Regulace hazardu zpřísní, zákon podepsal prezident

27.09.2011 15:00

Regulace loterií a dalších druhů hazardu bude přísnější. Prezident Václav Klaus dnes totiž podepsal novelu loterijního zákona, která dává obcím právo regulovat vyhláškami místa i čas provozování heren. Schválený zákon omezující hazard Klaus už jednou vetoval, a to loni po volbách, kdy sněmovna nemohla o jeho vetu rozhodnout. Prezident své rozhodnutí tehdy odůvodnil i tím, že zásadním způsobem zužovala okruh příjemců odvodů na veřejně prospěšné účely.

Regulace hazardu zpřísní, zákon podepsal prezident
Foto: rep
Popisek: Herna - ilustrační foto

Sněmovna schválila novelu loterijního zákona, kterou jí vrátil Senát, 6. září. Marek Herman z Asociace provozovatelů kurzových sázek (APKURS) to tehdy označil za "velké vítězství starostů, protože obce a města získávají de facto absolutní pravomoci při regulaci hazardu na svém území".

Čtvrtina peněz do rozpočtu obcí

Pro Senátem navrženou verzi hlasovali poslanci napříč stranami s výjimkou Věcí veřejných. Poslanci této strany hlasovali proti, pouze ministr školství Josef Dobeš byl pro. Senát poslancům novelu vrátil, protože podle senátorů obsahovala chyby. Například snižovala pravomoc obcí, protože by zrušila platnost obecních vyhlášek, které regulují klasické hrací automaty.

Platnost dosud vydaných licencí, například k videoloterijním terminálům, zkracuje novela z dosavadních deseti na tři roky. Nově se sjednotí odvody z výnosů hazardu z dosavadních čtyř sazeb na jednu, dvacetiprocentní. To má podle ministerstva financí zabránit tomu, aby se loterijní firmy štěpily na menší a spadaly do nižších odvodů. U vybraných druhů hazardu půjde na odvodech jedna čtvrtina do rozpočtu obcí.

Kam dál:
Veverky vzkazují Kalouskovi: Hazard bude mimo daňovou reformu

Výbor doporučil Senátu, aby vrátil novelu loterijního zákona

Bém: V hazardu jsme opravdu, ale opravdu jedničky 

Válka v koalici o hazard. Topkař Gazdík véčkaři Novotnému: Bláboly 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…