Kníže: Zde je pravda o mém zdraví

27.12.2012 11:32 | Zprávy

Nejčastější výtkou, které musí čelit Karel Schwarzenberg při kandidatuře na funkci hlavy státu, je věk a s ním související zdravotní stav. Ministr zahraničí a předseda TOP 09 se proto ve svém blogu odvolává na lékařskou zprávu a vyjádření přednosty interní kliniky FN Motol, že je schopen plnit všechny povinnosti, které jsou spjaty s funkcí hlavy státu.

Kníže: Zde je pravda o mém zdraví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentskou kandidaturu Karla Schwarzenberga přišla podpořit řada známých osobností

S blížícím se datem prvního kola přímé prezidentské volby stupňuje svou kampaň předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Kromě billboardů, plakátů, novinových inzerátů a volebního spotu využil svůj blog na Aktuálně.cz k tomu, aby odrazil nejčastější argument svých odpůrců, že kvůli zdravotnímu stavu není vhodným kandidátem na funkci hlavy státu.

„Kandiduje-li člověk na hlavu státu, přebírá velkou zodpovědnost. To jsem si uvědomil a bylo mi jasné, že předpokladem k výkonu této funkce je odpovídající zdravotní stav. Využil jsem proto nejprve letní dovolenou a nechal jsem lékaře, ať mě důkladně prozkoumají. Na začátku prosince jsem pak požádal svého internistu, aby na základě získaných informací sepsal o mém zdravotní stavu základní zprávu, kterou jsem se rozhodl uveřejnit,“ píše Karel Schwarzenberg.

Zdravotní stav není překážkou pro výkon prezidentské funkce

Zmíněným internistou je MUDr. Jaroslav Svoboda z I. Lékařské fakulty UK v Praze, který ve výpisu z dokumentace 7. prosince 2012 mimo jiné napsal, že klinický stav Karla Schwarzenberga je plně stabilizovaný, takže zvládá bez problémů i velkou zátěž spojenou s jeho aktuálními pracovními povinnostmi. Protože ne vše ze zveřejněné zprávy musí být laikovi srozumitelné, požádal Karel Schwarzenberg ještě profesora Milana Kvapila, přednostu interní kliniky 2. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, aby zprávu zhodnotil s výkladem pro širokou veřejnost.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Armáda ČR: Starají se o přepravy, opravy, odsuny i prázdné žaludky. Logistici oslaví 20. narozeniny v Pardubicích

7:23 Armáda ČR: Starají se o přepravy, opravy, odsuny i prázdné žaludky. Logistici oslaví 20. narozeniny v Pardubicích

V pátek 14. června oslaví 14. pluk logistické podpory 20 let od svého vzniku. Oslavy kulatého jubile…