Prezident je buzna, kalhoty dolů. Čtěte, pokud vás štve kopání do Klause

07.03.2013 15:27

Odchod Václava Klause po deseti letech z funkce prezidenta České republiky neprovázejí žádné ódy ani chvalozpěvy. Naopak během jeho posledního dne v úřadu zaznívá spíše kritika a pokusy o zesměšnění a ponížení dosluhující hlavy státu. Nad touto atmosférou se zamýšlí spojenec Boris Šťastný, politický odpůrce Jiří Paroubek a mediální odborník Jiří Mikeš.

Prezident je buzna, kalhoty dolů. Čtěte, pokud vás štve kopání do Klause
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odcházející prezident Václav Klaus naposledy navštívil zasedání vlády

Poslední den dlouhých deseti let v úřadu prezidenta se v žádnou oslavu Václava Klause neproměnil. Celostátní deníky na svých titulních stranách odchod hlavy státu zcela pominuly, uvnitř se většinou nesly komentáře v negativním duchu. Podobně působí i na dnešek naplánované akce, happeningy či koncerty, jejichž účastníci se netají tím, že odchod Václava Klause z funkce prezidenta vítají. První z nich už odstartovaly na Hradčanském náměstí.

„Je tu koncentrovaná snaha dosáhnout toho, aby byl Václav Klaus marginalizován a dostal se do pozice člověka, pro něhož už není návratu na politickou scénu. Strach z jeho návratu do aktivní politiky po skončení prezidentského mandátu je opravdu mimořádný. Média si to vyhodnotila, že útočit ještě více na Václava Klause v poslední den jeho prezidentování by bylo kontaproduktivní, a tak tuto skutečnost na titulních stranách pominula a kritizuje ho až někde na dalších stránkách,“ říká pro ParlamentníListy.cz poslanec ODS Boris Šťastný, tradiční Klausův spojenec.

Přízni novin se Václav Klaus většinou netěšil

Postup celostátních deníků, pro něž poslední den Václava Klause na Hradě nebyl důvodem k zařazení na titulní strany, překvapil i prezidentova politického protivníka Jiřího Paroubka. „Přes všechny výhrady, které k Václavu Klausovi mám a v dobách jeho slávy jsem s ním proto vedl politický souboj, bych považoval za slušné něco takového připomenout. Ale to, že česká média nejsou slušná, je známá věc,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz expremiér a nynější předseda NS-LEV21 Jiří Paroubek.

„Každopádně by si to pan prezident zasloužil, aby se na titulní straně celostátních deníků objevilo, že to je dnes jeho poslední den ve funkci. Jen to svědčí o úrovni žurnalistiky u nás. Noviny většinou byly proti Václavu Klausovi, takže z tohoto pohledu to zas tolik nepřekvapuje, protože se jejich přízni zrovna netěšil,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Jiří Mikeš, který sice přiznává, že se o tom v posledních dnech mluvilo i psalo dost, takže lidé vědí, že odchází, nicméně minimálně ze slušnosti by něco takového očekával.

Prezidentova spojence média přestala kontaktovat

Václava Klause na odchodu z Hradu provázejí většinou poměrně negativní komentáře. „On se nikdy nechoval podle toho, aby mu média tleskala. Ale kdyby nebylo amnestie, kterou mu nejvíce vyčítají, tak by médiamágové vymysleli něco jiného. Poznal jsem to i sám na sobě. Zatímco dřív mi novináři volali a ptali se na můj názor, tak teď jako by o něj nestáli, aby snad náhodou nebyl větší prostor na obhajobu Klausových postojů či kroků. Některá média mě zřejmě přestala kontaktovat právě z obavy, že bych tu kampaň mohl vyvažovat,“ domnívá se Boris Šťastný.

„Samozřejmě že druhý článek amnestie je jako téma kritiky naprosto v pořádku, protože k tomu skutečně nemělo dojít, to zkazilo jakýkoli jeho pozitivní obraz. Spíš mě překvapuje ta povrchnost a nenávistnost útoků, často osobních vůči Václavu Klausovi a jeho rodině. Myslím si, že ta kritika jde z takových tradičních kruhů pravdy a lásky a byla znásobena Klausovým postojem na podporu Miloše Zemana v prezidentské volbě,“ podotýká bývalý předseda vlády Jiří Paroubek.

