Peake měkne, uvažuje o setrvání ve vládě. A říká, jak to bylo s obranou

28.12.2012 7:16

Obsáhlý rozhovor s předsedkyní strany LIDEM Karolínou Peake v Hospodářských novinách ukázal nejen názory čerstvě odvolané ministryně obrany na vedení resortu, ale například i její úvahy o možnostech dalšího vývoje koaliční spolupráce. Z nich mimo jiné vyplývá, že strana LIDEM rozhodně nepovažuje avizované podání ministerských demisí k 10. lednu za definitivní.

Peake měkne, uvažuje o setrvání ve vládě. A říká, jak to bylo s obranou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake

Anketa

Co se v lednu stane s Nečasovou vládou?

hlasovalo: 1994 lidí

„Já osobně i strana se LIDEM se cítíme premiérem podvedeni. Dokonce podvedeni na třetí,“ uvedla Peake v rozhovoru pro Hospodářské noviny. „Takže je lákavé prásknout dveřmi a říci: Strčte si tu vládu za klobouk,“ dodává vicepremiérka. Jenže to se prý lehce dělá ve firmě, ale něco jiného je správa státu, na kterém navíc Karolíně Peake záleží. „Tak uvažuji, jestli opravdu chci, aby hlavní hybnou silou byl Josef Dobeš a jemu podobní,“ říká předsedkyně strany LIDEM.

„Můžeme buď odejít, a zůstane nám nálepka těch, kdo rozbili vládu a pomohli parlamentní galérce, nebo dokonce umožnili vládu ČSSD a komunistů,“ hodnotí vyhlídky své strany v případě odchodu z vlády. „Nebo neodejdeme, a skončíme s nálepkou těch, kteří ohnuli záda a nechali se pro koryta ponížit,“ nabízí druhou možnost. Mezi těmito dvěma těžkými volbami se však prý musí rozhodnout stranické předsednictvo a Peake sama nechce jeho rozhodnutí předjímat.

V rozhovoru rovněž naznačila, že asi nebyla příliš po chuti prezidentovi Klausovi, což může souviset s překvapivou rychlostí jejího odvolání. „Václav Klaus se na mě mračí už od doby, kdy jsem odešla z VV. To se mu nelíbilo,“ naznačila vicepremiérka.

Snažila se rovněž obhájit své kroky během osmidenního působení na ministerstvu, zejména výměnu několika vysokých ministerských úředníků. „Měla jsem velkou obavu, abych nedopadla jako Vlasta Parkanová. Ta si neoznačkovala včas svou pozici a potom byla loutkovou ministryní,“ zavzpomínala na bývalou ministryni obrany.

„Představa, že tam budu pro okrasu a za mými zády se budou dít věci, do kterých pak budu namočena, podobně jako se to stalo Vlastě Parkanové v kauze letadel Casa, byla pro mě nepřijatelná,“ dodala Peake rozhodně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…