Průzkum, který postraší vládu: Česko na úrovni bankrotujících zemí

02.01.2013 6:32

Naše země kráčí špatným směrem. Podle průzkumu Eurobarometru si to myslí rekordních 75 % Čechů. O něco hůř jsou na tom už jen bankrotující země jako Španělsko či Řecko. Soud politologa Zdeňka Zbořila je jasný, totální ztráta důvěry v politiky způsobená nekonečnými aférami a vládními krizemi.

Průzkum, který postraší vládu: Česko na úrovni bankrotujících zemí
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

Agentura EU pro výzkum veřejného mínění Eurobarometr se v členských státech v rámci velkého průzkumu ptala i na otázku, zda vývoj v dané zemi jde správným, či špatným směrem. Výsledky České republiky nejsou vůbec povzbudivé, pohybujeme se až na samém konci žebříčku ve společnosti krachujících zemí s obrovským zadlužením a nezaměstnaností. Nespokojenost dosahuje desítkek procent.

Průměr v celé Evropské unii je 56 % pro špatný vývoj, respektive 24 procent respondentů pro správný vývoj. Jak bylo zmíněno, negativní pohled na to mají tři čtvrtiny obyvatel naší země. O opaku je přesvědčeno pouze dvanáct procent respondentů.

V počtu procent obyvatel, kteří věří v příznivý vývoj, je tedy Česko v celé EU čtvrté od konce. Ve Španělsku je to 10% a v Řecku a na Kypru s nadějí vyhlíží budoucnost jen shodná 4% účastníků celoevropského průzkumu. Pro zajímavost, ve výrazně chudším Bulharsku čeká lepší budoucnost podle průzkumu 27% obyvatel, na našem „bratrském" Slovensku 23%.

Celý průzkum ZDE

Těžká krize důvěry

Často zavedený názor, že si to lze vysvětlit zvykem Čechů na všechno „remcat“, podle politologa Zdeňka Zbořila v tomto případě uplatnit nelze. „Desítky průzkumů, které k tomuto již byly provedeny, vypovídá o povaze politického režimu a vlastně všechny vypovídají o nejnižší popularitě a neoblíbenosti vlády,“ uvádí Zbořil.

„Situace ve srovnání s jinými zeměmi není tak tragická, pokud jde o ekonomiku a podobné věci, ale tady se Nečasova vláda nachází ve stavu krize důvěry a ať už koná dobře nebo špatně, lidé jí nevěří a to se přenáší i na všechny ostatní politické instituce a není z toho úniku,“ konstatuje politolog.

Nejde o reformy, ale o lidi a strany, které je protlačují

Vládě se podle něho podařilo svojí nedůvěryhodností srazit na kolena i názor na různé instituce včetně dokonce Evropské unie. „Jde o obecnou nedůvěru k politice a vliv na to má současná vláda. Zdá se mi, že nejde o nedůvěru primárně vůči reformám, ale vůči lidem, kteří ty reformy dělají. A nejde jen o osoby politiků, ale i politické strany, které reprezentují a ty ztratily důvěru také,“ řekl ParlamentnímListům.cz doktor Zbořil.

Politické strany prý nejsou schopné dodávat důvěryhodné reprezentanty a tím se ztrácí důvěra v politiku všeobecně.

„Nevěřil bych tomu, že špatný výsledek průzkumu je daný tím, že máme oproti jiným zemím větší počet remcalů, protože podobných průzkumů, jak jsem říkal, je celá řada a trvá to už dlouhou dobu. Když si dáme dohromady množství různých afér, ke kterým v posledních dvou letech došlo, tak jde o nekonečnou řadu podlamující důvěru lidí v politiku,“ míní Zdeněk Zbořil.

Nekonečné skandály, stíhaní poslanci, vládní krize…

Politikové si dle Zbořila asi neuvědomují velký rozdíl mezi ztrátou důvěry a zklamáním očekávání třeba ohledně Věcí veřejných. „Lidé jsou zklamáni nejen Kristýnou Kočí a dalšími, ale co si budeme vyprávět, parlamentní strany nejsou sto postavit pořádně svého prezidentského kandidáta. Svého kandidáta jakožto jeho rodná strana výrazně podporuje jen ČSSD. Neslyšel jsem třeba jediná slovo podpory Přemyslu Sobotkovi ze stranických kruhů,“ upozornil.

„Je běžné, že vlády mají v polovině svého mandátu skoro nejnižší popularitu. To se stalo všem. Na počátku existují očekávání, která často nejsou naplněna a to se projeví v poklesu popularity. Ale tato vláda, která je zhruba v nejnižším bodě možné předpokládané popularity, je navíc ještě provázená neuvěřitelným množstvím skandálů. Jen kolik ministrů už bylo z různých důvodů odvoláno. Nemluvě o tom, že máme v Evropě snad největší počet stíhaných členů zákonodárného sboru,“ připomíná politolog.

Gross padl na šesti milionech. Peake nedoložila desítky milionů a neděje se nic

Situace, kdy jsou nejzávažnější zákony schváleny hlasem člověka, který pár dní na to má nastoupit do vězení za korupci, nemají podle doktora Zbořila v naší historii obdobu. „Gross padl, protože neuměl doložit šest a půl milionu svého majetku. A tady je členka vlády, která nedoložila 56 milionů, nebo je někdo zapleten do stomilionové aféry a nic se neděje,“ uzavírá komentář pro server ParlamentníchListů.cz Zdeněk Zbořil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka, Jaroslav Huk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…