Kvo-kvo-kvóty EU v soukromých firmách. I levice se diví

03.02.2011 8:04

Eurokomisař pro vnitřní trh a služby Michel Barnier chce prosadit, aby byly zavedeny celoevropské kvóty pro ženy ve vedení evropských firem. ParlamentníListy.cz zjišťovaly, co si o tom myslí české političky a politici. Redakce byla genderově korektní a výběr respondentek či respondentů učinila téměř 50 na 50.

Kvo-kvo-kvóty EU v soukromých firmách. I levice se diví

„Jsem připraven diskutovat o vypracování návrhu na zavedení celoevropských kvót pro ženy, například v představenstvech veřejně obchodovaných společností," cituje Süddeutsche Zeitung eurokomisaře pro vnitřní trh a služby Michela Barniera. Konkrétní návrh na zavedení kvót pro ženy se Barnierův tým chystá předložit ještě během dubna letošního roku.

Véčka jsou důkazem, že to jde bez kvót

Návrh na pozitivní diskriminaci se však příliš nezamlouvá ani příslušnicím něžného pohlaví. „Můj osobní postoj k pozitní diskriminaci je negativní. V Česku to rozhodně nepotřebujeme. Věci veřejné jsou důkazem toho, že ženy se mohou dostat na vysoké posty bez zavádění povinných kvót. Důležité jsou podle mě schopnosti, ne pohlaví dotyčné osoby. Schopná žena se dokáže prosadit sama i bez kvót," řekla ParlamentnímListům.cz místopředsedkyně Věcí veřejných a místopředsedkyně Zahraničního výboru sněmovny Lenka Andrýsová. Věci veřejné mají tři místopředsedy ženského pohlaví.

„V zásadě odmítám všechny formy pozitivní diskriminace, jsem pro rovný a spravedlivý přístup. Všichni mají stejná pravidla a stejné možnosti. Pohlaví nemůže být výhodou na trhu práce. Zásadním měřítkem musí být schopnosti. Odmítám obecně stanovení kvót. Dle mého názoru nepatří do tržní ekonomiky a konkurenčního prostředí a nepatří ani do politiky," uvedla poslankyně ODS Ivana Řápková.

Budou i kvóty na blondýnky a rusovlásky?

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Vlasta Parkanová z TOP 09 míní, že stát nemá určovat, kdo bude ve vedení soukromých společností. „Tím spíše by v této oblasti neměla být stanovena evropská regulace," dodala Parkanová.

Poslankyně a starostka Prahy 2 Jana Černochová se domnívá, že pokud chtějí být ženy ve vedení firem, tak tam jsou i bez kvót. „Se stanovováním kvót zásadně nesouhlasím, protože to považuji pro ženy za nedůstojné. Bude nám EU diktovat, jestli to mají být blondýnky, brunety, nebo rusovlásky? Absurdní představa," uvedla Černochová.

Rozdělená KSČM

Jednotný názor na kvóty není ani na levici. Místopředsedkyně sněmovního výboru pro evropské záležitosti a výboru pro zdravotnictví Soňa Marková kvóty hájí. „Především bych nepoužila pojem pozitivní diskriminace, protože v situaci, kdy nejsou vytvořeny rovnoprávné podmínky pro zapojení žen do rozhodovacích procesů, jsou opatření ke srovnání startovací čáry potřebná a já je podporuji," vysvětlila Marková.

Její stranická kolegyně a místopředsedkyně poslaneckého klubu KSČM Miroslava Vostrá má ale jiný pohled. „Pro pozitivní diskriminaci žen, tedy zavedení kvót, nejsem. Ve vedení firem, úřadů, a tak dále by měli být odborně zdatní a pracovití lidé bez ohledu na pohlaví," míní Vostrá.

