu, aniž by bylo jasné vůči čemu. On byl místopředsedou této vlády, a do kampaně nastoupil s tím, že se v zásadě distancoval od toho, co sám v té vládě konal. Proto jeho kampaň byla typickým marketingovým produktem. Já jsem byl ve volebním studiu v ČT, a tam příznivci Karla Schwarzenberga vykládali, jak se teď nic nezmění. A z toho jsem byl úplně šokovaný.

A to samé se vykládalo malým dětem ve školách! Já byl šokovaný, že ta kampaň to vykládala úplně obráceně, než to ve skutečnosti je. Miloš Zeman je přeci změna proti současnému systému vlády. A Karel Schwarzenberg jako její místopředseda nemůže tuto změnu představovat. To je naprosto absurdní, a pokud by bylo možné marketingovými prostředky lidi přesvědčit, že to tak je, tak bych se skutečně bál o osud naší demokracie. To už by nám mohli nakecat cokoliv.

Čistě akademicky- kdyby se Vás prezident Zeman nyní ptal o radu, jestli má položit vládu. Co byste mu poradil?

Já bych si samozřejmě pád této vlády přál, protože s ní zásadně nesouhlasím. Ale nemyslím si, že je to možné. V tomto okamžiku by to ještě smysl mělo, ale za půl roku už to smysl mít nebude.

Co říkáte na zákulisní spekulace, že zájem položit vládu může mít v tomto okamžiku Miroslav Kalousek?

Pokud by měl pocit, že by TOP 09 získala hlasy, které získal Karel Schwarzenberg, tak by takový zájem byl určitě racionální. Bylo by to možné, pokud by se jim podařilo přesvědčit 45 procent občanů, že s touto vládou nemají nic společného a že znamenají změnu. Ale to už bychom asi skutečně byli národ bláznů. Nechci urážet svůj národ, ale pokud by se TOP 09 podařilo přesvědčit tolik občanů, že nenese odpovědnost za tuto vládu, tak jak se to podařilo panu Schwarzenbergovi, tak by to skutečně byl marketingový majstrštyk. Nemyslím si však, že se to může podařit.

A myslíte si, že těch 46 procent pro Karla Schwarzenberga se dá nějakým způsobem zúročit v kampani TOP  09?

Nějak určitě. Nepochybuji, že TOP 09 bude mít lepší výsledek, než ukazovaly průzkumy tak před dvěma měsíci. A možná i lepší, než měli v minulých parlamentních volbách, protože postava Karla Schwarzenberga bezpochyby je populární a politika je o tvářích. Ale zúročí to nejspíš zejména proti ODS, protože u ní byl ten propadák prezidentského kandidáta citelný.

Vy jste člověk, který má zkušenosti z politiky, ale i z velkého byznysu. Co myslíte, může mít zvolení Miloše Zemana vliv na takové velké projekty, jako je třeba dostavba Temelína?

Dostavba Temelína je projekt, který běží v zákonném režimu zadávání veřejných zakázek a zásadní vliv by na něj neměla mít ani vláda. Vláda bude mít poslední slovo a bude muset říci ano nebo ne, a pokud by řekla ne, tak by to musela zdůvodnit. Prezident by na to vliv mít neměl. A pokud jde obecně o veřejné zakázky, tak zde je role prezidenta minimální. Myslím si, že na podnikatelské prostředí volba prezidenta vliv mít nebude. S výjimkou toho, že bude obsazovat pozice členů bankovní rady ČNB, to je pro byznys samozřejmě klíčové.

V čem může být SPOZ lepší, než sociální demokracie?

Pokud by byla schopna najít osobnosti, které by dokázaly lidi oslovit. O ty je v ČSSD obecně nouze, a pokud tam jsou, tak se jim nedaří prosazovat a ze strany odcházejí. Jedná se třeba o všechny ministry Zemanovy vlády, nebo o Jana Kohouta, který se mnou byl ve Fischerově vládě a ČSSD mu nedává možnost se prosadit. Tím ČSSD trpí. Pokud Zemanovci takovou chybu neudělají, tak by mohli být lepší, než sociální demokracie.

A co tedy dělá ČSSD špatně?

Já jsem již před dvěma lety na sjezdu říkal, že toto vedení nedokáže odlovit široké masy. Bohuslav Sobotka mohl být dobrým místopředsedou, protože dobře zvládá zákulisní ovládání strany, ale oslovovat lidi nedokáže. Na druhou stranu podobně je na tom i ODS. Táboroví řečníci typu Topolánka, Paroubka, ale i Zemana a Klause v těch stranách momentálně nejsou, a obě tím trpí.

Ještě zpět k prezidentským volbám. Vy jste seděl jako ministr vnitra ve vládě Jana Fischera, který také kandidoval. Dával jste mu šance na to, že by uspěl?

Já jsem si myslel, že téměř jistě postoupí do druhého kola. Jeho kampaň se však zlomila tak tři týdny před prvním kolem. Ten zlom byl obrovský, měl jsem pocit, jako by jej i jeho tým přestal podporovat, a byl jsem tím překvapen. S Janem Fischerem se občas vídáme, lidsky si nevadíme, ale každý musí pochopit, že on je vysloveně pravicově smýšlející člověk. Mohli jsme spolu spolupracovat, ale podporovat jsem ho nemohl, protože on je vyhraněně pravicový a já jsem na opačném pólu spektra.    

Když jste teď sledoval tu kampaň, říkal jste si jako politický praktik a bývalý ministr, že byste to někdy v budoucnu zkusil a zabojoval o pozici prezidenta republiky?

Ne, myslím, že všichni bychom se svými ambicemi měli mít rozum. V téhle volbě bych asi byl takovým rytířem smutné postavy, jako byl Přemysl Sobotka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…