Odbojář Penc: Cibulka byl statečný člověk, ale neustál tlak a zbláznil se

05.03.2014 22:10

JINÝMA OČIMA Čtvery odbory, výkony pod psa, propaganda příživníků a bývalých svazáků. Tak líčí práci bývalých, ale i některých současných zaměstnanců Ústavu pro studium totalitních režimů bývalý disident Stanislav Penc, jenž se stal, nyní i na papíře, asi nejmladším účastníkem odboje proti komunismu. Současné vedení protitotalitního ústavu naopak hodnotí pozitivně.

Odbojář Penc: Cibulka byl statečný člověk, ale neustál tlak a zbláznil se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Penc

„O potvrzení účasti v třetím odboji jsem si zažádal kvůli dvěma osobám. Kvůli oběti komunistického režimu Naděždě Kavalírové, která si mě několikrát vzala do úst. Chápu, že tento režim byl strašný také kvůli tomu, že byl schopen zavřít i lidi loajální režimu, jímž byla. Žila totiž s komunistickým právníkem, co dělal na ministerstvu spravedlnosti. Odbojem proti komunismu se nezabývala. Stejně i Pavel Žáček byl nomenklaturní kádr v osmdesátých letech, a kdyby nedošlo k převratu, vstoupí do komunistické strany a dělal by kariéru,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz Stanislav Penc. Nedávno získal osvědčení, že byl účastníkem odboje a odporu proti komunismu.

O zklamání z obrany

Ostatně s bývalým ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Žáčkem a předsedkyní Konfederace politických vězňů České republiky Kavalírovou vede Penc občas vypjatou polemiku dlouhá léta. Ani jeden z nich se však k nařčení pro ParlamentníListy.cz nikdy nevyjádřil. Zažádáním o osvědčení účastníka třetího odboje chtěl navíc, jak sám říká, prověřit práci odboru pro válečné veterány ministerstva obrany, který ve spolupráci s Archivem bezpečnostních složek (ABS), popřípadě i s ÚSTR a dalšími vědeckými institucemi, dokument vydává. A byl prý velmi zklamán.

„Zjistil jsem, že je to velice tristní. Na institutu ministerstva obrany dělají lidé, co se v novodobých dějinách vůbec nevyznají. To je pro mě velkým zklamáním. Časové prodlení, které se při tom nabírá, je způsobeno tím, že si ti lidé nedokáží rozložit práci. Nejprve vyzvou ABS, a když jim po několika měsících odpoví, vyzvou další instituci, čímž se vše prodlužuje. Normálně uvažující člověk, a nemusí mít ani vzdělání, by vyzval všechny spolupracující instituce najednou a během krátké doby, i kdyby trvala tři měsíce, se mu všechny informace shromáždí. Následně je může zpracovat. Já jsem s největší pravděpodobností nejmladší. Nicméně si vezměte, že ty žádosti podávají lidé, kterým je osmdesát až devadesát let. Kvůli věku se někteří z nich dobrozdání nemusí dožít. Jde o ukázku, jak na odboru dělá nespočet lidí, co se tam hezky živí a vše prodlužují. Kdybyste si rozložil práci stejně jako oni, tak byste redaktorem nebyl ani dva dny. To by vás rovnou vyhodili,“ sdělil.

O odborářích v ÚSTR

Sdělovací prostředky podle něj nejsou schopné informovat o dění v ÚSTR pravdivě. „Bývalá Rada ÚSTR jednala naprosto nedemokraticky, ale nikomu to nevadilo. Byl v ní třeba dnešní předseda ODS Petr Fiala a Rada byla velmi uzavřená. Její zápisy nebyly zveřejňované. Když jsem požádal o nahrávky, byly smazány a sami si to odhlasovali. Když se Rada obměnila, hned zveřejnila svá jednání všem a dělá to tak pořád. Chlapci a děvčata z SSM současnému vedení ÚSTR vyčítají, že zaměstnává komunisty. Myslí tím třeba historika Viléma Prečana. Člověka, co odtud emigroval po roce 1968. V rámci KSČ byl v šedesátých letech v historické komisi, která zveřejnila Černou knihu komunismu a umožnila rehabilitaci lidí z padesátých let. Založil dokumentační středisko v zahraničí. Po revoluci založil Ústav soudobých dějin při AVČR, který pracuje dodnes a kvalitněji než ÚSTR. Tak nevím,co mu vyčítají,“ podotýká Penc.

