Liška (SZ): Novela horního zákona jde stále na ruku těžebním společnostem

20.12.2012 13:17

Strana zelených vítá skutečnost, že Poslanecká sněmovna přehlasovala prezidenta Klause a schválila novelu horního zákona, která nadále neumožní vyvlastnění domů, lesů, polí a dalšího nemovitého majetku kvůli těžbě.

Liška (SZ): Novela horního zákona jde stále na ruku těžebním společnostem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Horní zákon bude však i nadále obsahovat záměrnou chybu, která znemožňuje již více než dvacet let Českému báňskému úřadu odepsat zásoby uhlí za územní ekologickými limity. Těžební společnost je totiž podle zákona sice povinna předložit podklady k odpisu zásob báňskému úřadu, ale zákon nestanoví lhůtu do kdy. Ačkoli usnesení o územních ekologických limitech těžby č. 444 bylo přijato Pithartovou vládou v r. 1991, Mostecká uhelná společnost doposud neposkytla právě kvůli této mezeře v zákoně podklady k odpisu zásob.

Stejně tak v zákoně zůstává předkupní právo těžařů na všechny státní pozemky v chráněném ložiskovém území. Těžaři budou nadále moci přednostně skupovat pozemky, které k těžbě často nepotřebují. Tím komplikují, zdražují či blokují rozvojové projekty obcí.

Místopředseda SZ a bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík k tomu řekl: "Gratuluji všem, kteří se na prosazení novely horního zákona podíleli, ale současně je poctivé říci, že horní zákon jde i nadále neuvěřitelně na ruku těžebním společnostem, kterým umožňuje zneužívat mezery v zákoně k blokování odpisu zásob za územními ekologickými limity těžby. Těžební společnosti jsou sice povinny předložit podklady k odpisu zásob, ale zákon nestanoví lhůtu čímž se stává bezzubým."

„Výsledek dnešního hlasování je pro ohrožené obce jistě potěšující. Jejich právo je však znovu ohroženo novelou zákona, kterou chystá ministr Kuba a která má opět zavést institut vyvlastnění kvůli těžbě nerostů ve prospěch státu. To je zcela nepřijatelné a není nejmenších pochyb, že tato vláda má v úmyslu zvýhodňovat těžaře stejně, jako vláda Jana Fischera," říká Ondřej Liška, předseda Strany zelených.

Členka předsednictva SZ a bývalá ředitelka České inspekce životního prostředí Eva Tylová k tomu dodala:  "Paragrafy k další nezbytné opravě horního zákona jsou napsány. Strana zelených je prosadila v roce 2008 ve vládě, ale po jejím pádu stáhl pod tlakem uhelné lobby z poslanecké sněmovny novelu zákona tehdejší premiér Fischer. Vyzýváme parlamentní politické strany, aby zbylé účelové mezery v horním zákoně opravily".

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…