Vyhraněnost mohla být dána i tím, že nebyl tak obletovaný jako Havel

Ačkoli sám se k žádným útokům nepřipojil, k Václavu Klausovi má velmi kritický postoj. „Způsobil to, že se země vyvíjí špatným směrem. V ekonomické oblasti ´odkojil´ celou generaci pravicových politiků, kteří připravují cestu naší země, která rozhodně není cestou k modernitě. Jejich uvažování nestačí na nic většího, nesledují moderní světové trendy, a to bohužel vychází z uvažování Václava Klause. Ale zase na druhé straně to je ohromně pracovitý člověk, politik, který něco odpracoval, a takhle by k němu asi měli všichni přistupovat,“ tvrdí Jiří Paroubek.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

„Když se podíváte, jak psaly noviny o předcházejícím prezidentovi Václavu Havlovi, tak je zřejmé, že novináři jsou většinou tzv. pravdoláskaři. A Václav Klaus byl tvrdý, racionální ekonom, někdy až moc vyhraněný, třeba s životním prostředím. Ale to mohlo být vyvoláno i tím, že si ho novináři zas až tak nevšímali ve srovnání s předcházejícím prezidentem,“ vysvětluje Jiří Mikeš další příčiny toho, proč komentáře ke Klausovu loučení s Hradem vyznívají negativně.

Happeningy ani urážky Václava Klause nezlomí, spíš naopak

Kromě politických odpůrců i komentátorů si ale konec Václava Klause jako prezidenta plánují „užít“ lidé při nejrůznějších akcích v podobě happeningů, koncertů a podobně. V rámci koncertu Good bye Klaus dnes v pražské Lucerně zahraje kapela Visací zámek píseň Prezident, kde si užívá to, že veřejnosti opakovaně sděluje, že „prezident je buzna“ (VÍCE ZDE). Na Hradčanském náměstí se v rámci happeningu koná slavnostní kladení narcisek propisek, na Václavské náměstí se chystají Klausovi odpůrci v rámci akce „stažených kalhot“.

„Jen tak dál. Jak znám prezidenta Václava Klause, tak to je něco, co ho nezlomí. To není projev radosti, že odchází Václav Klaus z pozice prezidenta. To je projev strachu z toho, co bude následovat, co bude Václav Klaus dělat. Za normálních okolností, když někdo odchází, tak ho necháte v klidu odejít. Ale jak se bojí toho, že Václav Klaus se teď bude vyjadřovat daleko razantněji a politiků jeho formátu tu moc není, tak potřebují udělat všechno pro to, aby ho pokořili, ponížili a zesměšnili,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Boris Šťastný.

Odcházející prezident není první ani poslední, kdo to schytává

„Jsou to často lidé, kteří mu skákali šipky do pozadí, kteří proti jeho výstřednostem nikdy neprotestovali a teď se chovají takhle uboze a urážlivě. Měli by si uvědomit, že když už ne Václav Klaus, tak prezidentský úřad by si určitou úctu zasloužil. Je to zvyk jisté části společnosti, která sama sebe omylem považuje za společenskou elitu, a takhle se chová. Takže Václav Klaus určitě není první ani poslední, kdo to zažil,“ myslí si Jiří Paroubek, jenž v čele ČSSD čelil před volbami 2006 a 2010 hodně nevybíravým útokům.

Také mediální odborník Jiří Mikeš by raději viděl, kdyby ta část společnosti oslavující Václava Havla a v přímé prezidentské volbě podporující Karla Schwarzenberga dokázala být víc nad věcí. „Tohle je ponižující a chtějí tím Klause znemožnit. Svým způsobem si chtějí kopnout do umírajícího koně a svědčí to o morálním úpadku, který tu u nás je. I když tady byly šílené tunely, tak v jiných postkomunistických zemích by většinou byli lidé rádi, kdyby to u nich bylo jako u nás. Takže tohle si Klaus nezasloužil,“ míní Jiří Mikeš.

Václav Klaus zůstal bílou vránou, kterou byl už za studií

Za problém Václava Klause považuje, že je namyšlený. „Já ho znám ze studií na VŠE, byl o rok výš, byl lepší student, než jsme byli my ostatní, a trošku nám to dával najevo. Vždy čněl nad ostatními a byl tak vynikající student, že se ho mnohdy i učitelé báli zkoušet. Protože zatímco my jsme chodili na pivo a za holkama, tak on studoval a četl a byl tak trochu bílou vránou. A tou bílou vránou zůstal,“ dodává pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Jiří Mikeš.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…