Kalouskovi se chce zvracet ze Skokana. Zveřejnil hovor plný vulgarit

15.07.2012 0:00

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) přiznává, že telefonát s poslancem VV Petrem Skokanem skutečně proběhl. Avšak v jiném duchu, než jej zákonodárce v pátek prezentoval.

Kalouskovi se chce zvracet ze Skokana. Zveřejnil hovor plný vulgarit
Foto: hns
Popisek: Miroslav Kalousek v půlnočním rozhovoru

 Jak obvykle trávíte půlnoc ze soboty na neděli?

O půlnoci ze soboty na neděli chodívám spát. Předtím si rád něco přečtu.

Sobotní večery, než jdete spát, trávíte tedy u knihy, nebo s přáteli někde u skleničky?

Je to různé, nemám žádný standardní program, jak to vyjde.

Více půlnočních rozhovorů ZDE

Říkal jste, že si před spaním rád čtete, teď Vám na nočním stolku leží která kniha?

Teď mi na něm bohužel leží státní rozpočet, je léto, a přes to si ministr financí nic jiného číst nemůže.

Poslední beletristickou knihu, kterou jste četl, vybavíte si?

Vraždy podle Grimmů od Craiga Russela a Barbara Voka od Jiřího Mařánka, to jsem četl poprvé  v 15 letech, tak teď se ke knize vracím.

Pojďme k politice a aktuálnímu dění. V pátek jste zveřejnění rozhovoru s panem Skokanem hovořil o tom, že je to dno. Myslel jste tím zveřejnění rozhovoru, nebo to, že si to pan Skokan celé vymyslel?

Jakýmkoliv způsobem po tři čtvrtě roce komentovat rozhovor, ať už byl jakýkoliv, je dno a vrchol trapnosti. Tak, jak pan poslanec četl ten takzvaný záznam, to bylo poměrně silně zmanipulované, ten rozhovor probíhal jinak. Nicméně nepopírám, že byl emotivní a že ne všechna slova v něm byla slušná. Nicméně průběh toho rozhovoru byl jiný. Dál se k tomu už po tři čtvrtě roce nehodlám vyjadřovat. Po tři čtvrtě roce předčítat na schůzi zmanipulovaný přepis rozhovoru, to je skutečně vrchol trapnosti.

Pan Skokan tvrdí, že má rozhovor nahraný. Proběhl tedy, ale jinak?

Rozhovor vypadal jinak, i pan Skokan v něm říkal spoustu zajímavých věcí. Tohle vyjádření je tak maximum, co k tomu mohu říci, kromě toho, že se nad tím jeho počínáním myslím každému slušnému člověku zvedl žaludek.

Boris Šťastný z ODS pro PL uvedl, že se svým vyjádřením pan Skokan ocitl na dně žabích výkalů, Petr Gazdík z TOP 09 jej nazval sketou. Nepodřízl si i Petr Skokan pod sebou větev? Když rozhovor nedoloží, působí dost nedůvěryhodně.

Na stránkách Vašeho listu nechci soupeřit s panem Skokanem. Vystoupení pana Skokana bylo krystalickou ukázkou kultury uvnitř Věcí veřejných, do níž patří fízlování, nahrávání soukromých rozhovorů, předstírání nahrávání rozhovorů.

Anketa

Vzpamatuje se TOP 09 z kauzy CASA a chování Kalouska?

hlasovalo: 3317 lidí

Komunista St. Grospič uvedl, že jde o boj na pravici, tedy o možnost, že kampaň proti Vám rozpoutala ODS, případně její kmotři. Jak se na obvinění díváte?

To se opravdu nedomnívám. Že to je kampaň je zjevné, ale rozhodně se nedomnívám, že za tím stojí ODS.

Hovoří se i o tom, že „kauza Kalouskovy telefonáty“ může mít jiný cíl, tedy zastínit hovory o právě schvalovaných reformních zákonech: DPH, církevní restituce...

To těžko. Pomluvy o telefonátech nezveřejňuji já, nejsou mi příjemné. Během 14 dnů jsem se stal terčem celkem tří brutálních provokací. Poprvé, že jsem měl údajně vyhrožovat vyšetřovateli, podruhé, že se na protikorupčním sešli 3 Kalouskovi emisaři, aby ovlivňovali kauzu a teď potřetí ten nesmysl, co říká pan policejní prezident. Nic z toho jsem nezveřejňoval já.

Většina médií se teď ale věnuje „kauze Kalouskovy telefonáty“, kauze Parkanové. O restitucích, daních apod. moc nemluví..

Představa, že proti mně někteří policisté zorganizovali tři provokace, aby zastínili nepopulární politická témata, to je opravdu hypotéza, které nemůže věřit vůbec nikdo.

