Nevěřte novým agenturám, ale těm zavedeným, varuje politolog

11.05.2010 17:00

Občanští demokraté by podle volebního modelu Median naposledy porazili sociální demokraty v listopadu 2009. Agentura CVVM by jim však vítěztví naposledy přisoudila v červnu 2009.

Nevěřte novým agenturám, ale těm zavedeným, varuje politolog

Podle agentury Median by podle dubnového volebního modelu, kam se započítávají pouze ti, co by šli k volbám a vědí, koho by volili, vyhrála ČSSD s 26,2 procenty hlasů. Následovala by ODS s 19 procenty hlasů.

Největší překvapení by ale podle Medianu byla Strana práv občanů Zemanovci, která by získala 6,8 procenta hlasů. Přitom konkurenční CVVM by v dubnu podle volebního modelu přisoudila straně Miloše Zemana pouze 3 procenta hlasů.

Podle politologa Jana Bureše by lidé, média i politici měli být ve srovnávání různých agentur velmi opatrní. "Nevidím pod pokličku agenturám, ale je třeba si všímat počtu respondentů a těch by pro ČR mělo být alespoň tisíc," řekl ParlamentnimListum.cz Bureš. To Median i CVVM ve svých výzkumech splňují.

Související:
Zeman míří do sněmovny, uvedl Median

Efekt sněhové koule

Podle něj však malé strany u voleb většinou získají méně hlasů, než kolik volební modely uvádějí. Nazapočítávají totiž nerozhodnuté voliče, kteří na poslední chvíli se rozhodnou k volbám jít. Ti se pak většinou rozhodnou pro velkou stranu.

Median v září 2009 a v listopadu 2009 přisoudil vítězství ODS. V září by ODS porazila ČSSD s 30,7 procenty hlasů, druhá ČSSD by získala 27,6 procenta hlasů. A pak také v listopadu minulého roku, kdy by občanští demokraté podle volebního modelu dostali 29,5 procenta oproti ČSSD, jež by získala 27,1 procento hlasů. Přitom CVVM by vítězství ODS naposledy přisoudila ODS v červnu 2009 se ziskem 35 procent.

Podle CVVM by však ODS od září 2009 ani jednou na vítězství nedosáhla. V září by porazila ČSSD ODS o 3,5 procenta a v listopadu pak dokonce o 8 procent.

Bureš tvrdí, že jsou takovéto odchylky běžné. On sám by doporučoval věřit agenturám, které se stranickými preferencemi zabývají dlouhodobě. Jmenoval tak právě CVVM, které spadá pod Sociologický ústav Akademie věd.

Podle Medianu by se od září 2009 do sněmovny také vždy dostala KDU-ČSL, kdy by ji v září dalo hlas 6,8 procenta voličů a v dubnu 2010 pak 7,5 procenta voličů. Podle CVVM by však lidovci na pětiprocentní hranici nedosáhli v prosinci, březnu i dubnu, kdy by je volilo 4 procenta lidí.

Věci veřejné by se podle Medianu poprvé dostaly do sněmovny v únoru se ziskem 5,2 procenta. O měsíc dříve jim Median přisoudil jen 2,4 procenta. Rovněž CVVM jim v únoru přisoudilo 6 procent hlasů ve volebním modelu, o měsíc dříve pak 4 procenta.

Strana práv občanů Zemanovci pak u CVVM mezi lednem, kdy ji agentura uvedla poprvé se ziskem 1,5 procenta, vyšplhala na březnové a dubnové 3 procenta. U Medianu pak Zemanovci vylétli od března do dubna o 3,8 procenta na dubnových 6,8 procent.

Foto: Hans Štembera
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…