Jako badatel prý v současnosti, na rozdíl od minulého vedení ÚSTR, nemá problémy se dostat během krátké doby k různým materiálům. „Teď jsem začal studovat materiály týkající se undergroundu. A co týden dostávám pětadvacet svazků buď v elektronické či papírové podobě. Dříve jsem se k nim dostal až po dvou, třech měsících. Jako badatel jsem spokojený. Komunikace s vedením probíhá dobře. Neříkám, že je vše v pořádku, ale brzdí to tam starý kádry. Jsou tam například čtyři odborové svazy, což nemá ani Škodovka Mladá Boleslav. Každý lempl si tam založí odbory, protože zde platí zákony, že odborář nemůže být vyhozen z práce. Tahle parta příživníků ale nevykoná skoro žádnou práci. Třeba Pavel Žáček byl v ÚSTR veden jako ředitel i jako badatel. Měl na starosti strukturu státní bezpečnosti. Pět let za to bral peníze a o struktuře státní bezpečnosti se i dnes houby dozvíme. František Stárek Čuňas napsal o undergroundu třeba knihu Baráky. Souostroví svobody. S historií ale nemá nic společného, jde o vyprávění lidí. To je samozřejmě zajímavé, ale nejde o vědeckou publikaci. Vznikla údajně za osm let práce. A když to někdo řekne nahlas, tak je označen za komunistu, který zamezuje bádání. A všichni novináři na to kývají,“ podotýká. Ostatně ani František Stárek Čuňas oslovení ParlamentníchListů.cz k rozhovoru nevyslyšel.

O peripetiích s ÚDV

Na Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) dokonce podal stížnost. „Nyní je to na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). I na ÚDV pracoval Pavel Žáček a vyvezl některé svazky do USA. Zeptal jsem se ÚDV na ztracené věci a co udělali s mým podnětem po pěti letech. Oni mě chtěli vyslýchat kvůli témuž. Přestože jsem se z výslechu omluvil, požádali policii v Kopidlně, aby mě zadržela. Druhý den sem poslali policejní patrolu z Prahy. V Kopidlnu jsem pak podal vysvětlení a rovnou i stížnost na GIBS, kde se to řeší. Doufám, že je potrestají. A takhle se tady vypořádáváme s minulostí,“ stěžuje si pro ParlamentníListy.cz.

Penc zveřejnil databázi EZO, tedy evidence zájmových osob, asi 770 tisíc jmen lidí, o které měla komunistická moc zájem. Nicméně srovnávání s Cibulkovými seznamy odmítá. „Cibulka zveřejnil databázi, co byla vytvořena pro parlamentní komisi vyšetřování událostí 17. listopadu, kterou okleštil o maminku a pár kamarádů. Místo toho, aby věcně argumentoval, tak se z toho zbláznil. Nechci být spojován s Petrem Cibulkou. Na rozdíl od něj si nemyslím, že by se záznamy měly brát doslova, protože StB byla zločineckou organizací. Cibulky mi je líto, protože si odseděl spoustu let v kriminále, byl to statečný a skvělý člověk, ale zbláznil se. Neustál ten tlak,“ podotýká Stanislav Penc, jenž se nyní může vytasit osvědčením, že byl účastníkem odboje a odporu proti komunismu. V roce 1988 byl trestně stíhán za distribuci letáků na připomenutí dvacátého výročí okupace Československa a v lednu 1989 byl spolu s dalšími disidenty zatčen a odsouzen za položení květin k soše svatého Václava v Praze k uctění památky Jana Palacha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…