Jaká je tedy reálnější hypotéza, proč to zorganizovali právě teď?

Je třeba vidět souvislosti. V obvinění Vlasty Parkanové je celá řada prokazatelných nepravd. Já jsem na ně veřejně ukázal, od toho je třeba odvést pozornost. Když neumíte věcně argumentovat proti mým argumentům, že to byly nepravdy, tak je třeba znevěrohodnit toho, kdo argumentuje. To je stará známá pravda.

Myslíte tedy, že to celé souvisí spíše s kauzou paní Parkanové, než s bojem mezi ODS a TOP 09 apod.?

Provokace proti mně nepochybně organizovali někteří policisté, o tom není pochyb. Zájem, když se podíváte na politickou scénu, mají zejména z Věcí veřejných, Vaše hypotéza už jenom z tohodle pohledu kulhá.

Mohou kauzy TOP 09 stranu srazit na kolena? Z aktuálních výzkumů vyplývá, že jí poměrně výrazně klesají preference, až pod 8 procent?

Nepochybně nepravdivé obvinění V. Parkanové i provokace proti mně poškozují TOP 09. To je také důvod, proč to celé bylo nastartováno. Ale ty nepravdy jsou tak zjevné, že se dají vyvrátit během několika málo týdnů.

Věříte tomu, že se tedy TOPka opět zvedne, za půl roku bude mít třeba 12, 13 procent?

TOP 09 má své jádro konzervativních voličů, o to zcela jistě nepřijde. Tento skandál poškodí každou stranu, ale ty nepravdy se dají během několika málo týdnů vyvrátit. O budoucnost TOP 09 se nebojím.

V tomto roce se zvýšilo DPH, dle údajů z května ale stát vybral na DPH paradoxně méně. Část ODS už přiznala, že v Senátu ruku pro vyšší daně nezvedne. Plánujete změnit plán a DPH už nezvyšovat?

Chtělo by to delší přednášku. Jsou tu dva faktory. Jedním jsou metodické vlivy v květnu  2011 a 2012, které šly proti sobě a které se srovnají v následujících měsících. Kdybychom květny vyndaly, index by nebyl 96,4, ale přes sto procent. Další vliv je, že spotřeba domácností klesla víc, než se předpokládalo, ale ne u zboží v nízké sazbě. Neplatí ta hypotéza, že to vzniká díky přeshraničnímu obchodu. Poklesla spotřeba v základní sazbě, kde výše DPH je v podstatě úplně stejná jako v okolních zemích. Zajímavé je, že rostou mzdy a bankovní vklady. Veřejnost se začala chovat tak, jak jí ekonomové vždycky radili, tedy: ukládejte si něco ze své aktuální spotřeby na horší časy.

Šéf Vaší strany o Vás mluví jako o cholerikovi, ale inteligentním. Měl jste v poslední době třeba chuť někoho zfackovat? Jak byste sám sebe povahově ohodnotil?

Se svými povahovými rysy se člověk rodí. Řekne-li o mně někdo, že jsem cholerik, neznamená, že mě pomlouvá. Ale nemohu s tím nesouhlasit. Rád bych cholerik nebyl, ale s tím nic neudělám. Povahou jsem cholerik, to uznávám.

Jak hodnotíte fakt, že církevní restituce prošly. Obáváte se, že i vzhledem k současným aférám nebude mít v září vládní koalice už 101 hlasů, a tak s nimi nakonec neuspěje?

Pevně doufám, že se to nestane. Včerejšek (sněmovna odsouhlasila církevní restituce krátce po půlnoci z pátku na sobotu - pozn. red.) beru jako velké završení 15leté snahy lidí jako je třeba Petr Nečas nebo já. Je to historický moment, ČR snad přestane být poslední postkomunistickou zemí, která se ještě s církvemi nevyrovnala.

Zmínil jste pana Nečase. V pátek se mluvilo o tom, že v souvislosti s aktuální kauzou by Vás měl odvolat. Hovořil jste s ním o Vaší rezignaci?

Mluvili jsme spolu, ale na toto téma ne. Hovořili jsme o telefonátech s Petrem Lessym. Není to o tom, že to je tvrzení proti tvrzení. Je to o tvrzení Lessy I., Lessy II. Pan prezident jeden den na výboru pro bezpečnost řekl, že jsem svým telefonátem ovlivňoval vyšetřování a že to znělo jako zastrašování, druhý den na otázku, proč o tom nepořídil záznam, řekl, že to vyhodnotil tak, že se nejednalo o nátlak a ovlivňování vyšetřování a zastrašování. Pravda nemůže být obojí. Pravda je buď varianta Lessy I., nebo Lessy II.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…