Fekálie potečou do kopce a celé je to zkorumpované, píší regionální noviny

20.09.2014 16:54

Naše redakce obdržela vydání regionálních novin Večerník pro Jindřichov. Ten se zabývá bizarní kauzou nové kanalizace. Na její úkor údajně nebude mít město na osvětlení, provoz školy a dopravu. Co přesně se v Jindřichově děje a kdo je původcem problému?

Fekálie potečou do kopce a celé je to zkorumpované, píší regionální noviny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU na Pražském hradě

Dle Večerníku je chyba na straně starosty Vlastimila Adámka (Občané za rozvoj a budoucnost), kterému se sice podařilo získat dotaci EU na stavbu nové kanalizace, avšak pro město je drahá a údajně zcela zbytečná.

Večerník poukazuje na to, že nová kanalizace bude využívat systému přečerpávacích jednotek, ačkoliv převýšení obce je kolem 80 metrů a stačila by prý kanalizace spádová. Problémem je také rychlost stavby. EU požaduje, aby byla dokončena během příštího roku, pokud se tak nestane, obec bude muset peníze vrátit spolu se stoprocentním penále. Tato suma je stejně vysoká jako rozpočet obce na deset let.

Večerník si všímá i detailů žádosti o dotaci, která byla na Ministerstvu životního prostředí schválena. V žádosti je dle autora článku mnoho nepravdivých informací. Dokumentace neodpovídá územnímu plánu obce, fiktivní je prý i informace o ochraně podzemních vod a lososovitých ryb.

Doposud se k veřejné kanalizaci přihlásilo zhruba 20 procent domácností. Cena přípojky totiž činí 1500 korun za metr. Připojení se tak snadno může vyšplhat na desetitisíce. Večerník také kritizuje cenu stočného. Město údajně garantuje maximální cenu, která je však již nyní pro většinu obyvatel Jindřichova vysoká. Město navíc může garantovat cenu jen v případě, že kanalizaci vlastní. Po deseti letech ji však může komukoliv prodat.

Velkým problémem je rovněž údajná korupce celé záležitosti. Firma, která zakázku získala, prý byla vybrána tzv. losovačkou. Večerník dokonce spekuluje nad možností vyvedení peněz přes subdodavatelské společnosti. Kauza již byla předána Protikorupční policii a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Grušáková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…