Koskuba: Když dopadnou volby blbě pro koaliční strany, bude pád vlády na dosah

13.10.2012 6:30 | Zprávy

TÝDEN S KOSKUBOU A KUBEROU Poslanec ČSSD proti senátorovi ODS v politické aréně názorů na události uplynulých dnů. Tentokrát Jiří Koskuba a Jaroslav Kubera komentují pro ParlamentníListy.cz zatčení a propuštění Marka Dalíka a pak také očekávání toho, jaká překvapení přinesou senátní a krajské volby o tomto víkendu.

Koskuba: Když dopadnou volby blbě pro koaliční strany, bude pád vlády na dosah
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Lobbista a blízký přítel expremiéra Mirka Topolánka Marek Dalík byl v pondělí zatčen policií. Přes všechna očekávání toho, že na něj bude uvalena vazba, byl však ve středu propuštěn na svobodu.

„Bez znalosti spisu, se k tomu však lze jen těžko nějak vyjádřit – vše jsou totiž v takovém případě spekulace. Ovšem jisté je, že kdyby Dalík utekl, tak by se ocitl ten soudce, který rozhodl o jeho propuštění, v nepříjemné situaci – a toho si je zcela určitě dobře vědomý. Je třeba si připomenout i to, že vlastně v dnešní době už skoro není kam utéct – na celém světě je možné člověka najít,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz senátor ODS Jaroslav Kubera.

Zdůraznil však, že pozadí toho všeho on osobně nezná, nerozumí ho, není o tom informovaný. „Nevyznám se v takovýchto hrách. Nedokážu proto ani komentovat to, proč se tak stalo, ani proč zrovna teď,“ řekl Kubera.  

Někdo si s námi hraje

I podle poslance ČSSD Jiřího Koskuby může jít v případě Marka Dalíka o jistou „hru“.

„Mám takový pocit, že ono vlastně nejde o žádný skutečný boj s korupcí. Někdo si s námi jenom tak hraje. Ona to spíše bude taková šachová partie. Byť nelze než toliko spekulovat o tom, kdo je v ní tím pouhým pěšákem určeným k obětování. A kdo figurka vyšší hodnoty, hodná patřičné ochrany. Byť právě i za cenu několika ztracených obyčejných piónů. Natož pak zjistit, která to mocná ruka, pro koho, proč, za co i kterým směrem vlastně jednotlivé figurky tahá. Ostatně nelze i vyloučit, zda nejsme jenom svědky nějaké té války gangů. Dělících si nejen sféry svého vlivu, ale bojujících též o získání postu Capo di Tutti Capi. Ať už jako předsedy strany nebo dokonce příští vlády. Nezapomínejme na pana náměstka Šišku,“ uvedl Koskuba v komentáři týdne pro ParlamentníListy.cz.

Jaká je tedy podle něj pravda? „Toť otázka, ne však pro prince Hamleta. Spíše pro televizního generála špiónů Ándora Šándora. I když ani na něj bych už nevsadil. Je dlouho ve výslužbě a situace na bojišti se přece mění každým okamžikem. Jak říkal Napoleon Bonaparte a taky c.k. dobrý voják Švejk. Snad jedině slavný Hercule Poirot by na to uměl kápnout. Jenže ten je zase na to naše současné české lobbisticko-korupční bahýnko moc nóbl pán, aby se jím pošpinil. Je mi líto, sám tedy pravdu neznám a mohu také jenom spekulovat. Díky bohu, sám totiž do tohoto dnešního světa takzvaných úspěšných nepatřím. A jsem tomu rád. O poněkud podivné roli pana Dalíka, hlavně pak ve spojení s panem expremiérem Topolánkem, se toho namluvilo, napsalo i natočilo moc a moc. Přitom uznávám, že oproti svému o mnoho staršímu šéfovi se vždy projevoval jako o mnoho zralejší, klidnější. A taky jej prý chválil jeho kolega pan Šlouf, známý to šéfporadce současného prezidentského kandidáta pana Zemana. Jistě věděl proč – jejich práce si byla blízká. Prý o něm tvrdil, že drží slovo. Zřejmě se nemýlil,“ konstatoval dále Koskuba.

A připomenul nahraný rozhovor Marka Dalíka s redaktory MFD po volbách v roce 2006. V něm prý zaznělo: „Budeme se socany jednat a pak je kopneme do zadku…“.

„Jak řekl, tak to i Jiřímu Paroubkovi provedl,“ podotkl Jiří Koskuba v těchto souvislostech.

Děsivě pokroucené paragrafy

Zopakoval pak i to, že opakovaně Marka Dalíka spojovali a spojují s korupcí. Nic se mu však nikdy nestalo. „Byť třeba ve známé kauze Kořistka byl dokonce obviněn a na jednu noc zatčen. Ale taky bleskurychle ostravským soudem očištěn. Dokonce snad vysoudil nějaké to odškodné – za pošpinění dobrého jména. Je jaksi už i naprosto fuk, že to pak olomoucký odvolací soud zase zrušil. Neboť ten tvrzení pana Kořistky o pokusu z korumpování uvěřil a považoval jej dokonce za prokázané. Ale nic víc se už nestalo. Ty paragrafy jsou holt děsivě pokroucené. Ač je prý naše justice nezávislá, nemuselo by se vyplatit tohle všechno zpětně zpochybňovat. Rovněž preventivně zapomeňme drmolit něco o soudní mafii. Zvláště bude-li nám poslancům omezena imunita. Ne, ne, k něčemu podobnému mne nedonutíte. Už proto, že bych asi na obhájce kalibru pana doktora Sokola na delší dobu neměl. Přitom prý zákon platí pro všechny. Ale zvykáme si, že na některé platí přece jenom o trochu více, než na ty s kvalitními drahými právníky. Nu a pak z politiků a lidí kolem nich je nyní jistě jenom čistou náhodou zrovinka přísnější na ty oranžové. K těm však přece pan Dalík nebo Janoušek nepatří Tak proč je zavírat a brát jim pas, že? Paní doktorka Bradáčová si to stejně jako předtím paní doktorka Vesecká jistě zapamatuje,“ pokračoval dál ve svém komentáři Jiří Koskuba.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

17:57 Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

Proč tentokrát při povodních masivněji nepomáhá armáda? A je správné, aby prezident osobně pomáhal v…