Klaus v Kuvajtu: Žádný střet civilizací jsem nezaznamenal

03.11.2010 7:01

Redaktor ParlamentníchListů.cz se zúčastnil státní návštěvy prezidenta Václava Klause v Kuvajtu. Přinášíme zprávu ze slavnostní večeře pořádanou kuvajtským premiérem na počest českého prezidenta a jeho manželky, která se konala v pondělí večer druhého dne návštěvy, a také dojmy z třetího, posledního dne v Kuvajtu.

Klaus v Kuvajtu: Žádný střet civilizací jsem nezaznamenal

Kuvajtský předseda vlády, Jeho Výsost šejk Nasser Al-Mohammad Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, pozval na slavnostní večeři i české novináře. Asi v sedm večer přijíždíme do jednoho z paláců komplexu Bayan Palace, který slouží jako sídlo předsedy kuvajtské vlády. Sídlo je to vskutku přepychové.

Den první: Co se v Kuvajtu nesmí, dohnal Klaus v letadle. Byli jsme při tom 

Den druhý: Kuvajt nevěří, že ho zbombarduje Írán atomovkou, prozradil Klaus

Kuvajt- ráj pro senátora Kuberu

Dokonce i uvnitř paláce v přijímací místnosti se dá kouřit. Kuvajt je ostatně země „smoking friendly". Je povoleno kouřit prakticky všude. V palácích, úřadech i hotelových pokojích. Krabička marlborek tu vyjde asi na 35 korun a nejsou na ní obrovské protikuřácké nápisy jako v kuřákobijské EU. Pro senátora Jaroslava Kuberu by byl Kuvajt jistě rájem na zemi.

Ještě před večeří přijímají českou delegaci včetně novinářů kuvajtský premiér, český prezident a jeho choť Livie a potřásají si s námi rukou. Asi v osm začíná večeře. Jsou tu hosté a velvyslanci z mnoha zemí a mnozí z nich v národních krojích. Po mé pravici sedí velvyslankyně Gruzie, velvyslanec Pákistánu a velvyslanec Turecka.

Velkolepá večeře

Menu je opravdu velkolepé. Nejprve silná polévka „double consomme" s chutí lanýžů, jako předkrm humr, jako kuvajtská specialita jehněčí, hlavní chod je pštrosí maso s estragonovou omáčkou a zvěřina. Jako dezert následuje pistáciový krém. Večeře je poměrně rychlá, asi v devět odjíždíme. Podnikatelé pak v paláci ještě zůstali.

Ráno se už pomalu balíme. Většinu z nás ve čtyři hodinu ráno vzbudilo muezzinovo svolávání věřících k modlitbě. Prezident šel dopoledne navštívit Velkou mešitu, ale bez novinářů. My jsme si šli prohlédnout město nebo na nákupy. V půl dvanácté odjíždíme na letiště. Zde čekáme v přepychovém salónku, než dorazí prezident.

Málo burek

Zmínil bych zde jenom pár svých dojmů o Kuvajtu. Překvapilo mě, že jsem ve městě neviděl mnoho žen v burkách zakrývajících téměř celý obličej a tělo, spíše jsem zaznamenal ženy s šátky na hlavě (hidžáby) a poměrně dost žen bylo i prostovlasých, a to dokonce i v televizi. Je zde také mnoho Filipínek, často velmi pohledných, které pracují v restauračních zařízeních.  

Před druhou hodinou odlétáme. Na chvíli se u novinářů zastaví ještě prezident s chotí. „Jedním z důležitých závěrů této cesty pro mě je, že jsem žádný střet civilizací nezaznamenal. Vy jste se snad chtěli s někým střetávat?" řekl prezident Klaus. A dodal, že se mu Velká mešita velmi líbila. Ostatně ve svých zápiscích prezident zdůraznil, že Kuvajťané jsou velmi přátelští a že si nás váží. „Měli bychom být schopni to oplácet," míní prezident.

Klaus proti střetu civilizací i multikulturalismu

Ačkoli je Václav Klaus odpůrcem teorie „střetu civilizací" amerického politologa Samuela Huntigtona, která tvrdí, že hrozí konflikt mezi největšími světovými civilizacemi a zvláště křesťanskou a muslimskou, současně je i odpůrcem multikulturalismu a výstavby mešit v Česku. 

„Koktejl, o nějž multikulturalisté usilují, bude nestravitelný a povede k novým hlubokým frustracím a k narůstání napětí mezi odlišnými kulturními a civilizačními okruhy. První náznaky takové budoucnosti vidím v Evropě v podobě současného ´stěhování národů´. Konflikty, které v některých zemích toto umělé prolínání kultur již dnes vyvolává, jsou pouze náznakem budoucího střetu, k němuž - pokud bude vše takto pokračovat - neodvratně musí dojít," napsal prezident ve své knize Kde začíná zítřek.

Dále čtěte:

Tabu padá. Prezident Klaus v odporu proti mešitám není sám
Antiislámští facebookáři velebí Klause. Nechce mešity
Oberfalzer: Nechci, aby v Česku byly kostelíky zastíněny minarety
Zemanovec Hönig proti muslimům: V ČR vás nechceme
Brněnští muslimové se zlobí na Zemana. Podají na něj trestní oznámení

Fotokoláž: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…