Nepopulární program TOP 09: Propouštění či nižší sociální dávky

30.03.2010 13:49

V úterý představený program TOP 09 nebude populární. Strana hodlá šetřit na mzdách státních zaměstnanců, sociálních dávkách i důchodech. Zruší většinu výjimek, zvýší spoluúčast pacientů či zavede školné.

Nepopulární program TOP 09: Propouštění či nižší sociální dávky

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg otevřeně přiznává: "Říkáme pravdu, víme, že to vzbudí pohoršení."

Program TOP 09 je zpracován ve formě programového prohlášení vlády. Zároveň TOP 09 zveřejnila čtyři podmínky pro svou účast ve vládě. Pokud by je prý nemohla naplnit, pak bude v opozici.

Čtěte také:
Program čtou jen ti, co jej píší a pár novinářů, míní kníže 

Dokument je podobně jako programy dalších stran ve většině bodů spíše obecný. Už teď je však patrné, že jde o text, který se snaží omezovat rozsah sociálního státu a posilovat působnost soukromého sektoru.

Server ParlamentniListy.cz Vám přináší výběr změn, ke kterým může dojít, pokud TOP 09 po květnových volbách usedne ve vládě.

Propouštění státních zaměstnanců či konec tabulkových platů

Velké změny čekají lidi placené ze státního rozpočtu. TOP 09 hodlá na tři roky snížit objem takto vyplácených mezd o 10 procent. Podle Miroslava Kalouska ale "snížení objemu mezd neznamená snížení platů".

Úspor má být docíleno zrušením tabulkových platů. "Vzdělání a výkon mají být oceněny více než odseděné roky," dodává Kalousek. Také se bude propouštět.

O 10 procent klesnou i platy ústavních činitelů. Jedinou výjimkou jsou učitelé, těch se desetiprocentní škrty týkat nemají. Program TOP 09 v této souvislosti uvádí změny v tarifních platech ve školství. Podobně jako u jiných státních zaměstnanců má být upřednostněn výkon před zkušeností, konkrétněji změny platů učitelů v programu zatím popsány nejsou.

Snižování sociálních dávek, konec porodného, šetření na důchodech

TOP 09 plánuje rovněž o 10 procent snížit všechny sociální dávky. Výjimkou jsou mateřské a příspěvky na pěstounskou péči, které zůstanou zachovány ve stávající výši.

Skončí porodné a pohřebné.

Pro rok 2011 TOP 09 nepočítá s valorizací důchodů, ty tak zůstanou navzdory inflaci stejné jako v roce 2010. Pro další léta už se s valorizací počítá.

Rušení daňových výjimek

Zrušena má být většina výjimek - kromě podpory vědy a výzkumu, rodin s dětmi, úcty k bydlení, vzdělávání, stáří či slabým a potřebným.

Konec dědické a darovací daně či daně z převodu nemovistostí.

Důchodová reforma s opt-outem

TOP 09 hodlá prosadit důchodovou reformu. Součástí je zavedení takzvaného vícesložkového systému. V rámci něho se občan bude moci rozhodnout pro to, že na důchodové pojištění odvede státu méně, ale současně s tím bude muset část prostředků hradit na takzvaný kapitalizační účet.

Tento systém nazývaný opt-out je častým předmětem kritiky opozice. Kalousek odmítá, že by šlo o privatizaci důchodového systému. "Je to velmi blízko švédskému systému," dodává s odkazem na zemi, která je známá velkou rozvinutostí sociální politiky.

Zvyšování spoluúčasti pacientů

Ve zdravotnictví TOP 09 hodlá zvyšovat spoluúčast pacientů. Ze současných 14 procent tempem 3 procenta ročně až na hranici kolem 25 procent.

V praxi to znamená, že občané budou více platit například za léčení některých běžných chorob či u zubního lékaře. TOP 09 podle svého zdravotnického experta, bývalého ministra zdravotnictví na Slovensku Karla Zajace, odmítá, že by to bylo asociální.

Občan se prý například bude moci rozhodnout, zda se chce nechat očkovat proti chřipce. Platit za léčbu bude tehdy, pokud se nenechá naočkovat. Pakliže bude očkován a přesto onemocní, léčbu má hradit dál zdravotní pojištění.

Boj proti korupci

Pomoci v boji s korupcí mají následující změny. Informace o veřejných zakázkách mají být veřejně dostupné. Veřejný sektor nebude smět uzavírat smlouvy se společnostmi s neprůhlednou vlastnickou strukturou.

Upředňostňovány pak mají být elektronické aukce, které hodlají veřejné instituce využívat vždy, když to bude možné.

Zavedení školného a systému stipendií

Změny potká také školství. Na vysokých školách má být zavedeno školné. "Dnes nemáme bezplatné vzdělávání," odmítá Kalousek, že by školné zhoršilo dostupnost studia. Školné má odradit ty, "co si hoví v sociálním statusu studenta, ale přitom nemají úmysl vystudovat."

Aby zabránila sociální nespravedlnosti, hodlá prý TOP 09 zavedení školného doprovodit systémem stipendií a půjček.

Foto: Mediafax

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Leinert

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…