Primátor podle přání Pražanů? Reedová a Černochová. Bém ne

09.06.2010 10:56

Agentura SANEP zjišťovala, kdo by měl podle mínění obyvatel Prahy vést hlavní město. Nejenže chtějí lidé vidět v křesle primátora ženu, ale vědí i jakou. První místo získala současná zastupitelka za Věci veřejné Markéta Reedová. Bém skončil až na šesté příčce.

Primátor podle přání Pražanů? Reedová a Černochová. Bém ne

Celkem 18,6 procenta lidí si myslí, že zastupitelka Markéta Reedová by byla tou správnou ženou na pražské radnici. Přízeň si vysloužila kvůli ostré kritice projektu Opencard a primátora Pavla Béma.

Druhé místo v průzkumu obsadila se ziskem 12,9 procenta hlasů starostka Prahy 2 a nově zvolená poslankyně za ODS Jana Černochová.

„Velké sympatie Pražanů ve prospěch Markéty Reedové a Jany Černochové dávají velké šance jedné z těchto kandidátek být historicky první primátorkou hl. města Prahy. Že je zájem o ženy v politice, ostatně ukázaly i květnové volby do Poslanecké sněmovny, po nichž do poslaneckých lavic usedl dosud největší počet zástupkyň něžného pohlaví," zmínil k těmto dvěma dámám SANEP.

O třetí a čtvrtou příčku se dělí ODS a ČSSD

Třetí příčku v průzkumu už ale obsadil opět muž - současný starosta Prahy 6 a poslanec ODS Tomáš Chalupa, kterého by si přálo ve vedení pražského magistrátu 11,5 procenta dotázaných Pražanů.

Pravděpodobný kandidát na primátorský post za TOP 09, poslanec František Laudát, obsadil až čtvrté místo, byť se ztrátou pouhé jedné desetiny procentního bodu za Tomášem Chalupou. Nasbíral od lidí 11,4 procenta hlasů. Jako pátý by u lidí uspěl sociálnědemokratický zastupitel a nově zvolený zákonodárce Petr Hulínský. Získal  10,1procenta. Procent lidí

Béma si nepřeje v úřadu 73 procent lidí

Poměrně velkým překvapením je, že dosavadní primátor Pavel Bém skončil až na šestém místě skončil s 4,1 procenty. „Ten by však měl podle názoru v souhrnu 73 procent dotázaných Pražanů již nyní rezignovat na primátorský post," uvedla agentura.

Nejméně přijatelnými kandidáty na post primátora jsou pro Pražany nynější náměstek primátora a úřadující šéf pražské ODS Pavel Klega (2,4 procenta) společně se svým stranickým kolegou a rovněž náměstkem primátora Béma, Rudolfem Blažkem, který získal pouze 1,9 procenta hlasů.

SZ by asi s kandidátem neuspěla

Někoho jiného než osm nabízených možných kandidátů by volilo 11,5 procenta dotázaných, mezi nimiž dominují voliči Strany zelených (SZ).

 „Vzhledem k volebnímu debaklu Strany zelených, která se po květnových volbách již do Poslanecké sněmovny nedostala, je tak i velice nepravděpodobné, že by tato strana mohla v nadcházejících podzimních volbách uspět se svým případným kandidátem na primátorský post," dodal SANEP.

Foto: Hans Štembera

Také čtěte:

Reedová jde do vedení Věcí veřejných. Po čekací lhůtě

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…