Magistrát chystá už třetí druh Opencard. Kritici vyčkávají

01.08.2010 17:16

Magistrát chce novou verzí Opencard umlčet své kritiky. Ti hovoří o nefér příplatcích za ochranu soukromí a o zneužívání dominantního postavení na trhu.

Magistrát chystá už třetí druh Opencard. Kritici vyčkávají

Do konce příštího roku bude mít červenou kartu každý, kdo chce v Praze pravidelně jezdit hromadnou dopravou. Ne každý ale za svou Opencard zaplatí stejně. Už nyní jsou k dispozici dva druhy cestovního dokladu - s nižší a vyšší ochranou osobních údajů a také ovšem s rozdílnou cenou jízdného.

Zatímco se nejrůznější sdružení bojí o osobní údaje cestujících a finančního znevýhodnění pasažérů, kteří chrání své soukromí, magistrát pracuje na třetím druhu karty. Ta by měla skloubit přednosti svých předchůdkyň a jak věří sdružení Iuridicum remedium, lépe ochránit osobní informace pasažérů

„Nová karta, která je ve vývoji, má zatím pracovní název anonymní personalizovaná. Byla by to karta na jméno i s osobní fotkou. Po vydání této Opencard zákazníkovi bychom ovšem získaná data o něm skartovali," vysvětlil redakci mluvčí Opencard Martin Opatrný.

Chce po vás obuvník adresu?

Již nyní může zákazník při koupi Opencard poskytování svých personálií předejít, ale zaplatí za to. Při koupi jízdného na jeden rok 1350 korun. Sdružení ochrany spotřebitelů proto mluví o zneužívání dominantního postavení na trhu.

„Pokud chcete jezdit, musíte si Opencard koupit a tudíž poskytnout své osobní údaje. V druhém případě je to jako koupit si boty a místo tisícovky zaplatit dva tisíce jen proto, že nechcete vyplnit dotazník s otázkami na vaše bydliště," řekl serveru ParlamentníListy mluvčí sdružení Jan Votočka.

Nová „generace" Opencard by zřejmě mohla ochránce spotřebitelů uklidnit. Pražané by totiž přeci jen mohli cestovat, aniž by museli odevzdat osobní údaje, nebo si za soukromí připlácet.

Iuridicum remedium iniciativu města chválí, zároveň si ale na výsledek práce, kterou vedení Prahy uložilo radnímu Milanu Richterovi, počká. „Upřímně doufáme, že nyní uložená prováděcí studie doporučí zavést novou Opencard a není jen manévrem, jak celou věc smést ze stolu," uvedl právník spolku Jan Vobořil.

Na město tlačil i Úřad na ochranu osobních údajů. Obrátily se na něj totiž sdružení s podezřením, že magistrát bude s databází klientů „kšeftovat". Podle Opatrného už ale na ochraně osobních údajů „není co zlepšovat." „Žádným firmám, které se podílejí na funkcionalitách, data poskytnuta samozřejmě nebudou," vyloučil jedno z podezření mluvčí.

Opatrný: Platíte za druh karty, ne za soukromí

Rozdíl ve stávajících dvou modelech spočívá nejen v ceně a ne-anonymitě, ale také v nastavení funkcionalit. Anonymní karta neobsahuje osobní údaje a je tudíž přenosná, třeba v rodině či firmě. Nelze ji ale - na rozdíl od standardní Opencard - použít jako legitimaci v městské knihovně.

„Jízdné na ní je dražší, protože, jak vidíte, ta karta je programována jinak", vysvětlil Opatrný. Dodal také, že o „anonymní" verzi karty je mezi Pražany hodně malý zájem. Připlatilo si za ni pouze asi deset procent všech držitelů opencard, kterých je nyní přes 420 tisíc.

Červených karet bude mezi cestujícími rychle přibývat. Poslední kupon na papírovou legitimaci totiž vydá dopravní podnik 14. listopadu, se zrušením kuponů pro studenty vysokých škol čeká do příštího roku.

Zda si už na podzim budou moci zájemci pořídit „anonymní personalisovanou" Opencard, není jisté. Stejně jako zatím není jisté, jak bude tato novinka ve výsledku vypadat.


Čtěte také:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Černý

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…