Kardinál Vlk: Zemanův zásah se podobá kádrování totalitního režimu

22.05.2013 8:31

Vyjádření k profesuře Martina C. Putny.

Kardinál Vlk: Zemanův zásah se podobá kádrování totalitního režimu
Foto: kardinal.cz
Popisek: Kardinál Miloslav Vlk

 

V posledních letech jsem několikrát vstupoval do prostoru akademické svobody a stavěl se za požadavky studentů nebo se s jejich úsilím ztotožňoval.
 
Před několika lety to byl spor Univerzity Karlovy s Ministerstvem školství ČR o reformu vysokoškolského studia, před časem zase protest jihočeských studentů proti úzké spolupráci sociálních demokratů po vyhraných krajských volbách s komunisty a jejich totalitně angažovanými straníky.
 
Dnes vyslovuji svou podporu rektorovi Univerzity Karlovy, profesoru Hamplovi, v jeho rozhodném úsilí o ochranu akademických svobod a nezávislosti proti bezprecedentnímu zásahu prezidenta Zemana do těchto svobod, a sice v kauze jmenování profesorem docenta M. C. Putny. 
 
Domnívám se, že nelze spojovat svobodu rozhodování příslušných akademických grémií s osobní názorovou orientací kandidáta, i když se mi nemusí vůbec líbit, a nemusím s jednáním dotyčného nikterak souhlasit.
 
 Uvedený zásah se podobá ideologickému kádrování minulého totalitního režimu jak v oblasti akademických svobod, tak v osobním životě člověka. Tento postoj je i preventivní obranou mé vlastní svobody.
 
kardinál Miloslav Vlk

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…