Petr Meduna: Proč vadí přítomnost ruské armády u hranic s Ukrajinou?

18.08.2014 12:47

Jako papoušek opakují, aby Rusko stáhlo své vojenské jednotky z blízkosti hranic s Ukrajinou. Proč by tak mělo činit? Nepohybuje se snad armáda po státním území Ruska, jež má povinnost chránit? Tak jako armáda kteréhokoli státu.

Petr Meduna: Proč vadí přítomnost ruské armády u hranic s Ukrajinou?
Foto: red
Popisek: Rusko

Na druhé straně hraniční čáry přitom probíhají boje mezi silami Kyjeva a domobranci Doněcké a Luhanské lidové republiky. Důležité přitom je, že na straně kyjevských sil nebojuje pouze armáda či sice podivná - zákonem ovšem ustavená - Národní garda. Horší ovšem je, že do bojů se zapojují různé bataliony, ať již složené z fašistů z Pravého sektoru a různých kriminálníků nebo oddíly ukrajinských oligarchů, kteří při zachování obou lidových republik přijdou o zpravidla nakradené majetky. Nikdo neví, co se na hranicích může odehrát. Incident se může odehrát i náhodně, když armádní jednotky jednají chaoticky bez vzájemného spojení, což je oficiální taktiky proti úniku informací. Ještě nebezpečnější jsou ovšem bandy Pravého sektoru, jak už je dokonce nazval i ukrajinský ministr vnitra. Podtrhněme, že již na Majdanu Jaroše a spol. opoziční politici nezvládli. Bandy mohou překročit hranici a z vůle svých extrémních vůdců i řadových členů se pokusit vyvolat konflikt s Ruskem. Nebo k tomu dokonce mohou být vedeni někým, komu na konfliktu záleží.

V podstatě nezabezpečená hranice je tak velkým bezpečnostním rizikem. Stejně jako nikdo neprotestuje proti stahování amerických ozbrojených sil k hranici USA s Mexikem, jinak dokonce chráněné plotem proti nežádoucím imigrantům, neměl by halasně povykovat na Moskvu.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vasevec.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…