Jan Ziegler: Jediný nový vlak jižní Čechy nevytrhne

08.10.2012 12:19

To bylo slávy, když České dráhy po mnoha letech představily v Jihočeském kraji novou vlakovou soupravu RegioPanter. Bohužel k jásotu není žádný důvod. Vinou hejtmana Jiřího Zimoly Jihočeši v drtivé většině cestují starými špinavými vlaky a zbytečně draho.

Jan Ziegler: Jediný nový vlak jižní Čechy nevytrhne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Typický obrázek Českých drah

Jistě pouhou náhodou chvíli před volbami České dráhy předvedly vedení kraje a novinářům nový vlak RegioPanter. Což o to, souprava je to pěkná, jenomže sama tristní situaci nevytrhne. Otvírání železničních tratí konkurenci má neomluvitelné zpoždění.

Všichni sociálnědemokratičtí hejtmani včetně jihočeského Jiřího Zimoly podepsali tzv. memorandum, ve kterém svěřili regionální železniční dopravu na deset let Českých drahám. Tato společnost tak získala zakázku za miliardy korun ročně bez výběrového řízení. Přitom jejich vypsáním mohly kraje na zajištění osobních a spěšných vlaků ušetřit rok co rok až miliardu korun.

Čili také Jihočeši mohli už jezdit novými moderními vlaky za méně peněz v případě, kdyby se vedení Jihočeského kraje rozhodlo vybrat ve férové soutěži nejlepšího provozovatele železniční dopravy, který by nabídl nejlepší poměr cena + nové vlaky. A s vítězem či vítězi se měla uzavřít dohoda na deset let o provozování železniční dopravy v jižních Čechách.

Bohužel kvůli velkému selhání hejtmana Zimoly a vedení Jihočeského kraje si Jihočeši mohou o příjemném cestování moderními vlaky jenom nechat zdát. A také se můžeme ptát, jestli se jedná jenom o chybu nebo o něco jiného. I na to by voliči měli myslet v nadcházejících krajských volbách.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…