Kritici ČSSD zformulovali své výhrady v manifestu Vyšehradská výzva

23.07.2009 9:40

Kritici situace v ČSSD vydali manifest Vyšehradská výzva, ve kterém zformulovali své výhrady především k vedení strany, ale i kritiku předvolebních kampaní a vystupování strany.

Kritici ČSSD zformulovali své výhrady v manifestu Vyšehradská výzva

Manifest sepsali lidé, kteří jsou nespokojení se současnou situací ve straně. Jejich kritika míří i na současné vedení ČSSD v čele s Jiřím Paroubkem. Podle deníku Právo se text zaměřuje hlavně na údajné přílišné zaměření ČSSD na marketing, obchodování při sestavování kandidátek pro volby do sněmovny a požaduje dodržování demokratických pravidel řízení strany. Reaguje i na podíl ČSSD na svržení vlády premiéra Mirka Topolánka.

Bohuslav Sobotka, první místopředseda ČSSD, manifest označil za běžnou součást vnitrostranické debaty. Zároveň však přidal pochybnosti, jestli by nebylo lepší se jí věnovat až po volbách.

Mezi první signatáře manifestu patří poslanec Karel Šplíchal a profesor Erazim Kohák. Svůj název dostal podle místa vzniku a nese podtitul "Jsme politická strana - ne obchodní společnost".

Podle sympatizantů manifestu ČSSD po loňském výrazném vítězství v krajských a senátních volbách propadla nezasloužené euforii. "Vyhráli jsme víc velkými chybami soupeře než převahou vlastních idejí. To se ostatně ukázalo hned v evropských volbách," píše se v dokumentu.

Příliš mnoho marketingu

Manifest tvrdě kritizuje přílišné využívání marketingu v ČSSD: "Volebnímu klání velí reklamní agentury, stejně jako velí v boji o zákazníky autoprodejen, drogérii nebo supermarketů. Zjednodušují volby na základní, mnohdy dost primitivní hesla, zvolání, poučky či účelově upravená schémata."

Volební manažeři při přípravě kampaně pro volby do europarlamentu vsadili na stejnou taktiku jako při krajských volbách. "Jenže si nevšimli, že také zásluhou naší politiky tu už nebyl týž soupeř jako na podzim. Tehdy měla soc. dem. před sebou jasný, konkrétní terč kritiky: asociální vládu v čele s Topolánkem, Langrem, Julínkem atd.... Nebýt těch bývalých, soc. dem. neměla o čem vést kampaň. V evropských volbách jsme tak ukázali absenci vlastních témat."

Výzva obsahuje i nesouhlas s průběhem sestavování kandidátek pro říjnové předčasné volby. "Původně demokratický princip primárek se zvrhává mnohdy v obchod o to, kdo bude na volitelném místě, který okres bude zastoupen na kandidátce výš, protože s budoucím poslancem jsou spojena nejen lukrativní místa pro asistenty, ale i další posty, kde lid vykonává svou kontrolu a vůli prostřednictvím dobře placených straníků."

Signatáři zároveň vyzývají členy ČSSD, aby jako strana šli do voleb s tématy hodnými jejich politické strany a nejen s marketingovými hesly. Chtějí dodržovat demokratická hesla a nejen obchodovat se slovy. Váží si dlouhodobých členů, kteří nepřišli jen za kariérou.

Poslanec Šplíchal, jenž je na pražské kandidátce pro sněmovní volby na nevolitelném místě, prohlásil manifest za výzvu k vnitrostranické diskuzi. Děčínský sociální demokrat Jaroslav Foldyna řekl, že PR agentura nemůže mít hlavní slovo v politice. "S výzvou plně souhlasím jako s vnitřní diskusí v ČSSD," dodal.

Foto: čssd.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…