Pomoci ženám ano, kvóty spíše ne

Europoslanec ČSSD Libor Rouček je zastáncem toho, aby se počet žen v politice i byznysu rozšířil, nemyslí si, že to ale musí být nutně prostřednictvím kvót. „Rozdíly jsou v jednotlivých zemích různé a je otázka, zda by některé země dokázaly vůbec kvóty splnit. Je třeba spíše diskutovat ze zástupci byznysu, aby ženám ulehčili jejich podmínky. Například, aby mohli mít ženy v zaměstnání jesle či školky pro své děti. Postavení žen je třeba zlepšovat, ale jestli zrovna zavedením kvót, si nejsem jistý," řekl ParlamentnímListům.cz europoslanec.

Na půdě Evropského parlamentu ve výboru FEMM se projednává iniciativní zpráva "Women in business leadership". U této zprávy je za frakci Evropských konzervativců a refomistů Andrea Češková stínovou zpravodajkou.

"Zdá se, že všichni směřují k zavedení kvót na počet žen ve vedoucích pozicích v soukromých firmách, respektive větších obchodních společnostech. Vyjádření eurokomisaře Barniera je už jen další doplněk celé situace. Chci jen zdůraznit, že samotné kvóty nepomohou ničemu. Zastoupení žen ve vedoucích pozicích může být politickým cílem, ale je potřeba se zaměřit na věc jako celek. K tomu, aby ženy mohly zastávat vedoucí pozice, potřebují změnu společenského smýšlení a další podpůrné možnosti, jako například flexibilní pracovní dobu, firemní školky a dobré zázemí na pracovišti zejména v období, kdy založí rodinu," sdílí podobný názor jako Rouček Češková.

"Jsem pro rovné šance, a to bez ohledu na barvu pleti, zdravotní stav, pohlaví a podobně. Snaha o vyrovnání žen a mužů v rozhodovacích procesech je čistě pragmatickou úvahou. Znamená to, že jsou zapojeni skutečně ti nejlepší z dané rekrutační základny a zkušenosti ukazují, že to vede k úspěchu. Vůči firmám to může být dobré doporučení a je dobře, že se za ně staví muž," uvedla místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková z ČSSD.

To jsou ale blbosti z EU

Senátoři ODS si při slovu kvóty klepou na čelo. „To jsou ale blbosti. Tohle lidský rozum a naštěstí ani ženský rozum nebere. Tohle bere snad jen rozum evropský. Je ale třeba, aby se proti tomu postavily samy ženy. Naštěstí jsou tak rozumné, že o takové věci nestojí a dokžou uspět i bez nich," řekl redakci známý euroskeptik Jaroslav Kubera.

„S velkou nadsázkou. Někdo se zbláznil, a já to nejsem. To je přesně věc, do které se Evropská unie nemá plést a cesta, kterou se nemá ubírat. Nezáleží na pohlaví, ale schopnostech," míní místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

Zavedeme i rasové a náboženské kvóty?

Nápadem zaváděním celoevropské pozitivní diskriminace není nadšen ani ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09. „Naprosto to odmítám. Kvóty nejsou zárukou rovného postavení. Pokud dojde k nárůstu počtu žen ve firmách či politice přirozenou cestou, nejsem vůbec proti, ale takové umělé nařízení není řešením. To bychom pak mohli zavádět kvóty na základě věku, barvy pleti, náboženství, sexuální orientace a nevím čeho ještě. Každý ví, že to takto fungovat nebude," myslí si ministr.

„To je úplný nesmysl. Rovné šance mají mít všichni na základě svých schopností, ne pohlaví či něčeho jiného. Jakákoli pozitivní diskriminace ničemu nepomůže," míní výkonný místopředseda Věcí veřejných Jaroslav Škárka.

„Jsem proti zavádění jakýchokoli kvót. Lidé mají být hodnoceni dle svých kvalit, a ne na základě svého pohlaví, věku, či rasy. Schopné ženy se prosadí i bez byrokatických povinných nařízení. Respektuji soukromé vlastnictví a pokud se majitelé některé firmy rozhodnou, že chtějí mít ve vedení sto procent žen, či sto procent mužů, je to jejich právo. Nikdo jim to ale nemá nařizovat," řekl redakci předseda pražské ODS a poslanec Boris Šťastný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…