Lékaři se prý mají luxusně. Zfixlovaná čísla, zuří jejich odborář

26.09.2011 6:25

Český lékař si podle experta Světové banky a bývalého funkcionáře Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiřího Němce vydělá svých padesát tisíc za 9,5 hodin práce denně. Stížnosti, že musí operovat až 260 hodin za měsíc, aby se vůbec uživil, jsou podle něj nesmysl. Řekl to na semináři o financování zdravotnictví, která se konala v Senátu. Jako první o tom přinesl bližší informace server Týden.cz. Podle Miloše Volemana, který je jednou z výrazných osobností lékařských protestů ze začátku tohoto roku, jsou však podobná prohlášení naprostým nesmyslem a nemající nic společného se skutečnou realitou.

Lékaři se prý mají luxusně. Zfixlovaná čísla, zuří jejich odborář

"Stačilo se podívat na data ze statistik a strávit trochu času počty," říká přesto expert Světové banky Jiří Němec. Tím prý dokládá to, že je pouhým mýtem to, že průměrná mzda lékařů je u nás vyšší jen díky přesčasům. Plat prý berou za 190 hodin práce za měsíc. Pokud pracují déle, děje se to podle něj v rámci dalších úvazků. A ty jim zaměstnavatelé platí zvlášť.

Jako důkaz svého tvrzení pak Němec dodává, že nesmírně narostly počty úvazků. "Třeba v nemocnicích jich je nyní až o jednatřicet procent víc, v ambulancích o šestadvacet procent," uvedl dálet expert na ekonomiku ve zdravotnictví Jiří Němec.

Jak se dalo čekat, velice tím pobouřil některé lékaře, kteří stejný názor nesdílejí. Miloš Voleman, chirurg a jeden z předáků Lékařského odborového klubu (LOK) pak pro ParlamentníListy.cz reagoval následovně.

Čtěte také:

"Pan Jiří Němec je velmi nedůvěryhodnou osobností, která je schopna účelově zpracovat řadu pochybných statistik. A to i přesto, že je považován za experta Světové banky. Sám jsem v Senátu při prezentaci těchto čísel byl a argumentoval jsem, že jsou v nich pospojována, jak se lidově říká, hrušky s jablky, jen, aby z toho vyšel takovýto výsledek. Jsou to zkreslená, zfixlovaná fakta. Články, jež se pak v tomto duchu objevují, považuji za články na objednávku," řekl Voleman.

Pouhá palebná příprava pronedodržení memoranda?

Podle něj je to vše "palebná příprava" pro to, aby se nemuselo dodržet memorandum, jež bylo s lékaři a vládou v prvních měsících tohoto roku po protestních akcích uzavřeno.

Čtěte také:

"Sice jsme stále ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem ujišťováni, že je pro něj dodržení tohoto závazku prioritou číslo jedna, ale všechny kroky, jež máme možnost sledovat, hovoří skoro opačně nebo rozporuplně. Je jasně vidět obrovský rozkol mezi slovy a činy," pokračoval dále pro ParlamentníListy.cz Miloš Voleman.

Čtěte také:

Nevyloučil pak následně ani to, pokud skutečně nedojde k naplnění memoranda, že se bude jednat i o dalších protestních akcích. Od roku 2012 bylo totiž přislíbeno navýšení platů všem ve zdravotnictví, tedy tentokrát i středním třídám v tomto oboru - převážně zdravotním sestrám. Ty se totiž pro tento rok dobrovolně, v rámci uklidnění tehdy významně vyhrocené situace ve zdravotnictví, kdy lékaři vyhrožovali odchodem, nároků na zvýšení platů vzdaly. 

Čtěte také:

"Jestliže by se toho však nedočkali ani v příštím roce, určitě to vyvolá obrovskou vlnu nevole," uzavřel Voleman. 

Počet úvazků lékařů se zvedl o 69 procent, tvrdí Jiří Němec

Platy zdravotníků však podle Němce spolykají až polovinu nákladů nemocnic. Za posledních patnáct let se zvedly příjmy a zaměstnanost - tedy počet úvazků - o 69 procent. Odvolává se dokonce i na čísla, jež uvádí Ústav zdravotnických informací a statistiky.  V roce 1989 podle nich pracovalo ve 161 nemocnicích 10 860 lékařů, o šest let později se jejich počet zvedl na 14 368 lékařů. Dnes české pacienty léčí v 191 nemocnicích 18 853 doktorů.

Čtěte také:

Jenomže - zatímco lékařů přibývá, lůžek, která mají na starosti, je méně.

V roce 1989 bylo v našich nemocnicích 86 399 postelí, loni už to bylo jen 62 992, uvádí zpráva Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

"Pokud se podíváme na ambulantní péči, tak je to podobné," tvrdí Jiří Němec.

Čtěte také:

Na tento typ péče jde pak podle něj prý kolem padesáti miliard korun ročně, což je čtvrtina všech peněz na zdravotnictví. Lékařů je více, ale pacientů ošetří daleko méně. A lidé se po zavedení regulačních poplatků prý ještě více ukáznili. Počet jejich návštěv klesl opět podle čísel z Ústavu zdravotnických informací oproti předchozímu roku o 17 procent.

Stejné platy jako v sousedním Německu?

Jiří Němec proto konstatoval, že čeští lékaři se za výdělky nemusejí stydět ani v celoevropském srovnání. Dostávají prý stejně jako jejich kolegové v Německu - 1,9 násobku průměrné mzdy v zemi. "V absolutních číslech je to samozřejmě rozdíl, ale to platí pro výši platů obecně," podotýká Němec.

Další navyšování mezd zdravotníků, které by se dělo jen na základě politického rozhodnutí, proto podle něj jen zatíží zbytek populace.

Čtěte také:

V loňském roce platy lékařů u nás narostly o 3,7 procenta. Aktuální data Ústavu zdravotnických informací a statistiky pak uvádějí, že je průměrná mzda českého lékaře nyní 50 235 korun měsíčně. Zhruba polovinu z toho tvoří tarifní plat, jedenáct procent odměny, stejný díl osobní příplatek a deset procent práce přesčas.

Podle memoranda, o kterém se zmiňuje Miloš Voleman a na jehož znění se v zimě shodli odboráři s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem, by si měli letos lékaři přilepšit ještě o dalších pět až osm tisíc korun. V roce 2012 o dalších deset procent.

Se statistiskou Jiřího Němce nesouhlasí ani šéf České lékařské komory Milan Kubek. I on připouští, že by v budoucnu mohlo dojít k dalším protestním akcím.

Mzdy jiných profesí v Česku naopak podle ČSÚ vloni i letos v prvních měsících mírně klesly.

Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…