Levičáci jsou líní lemplové, štítí se práce. To nám napsal poslanec ODS

27.11.2011 16:26

S počátkem nového roku přijde razantní změna ve vyplácení státní podpory v nezaměstnanosti. Novela, kterou prosadil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) přináší především takzvaný institut veřejné služby. Občané, kteří přijdou o zaměstnání a ani po dvou měsících novou práci nenajdou, budou v některých případech jako podmínku pro další vyplácení dávek muset přijmout veřejně prospěšné práce. Stejně tak dlouhodobě nezaměstnaní. Levicové kritiky této změny vládní poslanci rozcupovali. Podle Jana Vidíma z ODS jsou to neschopní lemplové.

Levičáci jsou líní lemplové, štítí se práce. To nám napsal poslanec ODS
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pracující ženy, ilustrační foto

Levicoví politici a ekonomové tuto změnu srovnávají s nucenými pracemi, totálním nasazením za války či otrokářstvím. Poslanci koaličních stran, které redakce ParlamentníchListů.cz oslovila, s kritikou zásadně nesouhlasí. Jak už dříve řekl prezident Václav Klaus, stát není zaopatřovací ústav. Podle nich je naprosto normální, když člověk od státu něco chce, tak mu za to musí i něco odvést.

Psali jsme:

Drábek mírní opatření pro nezaměstnané. Levicová ekonomka přesto hovoří o biči 

Nucené práce? Jen dáváme do pořádku ten bordel

ParlamentníListy.cz obeslaly politiky s dotazem, co o kritice z levé strany politického spektra soudí a zda by byli ochotni demonstrativně vlastním příklad ukázat, že na tom nevidí nic nedůstojného. Někteří z nich odpovídají, že se klidně do montérek převléknou a ukážou, že ani manuální práce není podřadná.

SLEDUJEME téma veřejná služba

Poslankyně za TOP 09 Anna Putnová zdůrazňuje, že veřejná služba nedůstojná není. „Chybí nám respekt k manuální práci. Žádná práce není hanbou. O prázdninách jsem kupříkladu vařila dětem na táboře. A ano, klidně to mohu i osobně dokázat," reagovala Putnová.

Její stranický kolega a poslanec Pavol Lukša je přesvědčen, že podobné levicové výroky nemohou jejich voliče nijak oslovit. „Ti vědí, že se s tím ‚bordelem‘ snažíme něco dělat. Například vstupem do pražské koalice, nebo návrhem, aby veřejnou zakázku nemohl získat subjekt, který nerozkryje majetkové poměry své a svých subdodavatelů," pojal odpověď ze široka Lukša.

Škatulkování práce na normální podřadnou je nesmyslné

Občansko demokratický poslanec a předseda sněmovního ústavně právního výboru Marek Benda nechápe, proč by měl být požadavek pracovat, pokud chce někdo příspěvek na živobytí a nemá k tomu žádné zdravotní důvody, nedůstojný.

K tématu: Drábek ohromil levicovou ekonomku: Jen krůček k totálnímu nasazení

Podle poslance ODS Aleše Rádla se požadavek na veřejnou službu týká především těch, kteří práci vážně nehledají a nereflektují ani na nabídku rekvalifikace. „Jinak za plně oprávněné považuji takové opatření v případě míry nezaměstnanosti kolem čtyř procent. Je-li míra nezaměstnanosti vyšší, vnímám to spíš jako pobídku k větší mobilitě a flexibilitě pracovních sil," uvažuje Rádl.

Problém českého pracovního trhu podle jeho slov souvisí úzce s tím, že práce jako taková (tedy jakákoliv práce) není vnímána jako hodnota sama o sobě. „Ve Spojených státech jsem se nikdy nesetkal ve společnosti s nějakým rozdělováním práce na podřadnou a nepodřadnou jako se to běžně děje u nás," srovnává poslanec.

Levičáci jsou neschopní a líní lemplové

Byl by ochoten vlastním příkladem ukázat, že ani na úklidu ulic není nic nedůstojného?, ptali jsme se dále. „Nevím, jestli by nějaké demonstrativní zametání listí za účasti tisku nebyla spíš jen trapná a nevěrohodná póza, ale jako starosta Černošic jsem osm let vyhlašoval jarní úklid města a tohoto úklidu jsem se pravidelně, v rukavicích a s pytlem na odpadky, účastnil, jako koneckonců řada našich jinak velmi dobře situovaných spoluobčanů," dodal Aleš Rádl.

Kritiky ustanovení o veřejné službě si tvrdě vychutnal další z poslanců vládní ODS Jan Vidím. „Pro levičáky je práce vždycky nedůstojná, jsou to neschopní a líní lemplové, kteří se vždycky schovávají za sukně rozhazovačného státu. Rád jim předvedu, že jakákoliv práce šlechtí. Doslova," napsal serveru ParlamentníListy.cz Vidím.

Poslance Vidíma se ptejte ZDE

Kdo pobírá dávky, musí být připraven pracovat pro stát

Jeho občansko demokratická kolegyně Zdeňka Horníková říká, že totální nasazení sice nezažila, ale je přesvědčena, že na žádné práci není nic hanebného. „Pracovat neznamená ponižovat se. Osobně jsem se žádné práce nikdy nebála, natož abych se jí štítila. Ale naskakovat levičákům na komedie a divadýlka nehodlám," odpovídá modrá poslankyně.

Podle bývalého pražského primátora a taktéž poslance ODS Pavla Béma musí každý, kdo pobírá státní podporu a sociální dávky být připraven pracovat pro veřejně prospěšný účel.

„A pokud na to připraven není, ať dávky nepobírá a stará se o sebe sám, jak umí. To s lidskou důstojností nemá vůbec nic společného. V tomto ohledu svými výroky 'levicoví politici' dělají sobě i české levici medvědí službu. Samozřejmě zůstává otázkou, jaký druh veřejně prospěšné práce to může být, jestli je adekvátní, aby vysokoškolák na dávkách uklízel ulice. Na druhé straně, práce zůstává prací, ať je jakákoliv," sdělil redakci Pavel Bém.

Čtěte také:

Nezaměstnaný Drábkovi: Raději nejít na úřad práce, než totální ponížení

Nezaměstnaní budou muset na veřejné práce. Jinak nedostanou podporu

Ekonomka Švihlíková: Ať si pravice připraví armádu na lidi, kterým bude brát


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…