Rušení ambasád je chyba, kritizuje knížete afrikanistka

24.08.2010 16:54

Plány ministerstva zahraničí na rušení mnoha ambasád jsou podle diplomatky a afrikanistky nešťastné. Náklady na jejich rušení totiž podle ní smažou případné úspory.

Rušení ambasád je chyba, kritizuje knížete afrikanistka

Podle diplomatky a afrikanistky Marie Imbrové se záměr ministra zahraničí Karla Schwazenberga, který chce zavřít několik zastupitelských úřadů, mine účinkem.

Podle Imbrové, která v minulosti na ministerstvu zahraničí též působila, si samotné uzavření ambasád vyžádá takové náklady, že jakékoli úspory vymaže.

Nic moc to nebude...

"První viditelnou úsporou jsou pochopitelně provozní náklady uvedených ambasád. A mezi námi, nic moc to nebude. Roční provozní náklady těchto čtyř misí se pohybují od 4 do 8 milionů korun ročně. Celková úspora by tedy teoreticky mohla dosáhnout až 25 až 27 milionů korun," sdělila serveru Prvnizpravy.cz.

Ministerstvo plánuje uspořit i za mzdy diplomatů. Na daných ambasádách ale pracuje maximálně pět zaměstnanců, takže velké úspory resortu z tohoto kroku nevyplynou.

Problémový majetek ambasád

Problém bude podle Indrové také s majetkem ambasád. Zatímco zařízení kanceláří či automobily lze prodat docela snadno, u budov jde prý o "noční horor".

Imbrová coby afrikanistka si na serveru také posteskla, že ubývá zastupitelských úřadů zejména v Africe. Připomněla též, že po rozpadu ČSFR měla republika v subsaharské Africe patnáct plně funkčních úřadů na 47 zemí - a přesně tolik hlasů i v OSN.

Více čtěte:

Rušení ambasád je prý svévole za hranou rozumu

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …