Petice proti rasové a náboženské nesnášenlivosti

19.01.2012 20:00

Petice reagující na výroky muslimského kazatele Lukáše Větrovce o zabíjení Židů muslimy (www.islamarchiv.lukaslhotan.cz), pronesené v brněnské mešitě, bude vyhlášena v Brně dne 22. ledna 2012 v 16.00 hodin na veřejné debatě „Izrael a my“.

Petice proti rasové a náboženské nesnášenlivosti
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Akce se koná v sále B. Bakaly na Žerotínově náměstí od 15.00 hodin a zúčastní se jí J. E. Jaakov Levy, velvyslanec Státu Izrael v ČR. Organizátorem je Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém (ICEJ ČR) ve spolupráci s Židovskou obcí Brno, pod záštitou předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Miroslavy Němcové.

Svou podporu petice již potvrdili některé známé osobnosti. Mezi nimi je brněnský primátor Roman Onderka, který se kvůli své zahraniční cestě akce osobně zúčastnit nemůže. Petici však podepíše v předstihu jako první a na shromáždění bude přečteno jeho poselství. Dále petici podpořili arcibiskup Dominik Duka, synodní senior Českobratrské církve evangelické Joel Ruml, místopředsedkyně petičního výboru PS PČR Hana Orgoníková, 1. místopředseda Senátu PČR Přemysl Sobotka, primátor Prahy Bohuslav Svoboda, houslový virtuos Václav Hudeček a další.

Petice ICEJ ČR proti rasové a náboženské nesnášenlivosti  požaduje „důsledné prošetření již podaných trestních oznámení“ a podporuje „přezkoumání činnosti odpovědných islámských institucí“ z hlediska zákona o náboženských společnostech. Existuje důvodné podezření, že výroky pana Lukáše Větrovce naplňují podstatu trestních činů Hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení, Podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a Násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci.

Arabský originál Větrovcovy promluvy pochází z oblasti Blízkého východu – právě tamní aktuální situace je tématem brněnské veřejné debaty „Izrael a my“, na které bude petice s dalším textem zveřejněna. Programu se zúčastní Dr. Petr Suchý (Katedra mezinárodních vztahů a evropských studií Fakulty sociálních studií MU Brno), Pavel Fried, předseda Židovské obce Brno a J. E. Jaakov Levy, velvyslanec Státu Izrael v ČR a další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: petice, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…