KDU-ČSL chce znovu otevřít otázku vyrovnání státu s církvemi

13.08.2009 15:48

Lidovci plánují po volbách znovu předložit návrh zákona o vyrovnání státu s církvemi. Ve sněmovně chtějí zavést diskuzi o majetcích církevních řádů.

KDU-ČSL chce znovu otevřít otázku vyrovnání státu s církvemi

"Chceme stavět na návrhu původním, který ve spolupráci s odborníky a církvemi vypracovala vláda Mirka Topolánka. Tento návrh pro nás představuje základní východisko, jak bychom si narovnání majetkových vztahů státu a církví představovali - a to jak jeho finanční výše, tak způsob vyrovnání," uvedla první místopředsedkyně strany Michaela Šojdrová.

Lidovci jsou podle ní ochotni jednat rozložení o tohoto vyrovnání. Čím delší bude doba splácení, tím vyšší budou úroky, na druhou stranu splácení dluhu méně zatíží jednotlivé rozpočty.

Na výši splácené částky se shodla vláda, církev i experti, nebude tedy nutné o ní dále jednat. Diskuze by se naopak měla vést ohledně konkrétních majetcích řádů.

"Tady jsme ochotni jednat, ale ne za cenu toho, že padne dohoda mezi církvemi. Především jsme však ochotni jednat o účelovém vázání prostředků, aby se posílila důvěra politiků v to, že církve s penězi správně naloží," řekla Šojdrová.

Pro znovuotevření majetkové otázky však křesťanští demokraté ještě mezi ostatními stranami vyjednanou podporu nemají. "Určitě ale budeme jednat a budeme usilovat o spojence. Je škoda, že velká šance, která tu byla, ztroskotala," sdělila místopředsedkyně lidovců.

Podle Šojdrové původní návrh sněmovnou neprošel, protože ho předkládala velká koalice. Návrh prý potřeboval politickou vůli, u veřejnosti totiž politikům moc popularity nezískal. Ne všichni poslanci v koalici ho podpořili.

"Měli jsme více vyjednávat s jednotlivými poslanci ze sociální demokracie, i když při hlasování se ukázalo, že už byli rozhodnuti a nebyli ochotni vybočit z řady. Právě proto se teď chceme pokusit dojednat co nejširší podporu, za nic ji nevyměňovat a poučit se z neúspěchu," dodala Šojdrová.

Foto:kdu.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…