Když neuděláme reformu teď, nebude nikdy, řekl Kalouskův náměstek o důchodech

29.11.2012 21:07

Hostem pořadu Hyde Park na ČT24 byl náměstek ministra financí Radek Urban. Divákům vysvětloval problematiku důchodové reformy a hlavně obhajoval její výhodnost.

Když neuděláme reformu teď, nebude nikdy, řekl Kalouskův náměstek o důchodech
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Náměstek ministra financí Radek Urban v pořadu ČT Hyde park

„Protože více majetní lidé do systému přinesli více, je spravedlivé, aby si také trochu více odnesli,“ upozornil náměstek. Rozhodně odmítl, že by druhá polovina lidí na reformě prodělala. Státních důchodů se totiž reforma nedotkne, druhý pilíř nabízí jakýsi nadstandard.

Státní důchody budou vždy primární

Podle Urbana je možné připustit zvyšování procent pro druhý pilíř. „Druhý pilíř je ale jenom doplněk. Vždycky bude primární systém státních důchodů,“ slíbil. Náměstek uznal, že ve světě se dělají změny druhého pilíře, ale i prvního, což si prý občané neuvědomují.

Podle některých lidí je systém opravdu výhodný jen pro velmi bohaté. „Jediná kalkulačka je v mé hlavě. Nikdo nemůže odpovědět, protože neví, jak se bude vyvíjet první pilíř,“ odmítl náměstek výpočty diváka z důchodové kalkulačky.

Urban je přesvědčen, že reforma se měla udělat dávno – v době, kdy byla ekonomika v růstu. „Jenže pokud ji neuděláme teď, tak už ji neuděláme nikdy,“ uvedl náměstek. Navíc podle něj panuje nejistota i v prvním pilíři a jeho vývoji.

Na systému je podle Urbana nejdůležitější to, že si každý může svobodně rozhodnout, zda jej využije a bude dlouhodobě přispívat na svou budoucnost. Vyjádřil se také k valorizaci důchodů o třetinu inflace. „Je to pravděpodobně tím, že na důchodovém účtu není tolik peněz,“ řekl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…