Exministr Tlustý chválí mazáka Zemana, účtuje s Nečasem a směje se ČSSD

27.06.2013 9:26 | Zprávy

Bývalý vrcholný politik ODS, exministr financí a někdejší dlouholetý šéf poslaneckého klubu občanských demokratů Vlastimil Tlustý, který je dnes bystrým pozorovatelem a kritickým glosátorem politického dění, říká, že Miloš Zeman a spol. dnes mladým předvádějí, jak se politika dělá mazácky.

Exministr Tlustý chválí mazáka Zemana, účtuje s Nečasem a směje se ČSSD
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ekonom a exministr financí Vlastimil Tlustý

„Smyslem této vlády odborníků je vytvořit osobnosti, které získají pro Zemanovce tak významnou podporu v příštích sněmovních volbách, že se tato formace velmi pravděpodobně bude schopna podílet na vládnutí i po nich,“ prohlásil v rozhovoru pro Parlamentní listy k nově se tvořící vládě prezidentem jmenovaného premiéra Jiřího Rusnoka. Parlamentní strany mají ale podle něj jednoduchou obranu: rozpustit sněmovnu a bude po problému.

Co říkáte na rozhodnutí Miloše Zemana jmenovat premiérem Jiřího Rusnoka, člověka mimo současnou politickou reprezentaci?

Předpokládal jsem, že žádný kandidát  ODS nedostane příležitost sestavit vládu. To bylo evidentní. Proto jsem se divil, s jakou vehemencí ODS hledala kandidáta v situaci, kdy jí mělo být jasné, že nedostane vůbec žádnou příležitost.

Mohla se o to nepokusit, když byla schopna deklarovat většinu v Poslanecké sněmovně?

Nemusela se o to pokoušet, když se dalo předpovědět, že nedostane žádnou šanci.

Prezident by pak ale mohl tvrdit, že by jim dal příležitost, ale že o ni nestáli. Stejně jako to prohlásil o předsedovi ČSSD Bohumilu Sobotkovi..

To máte pravdu, ale mohli to činit s lehkostí.

Není proti ústavním zvyklostem jmenovat premiéra mimo parlament, když prezidentovi tři parlamentní strany předložily, že jsou schopny vytvořit většinu ve sněmovně?

Ale to, že Zeman příležitost mazácky využije, bylo přece předvídatelné.

Nepovažujete to ale za velmi nestandardní krok v parlamentním systému?

Mně to připadá jako mimořádná metoda v mimořádné situaci. A že ta situace je mimořádná, je evidentní. Po skandálech tohoto typu tak často vlády nepadají. Navíc je pravda, že velká část politického spektra hovořila o nutnosti mimořádných voleb. Všichni ti, kteří tuto úřednickou vládu kritizují, mají strašně jednoduchou obranu – rozpustit sněmovnu - a je po problému.

Divíte se, že teď, v nejhorší situaci bezprostředně po skandálu s šéfkou kabinetu premiéra Petra Nečase a údajným uplácením rebelů z ODS, se nehrnou občanští demokraté do předčasných voleb? Vždyť sociální demokraté před lety po průšvihu svého premiéra Stanislava Grosse s neprůhledným financováním svého bytu dostali od prezidenta Václava Klause šanci, a přitom měli také jen sto jedničkovou většinu. A pak během roku do voleb stihli vytáhnout volební preference.

To je sice pravda, ale kdyby ODS vedl nějaký stratég, tak by pochopil, že to má být on, kdo by měl vyvolat předčasné volby. Už před půl rokem měla ODS říci, že ani s původními Věcmi veřejnými, ani s troskami Věcí veřejných, se spolehlivěji vládnout nedá.

Vy jste už několikrát říkal, že čím déle bude ODS vládnout, tím víc bude ztrácet podporu…

To se přesně stalo. Kdyby před půl rokem sami usoudili, že to má bídný konec a sami iniciovali předčasné volby, tak se mohla ODS pohybovat mezi 15 až 20 procenty. A ne tam, co je dneska. Teď už je pozdě bycha honit. To už je situace beznadějná a je evidentní, že se ODS přiblíží pěti procentům, ale nevím, jestli shora nebo zdola. Pro ODS je to smrtelné ohrožení.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

17:57 Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

Proč tentokrát při povodních masivněji nepomáhá armáda? A je správné, aby prezident osobně pomáhal v…